Kaipaatko irtiottoa arjesta? Entä jos lähtisit risteilylle Tukholmaan - tuonne Pohjolan Isoon Omenaan? Suomesta lähtee päivittäin risteilyjä Tukholmaan, ja laivaan voi hypätä joko Helsingistä tai Turusta. Ruotsin risteily tarjoaa stressittömän ja rentouttavan tavan matkustaa. Laivalla voi keskittyä nauttimaan hyvästä ruoasta, merimaisemista sekä risteilyohjelmasta samalla kun laiva tasaisen varmasti lähestyy määränpäätä. Naapurimaamme Ruotsin pääkaupunki on täynnä kansainvälisen metropolin kuhinaa ja sieltä löytyy tekemistä joka makuun. Kulttuurinnälkäinen voi suunnata tutustumaan Tukholman monipuolisiin museoihin tai sen konsertti- ja teatteritarjontaan. Lapsiperheet voivat suunnata huvittelemaan Gröna Lundin huvipuistoon, Skansenin ulkoilmamuseoon tai vaikka ruotsalaiseen tyyliin nauttimaan piknikiä johonkin Tukholman lukuisista puistoista. Shoppailusta kiinnostuneet voivat ottaa ilon irti kaupungin ostosmahdollisuuksista, ja tehdä löytöjä niin persoonallisista pikkuputiikeista kuin suurempien kauppaketjujenkin tarjonnasta. Euron kurssi on myös tällä hetkellä Ruotsin kruunua vahvempi, joten shoppailu voi tuntua paikoin halvaltakin. Tukholman reissuun kuuluu ehdottomasti myös fika, eli kahvittelu jonkin herkkuleivoksen tai pullan kera jossain Tukholman lukuisista hurmaavista kahviloista.
Tukholmaan kannattaa siis suunnata, jos kaipaa irtiottoa arjesta, mutta aika ei riitä pitkään lomaan. Risteily Tukholmaan on myös erinomainen vaihtoehto, kun haluaa päästä juhlatunnelmaan tai saada itselleen pienen ripauksen luksusta. Tässä artikkelissa kerrotaan kaikki, mitä sinun tulee tietää, kun haluat lähteä päivä Tukholmassa risteilylle. Artikkelissa myös annetaan vinkkejä, joiden avulla tekemistä riittää vaikka pidemmänkin kaupungissa oleskelun ajaksi. Lisäksi käymme myös läpi erilaisia risteilyvaihtoehtoja, joiden joukosta kaikille löytyy varmasti mieluinen vaihtoehto.
Risteilyjä Tukholmaan järjestää Suomessa kaksi eri laivayhtiötä, Tallink Silja ja Viking Line. Niiden laivat liikennöivät Suomen ja Ruotsin väliä ympäri vuoden, ja Tukholma onkin ajankohtainen matkakohde jokaisena vuodenaikana. Kesäisin se tarjoaa matkailijoille aurinkoisia ulkoilmakohteita, kun taas talvisin Tukholmassa voi nauttia vaikkapa lukuisista museoista. Tallink Siljan ja Viking Linen Tukholman-risteilyt ovat kaikkein suosituimpia koululaisten loma-aikoina, jolloin matkustavan kannattaa varata matkansa hyvissä ajoin. Myös viikonloppulähdöt ovat täydempiä kuin arkilähdöt, joilla saattaa toisinaan olla loma-aikojen ulkopuolella varsin väljää. Lähtöjä jää seilaamatta vain harvoin, ja yleensä laivat jäävät satamaan vain kovimpien syys- ja talvimyrskyjen pauhatessa. Merisairaudesta kärsivien matkustajien kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että isotkin risteilyalukset keinuvat, kun tuuli on tarpeeksi kova ja aallot riittävän korkeat. Pääsääntöisesti kyyti on kuitenkin varsin tasaista ja jos jokunen isompi aalto sattuu laivaa matkalla keinuttamaankin, saavat viihdyttävät esiintyjät, buffetin notkuvat pöydät sekä Tukholman kauniit nähtävyydet huononkin olon unohtumaan.
Sekä Tallink Siljalla että Viking Linella on tarjolla Tukholman-risteilyjä Helsingistä ja Turusta. Helsingistä lähtevillä Päivä Tukholmassa -risteilyillä laivat lähtevät seilaamaan kohti naapurimaata illalla. Ne pysähtyvät Ahvenanmaalla Maarianhaminan satamassa, josta ne jatkavat taas matkaa kohti Tukholmaa. Ruotsin pääkaupunkiin laivat saapuvat aamupäivällä ja matkustajille jää pitkä päivä aikaa viettää Tukholman tarjonnasta nauttien. Illalla matkustajat nousevat jälleen laivaan, joka pysähtyy taas Maarianhaminan satamassa ja seilaa aamulla takaisin Helsinkiin. Samanlaisia lähtöjä on tarjolla myös Turusta, eli matkustajat nukkuvat yönsä laivassa, viettävät päivän Tukholmassa ja nukkuvat jälleen yön laivassa. Turusta molemmilla yhtiöillä on lisäksi aamulähtöjä. Laivat lähtevät aamulla, pysähtyvät Maarianhaminassa, ja ovat perillä Tukholmassa illalla. Tällöin yönsä voi viettää esimerkiksi hotellissa Tukholmassa, ja nousta seuraavana iltana taas laivaan, joka seilaa jälleen Maarianhaminan kautta takaisin Turkuun. Päivä Tukholmassa -risteilyjä voi toki pidentää useamman päivän mittaisiksi ja yöpyä välillä Tukholmassa haluamassaan hotellissa ennen seilaamista takaisin Suomeen.
Viking Linella on neljä Helsingin ja Tukholman väliä risteilevää alusta. Helsingistä Tukholmaan ja takaisin kulkevat Gabriella ja Mariella. Turun ja Tukholman väliä seilaavat Amorella ja Viking Grace. Jokaisella laivalla riittää tekemistä kaikille, oli matkan tarkoitus sitten perheloma lasten kanssa, rentoutuminen, ostosten tekeminen tai ystävien kanssa juhliminen. Laivoilla on tarjolla herkullisia buffet-aamiaisia ja -päivällisiä, jotka voi varata jo etukäteen. Omat vaihtoehtonsa löytyvät myös à la carte -ruoan ystäville tai pienempään nälkään. Kotiin viemisiä voi ostella laivojen tax free -myymälöistä, joista löytyy laaja valikoima esimerkiksi makeisia, kosmetiikkaa, alkoholituotteita ja leluja. Illalla voi pistää jalalla koreasti laivan yökerhon tanssilattialla tai kuunnella toisinaan nimekkäidenkin live-esiintyjien esityksiä. Kesäisin auringon lämmöstä voi nauttia laivojen aurinkokannella. Laivoista löytyy myös rentouttava sauna ja spa -osasto, joissa voi nauttia myös kosmetologin tekemistä hoidoista. Viking Linen uusimman laivan Viking Gracen spa-osastolta saa halutessaan ostaa myös rentouttavan hieronnan. Yö sujuu mukavasti omassa hytissä, joita on tarjolla eri tasoisia ja jokaiselle kukkarolle sopivia.
Viking Line seilaa Suomen ja Ruotsin väliä päivittäin. Laiva lähtee Helsingistä Katajanokan terminaalista kello 17.15. Maarianhaminassa se pysähtyy kello 4.25 ja on perillä Tukholmassa kello 10.00. Tukholmasta laiva lähtee takaisin kello 16.30, pysähtyy Maarianhaminassa kello 23.40 ja on jälleen Helsingissä kello 10.10. Sekä Gabriella että Mariella seilaavat reittiä päivittäin, eli jos Tukholmassa viettää vain yhden päivän, paluu Suomeen tapahtuu eri laivalla kuin tulo. Turun aamulähtö on kello 8.45. Laiva on Maarianhaminassa kello 14.25 ja Tukholmassa kello 18.55. Iltalähtö Turusta on kello 20.55, pysähdys Maarianhaminassa kello 1.05 ja saapuminen Tukholmaan kello 6.30. Aamulaiva Tukholmasta takaisin Turkuun lähtee kello 7.45, pysähtyy Maarianhaminassa kello 14.10 ja on perillä kello 19.50. Iltalaiva lähtee kello 20.00, pysähtyy Maarianhaminassa kello 3.15 ja on perillä Turussa kello 7.35. Risteilyjen hinnat vaihtelevat muutamasta kymmenestä eurosta muutamaan sataan euroon riippuen siitä, millaisessa hytissä haluaa yöpyä. Viking Linella on tarjolla Suomen ja Ruotsin välille myös reittimatkoja, joihin voi yhdistää vaikkapa pysähdyksen Ahvenanmaalla.
Myös Tallink Silja seilaa Suomesta Ruotsiin neljän laivan voimin. Silja Serenade ja Silja Symphony lähtevät Helsingin Eteläsatamasta vuoroilloin. Turun ja Tukholman väliä kulkevat laivat Baltic Princess ja Galaxy. Tallink Siljankaan laivoilla ei tekeminen pääse varmasti loppumaan, sillä ruokailu-, ostos- ja rentoutumismahdollisuuksia riittää kaikenikäisille. Yökerhoissa esiintyy live-esiintyjiä ja lapsille on tarjolla omaa tekemistä vaikkapa leikkihuoneessa tai pallomeressä. Nälkäisille matkailijoille on tarjolla buffetien lisäksi hieman laivasta riippuen esimerkiksi sushia, italialaista ruokaa tai grilliruokaa.
Saunaosastolla pääsee saunomaan ja kylpemään lihasten kolotukset ja jomotukset pois. Ostoskoriin taas voi tarttua perinteisten lelu-, kosmetiikka-, alkoholi- ja makeistuotteiden lisäksi muotia sekä aikuisille että lapsille. Tallink Silja on myös uudistanut hiljattain sekä Serenade- että Symphony-laivansa. Silja Serenaden tiloja on uudistettu yhteensä 6 500 neliömetrin pinta-alalta. Uudistusten myötä esimerkiksi yökerho Starlight, keulabaari Sea View Lounge ja fine dining -ravintola Bon Vivant ovat saaneet uuden, modernin ilmeen molemmissa laivoissa.
Myös Tallink Siljalla on tarjolla risteilyjä Tukholmaan vuoden ympäri. Helsingistä laiva lähtee Tukholmaa kohti kello 17.00. Se pysähtyy Maarianhaminassa kello 4.20 ja on perillä Tukholmassa kello 9.45. Tukholmasta laiva lähtee takaisin Helsinkiä kohti kello 16.45, pysähtyy Maarianhaminassa kello 23.45 ja on perillä Helsingissä kello 10.30. Yhden päivän Tukholmassa viettävä, Turusta lähtevä matkustaja irtautuu satamasta Baltic Princessillä kello 20.15. Hän viettää yönsä laivassa, joka pysähtyy Långnäsissä kello 00.40 ja on perillä Tukholmassa kello 6.10. Illalla hän nousee Galaxyyn, joka lähtee Tukholmasta kello 19.30. Se pysähtyy Långnäsissä kello 2.50 ja on perillä Turussa kello 7.00. Aamulaiva Turusta taas lähtee kello 8.20, pysähtyy Maarianhaminassa kello 13.35 ja saapuu Tukholmaan kello 18.15. Tukholmasta lähtevän aamulaivan lähtöaika on kello 7.10, se pysähtyy Maarianhaminassa kello 13.35 ja saapuu Turkuun kello 19.15. Hyttien hinnoissa ei ole juuri eroa Viking Lineen, joten matkustajan kannattaa seurata esimerkiksi molempien yhtiöiden tarjouskampanjoita.
Päivä Tukholmassa risteily ei ole ainoa vaihtoehto Tukholmaan matkaavalle. Kuten Viking Linekin, myös Tallink Silja tarjoaa asiakkailleen reittimatkoja. Ne kuljetaan samoilla laivoilla kuin päiväristeilyt, mutta niihin voi halutessaan yhdistää esimerkiksi yöpymisen Ahvenanmaalla tai Tukholmassa. Myös paluusatama voi olla eri kuin lähtösatama, joten matkalle voi halutessaan lähteä Helsingistä ja palata Turkuun, tai toisinpäin. Aivan Tukholmaan astikaan ei tarvitse matkustaa. Sekä Tallink Silja että Viking Line tarjoavat Turusta lähteville matkustajille myös lyhyempiä risteilyvaihtoehtoja, joissa lähdetään aamulla Turusta, noustaan pois Maarianhaminassa ja matkustetaan seuraavalla laivalla takaisin Turkuun. Tallink Siljalta tämä vaihtoehto löytyy nimellä 11 h -saaristoristeily ja Viking Linella nimellä Piknik-päiväristeily. Matkasta Ruotsiin - tai Ahvenanmaalle - voi siis tehdä juuri omanlaisensa. Mikään ei estä viettämästä Tukholmassa, tai vaikka muuallakin Ruotsissa vähän pidempää aikaa, sillä nähtävää ja koettavaa riittää varmasti jokaiseen makuun. Tarvittaessa laivoilla kulkee autokin mukana, ja matkan voi laajentaa vaikka Norjaan, tai Tanskan kautta Keski-Eurooppaan asti.
Turun ja Tukholman väliä seilaavan Viking Linen uusimman laivan Viking Gracen mukavuudet ovat huippulaatua. Alus otettiin käyttöön vuoden 2013 alussa ja siihen mahtuu yhteensä 2 800 matkustajaa. Hyttejä alukselta löytyy 800 ja kansia 13. Aluksen näköalaikkunat ovat suuremmat kuin muilla Itämerellä kulkevilla laivoilla, joten näkymät ovat mainiot. Viking Gracella on viisi ravintolaa ja kahvilaa, viisi baaria ja yökerhoa, neljä myymälää, pelihuone sekä lapsille kaksi leikkihuonetta. Laivan kannella 11 sijaitseva Spa Wellness -osasto on mittava ja sieltä löytyy muun muassa saunoja, porealtaita, hoitohuoneita sekä lumiluola. Osastolta on myös upeat näkymät Itämeren saaristoon. Viking Grace on maailmanlaajuisesti suurien risteilyaluksien mittakaavassa kaikkien aikojen ympäristöystävällisimpiä, sillä se käyttää polttoaineena nesteytettyä maakaasua, jonka päästöt ovat vähäiset. Nesteytetyn maakaasun päästöistä ei synny käytännössä ollenkaan rikkidioksidia tai pienhiukkasia. Viking Grace pystyy kulkemaan yhdellä tankkauksella jopa kahdesta kolmeen päivää. Alus on myös suunniteltu nimenomaan saaristossa kulkemista varten, joten sen aallonmuodostus ja äänimelu on minimoitu.
Tallink Siljan kaikilla neljällä laivalla ajan saa varmasti kulumaan rattoisasti. Se, mitä yhtiön laivoista pitää parhaana, riippuu oikeastaan siitä, mitä kukin omalta risteilyltään hakee. Kuitenkin esimerkiksi ruotsalainen Aftonbladet-lehti on joitakin vuosia sitten järjestänyt suuren risteilyalusvertailun, jonka voitti Silja Symphony. Lehti teki vertailunsa vuonna 2016, joten voi olla, että Symphonyn tuoreet uudistukset korottaisivat sen pisteitä entisestään. Alus sai lehdeltä kiitosta muun muassa mittavasta ostos-, ruoka- ja juomatarjonnastaan sekä pienimpien matkustajien huomioon ottamisesta. Vuonna 1991 käyttöön otetun Silja Symphonyn sydän on 143 metriä pitkä kävelykatu Promenade, jota ympäröivät molemmin puolin liikkeet, ravintolat ja baarit. Hyttiosastot ovat kävelykadun yläpuolella, joten Promenadelle päin avautuvista hyteistä voi seurata kävelykadun vilskettä. Alus on kokenut aikoinaan myös kovia. Se ajoi karille Tukholman saaristossa vuonna 1996 ja sen kylkeen tuli reikä. Talvella 2007 laiva taas törmäsi kovan tuulen ja keulapotkurien toimimattomuuden vuoksi maihinnoususiltaan Maarianhaminan satamassa. Maihinnoususilta tuhoutui onnettomuudessa täysin.
Viking Linen laivat seilaavat Tukholmassa Stadsgårdenin satamaan, joka sijaitsee osoitteessa Tegelvikshamn, SE-11630. Viking Linen terminaalista pääsee Tukholman keskustaan eri liikennevälineillä. Laivabussi kulkee laivojen saapumis- ja lähtöaikataulujen mukaan, ja kuljettaa matkalaiset meriteitse suoraan terminaalilta keskustaan, Cityterminaleniin. Kaupunkilaiva Emelie taas kulkee satamasta Djurgårdeniin ja keskustaan Nybroplaniin. Vaihtoehtona on myös raitiovaunu, sillä raitiolinja 7 (Spårväg City) kulkee sataman läheltä Djurgårdenilta tai Waldemarsuddesta keskustan T-Centralen-metroasemalle. Julkisen liikenteen lippuja voi ostaa helposti vaikkapa laivan neuvonnasta. Jos energiaa riittää ja sää sallii, Viking Linen terminaalista voi myös kävellä Tukholman keskustaan. Matka ei ole kovin pitkä, ja esimerkiksi Tukholman Vanhan Kaupungin ja Södermalmin rajalla sijaitsevalle Slussenin alueelle kävelee terminaalilta vain reilun kilometrin verran.
Kävelijän kannattaa kuitenkin ottaa huomioon Tukholman lukuisat rakennus- ja tietyöprojektit, joita on paljon etenkin Slussenin ympäristössä. Ne saattavat aiheuttaa poikkeuksellisia liikennejärjestelyjä ja reittimuutoksia. Niiden vuoksi myös terminaalille takaisin kävelyyn kannattaa varata reilusti aikaa. Tallink Siljan laivojen päätepiste Tukholmassa on Värtahamnen. Se sijaitsee osoitteessa Hamnpirsvägen 10 SE-11574. Kätevimmin terminaalista pääsee kohti Tukholman keskustaa ja muita kohteita laivabussilla, metrolla (tunnelbana) ja bussilla. Laivabussilla pääsee joko Värtahamnenista keskustaan ja takaisin, tai Djurgårdeniin ja takaisin. Lähimmälle tunnelbana-asemalle on Värtahamnenista matkaa 500 metriä. Se sijaitsee Gärdetissä ja sinne kulkee kävelysilta suoraan terminaalista. Bussi 76 taas kulkee terminaalilta keskustaan Kungsträdgårdenille. Matkaan kuluu aikaa vain noin 15 minuuttia. Myös Tallink Silja myy lippuja Tukholman julkisiin kulkuvälineisiin laivojen infopisteissä. Värtahamnenin läheltä löytää tekemistä myös kävelyetäisyydellä. Jos jatkaa matkaa Gärdetin metroaseman ohi noin kilometrin verran, päätyy kauppakeskus Fältöversteniin. Jokin aika sitten uudistetussa kauppakeskuksessa voi pysähtyä vaikka kahvittelemaan. Fältöverstenin vieressä on viihtyisä puisto Tessinparken, jonka merenpuoleisesta päädystä löytyy lapsille varmasti mieluisa leikkipuisto. Puistossa on myös iso munanmuotoinen taideteos Ägget, jonka on luonut arkkitehti Egon Möller-Nielsenin vuonna 1951. Jos sää sallii, lähistöltä löytyy myös Kampementsbadet –maauimala.
Jokaisen Tukholmassa vierailevan matkailijan ykkösnähtävyys on kaunis Vanha Kaupunki, Gamla Stan. Sen kapeat kadut, värikkäät talot ja tunnelmalliset pikkuputiikit ja -kahvilat hurmaavat viehättävyydellään. Hyvin säilynyt Vanha Kaupunki on rakennettu jo vuonna 1252. Vanhan Kaupungin keskellä on vilkas pääaukio Stortorget, jossa voi virittäytyä keskiajan tunnelmaan. Vanhassa Kaupungissa kannattaa käydä katsastamassa myös esimerkiksi Kuninkaanlinna. Hieno linna on avoinna yleisölle ja sinne mahtuu yli 600 huonetta, joiden joukossa on muun muassa aarrekammio ja varuskamari. Museoiden ystäville linnasta löytyy peräti viisi erilaista museota. Kuninkaanlinnan vierestä alkaa monen turistin suosima katu Västerlånggatan, jossa kannattaa istahtaa vaikka johonkin sen varrella olevista kahviloista. Lisää linnakaunetta löytää, jos matkustaa noin kymmenen kilometriä Tukholman keskustan ulkopuolelle. Upea 1600-luvulla rakennettu Drottningholmin palatsi on Ruotsin kuningasperheen koti ja Unescon maailmanperintökohde. Sekä palatsi että sitä ympäröivä barokkityylinen puutarha ovat avoinna vierailijoille. Pääsy on estetty ainoastaan palatsin eteläosan huoneistoihin, jotka on rauhoitettu kuninkaallisen perheen käyttöön.
Jos Tukholmasta haluaa saada parhaan maisemanäköalan, kannattaa suunnata Globenin Sky View -hissiin. Ericsson Globe -areenalla sijaitseva, lasista palloa muistuttava hissi nostaa kävijät 130 metrin korkeuteen. Varsinainen kondolimatka yläilmoihin kestää puoli tuntia, mutta sitä ennen kävijöille näytetään Globenista kertova video. Myös Tukholman kaupungintalo Stadshuset on näkemisen ja tutustumisen arvoinen. Varsinkin kauniilla ilmalla sen ympärillä viettää mielellään aikaa kuljeskellen ja erilaisiin patsaisiin, sisäpihaan ja rantanäkymiin tutustuen. Vieraat pääsevät myös kaupungintalon sisälle. Tällöin täytyy ostaa lippu opastetulle kierrokselle, jolle saa lippuja kesällä sadalla kruunulla ja talvella 70 kruunulla. Alle 12-vuotiaat lapset pääsevät kierrokselle veloituksetta. Stadshuset kätkee sisäänsä esimerkiksi upean Blå hallenin eli Sinisen salin, jossa Nobel-illalliset pidetään. Vierailijat saavat halutessaan myös laskeutua alas samoja portaita, joita pitkin Nobelin palkinnon saaneetkin tulevat. Muutenkin kaupungintalon sisätilat ovat varsin hulppeat ja nähtävää riittää. Kaupungintalolla järjestetään sekä yksityisiä että julkisia kierroksia, mutta ilman opasta sinne ei pääse.
Tukholma on oivallinen matkakohde myös lasten kanssa matkaaville, sillä heiltäkään ei lopu tekeminen kesken. Kesällä kannattaa katsastaa Ruotsin tunnetuin huvipuisto Gröna Lund, joka sijaitsee Tukholman keskustan vieressä Djurgårdenin saarella. Huvipuisto on avoinna maalis-huhtikuusta syyskuuhun ja sieltä löytyy 30 laitetta, jotka sopivat kaikenikäisille huvittelijoille. Erityisen tunnettu Gröna Lund on vuoristoradoistaan, joita sieltä löytyykin peräti seitsemän. Alle 7-vuotiaat lapset pääsevät huvipuistoon ilmaiseksi ja aikuisten sisäänpääsylippu maksaa noin 110 kruunua. Gröna Lundissa järjestetään myös runsaasti isoja konsertteja. Djurgårdenin saarella sijaitsee myös lapsille tarkoitettu Junibacken-museo, joka on Tukholman viidenneksi suosituin nähtävyys. Museo on omistettu lastenkirjailija Astrid Lindgrenin tuotannolle ja esittelee kirjailijan luomia hahmoja ja maailmoja. Junibackenilta löytyvät esimerkiksi Vaahteramäen Eemeli ja Huvikummussa asuva maailman vahvin tyttö Peppi Pitkätossu. Läpi museon kulkee juna, jolla eri paikkoja pääsee katsomaan kätevästi. Sisäänpääsy Junibackeniin on ilmainen alle 2-vuotiailta. 2-15-vuotiailta liput maksavat 139 kruunua ja tätä vanhemmilta 159 kruunua.
Gröna Lundin ja Junibackenin lisäksi kauniilta Djurgårdenin saarelta löytyy erityisesti lapsille suunnattu ulkoilmamuseo Skansen. Skansen esittelee kävijöille Ruotsin historiaa ja sen työpajoissa oppii, miten ennen tehtiin työkaluja ja minkälaista elämä aikoinaan oli. Lisäksi Skansenilla on eläintarha. Eläintarha on keskittynyt varsinkin pohjoismaalaisiin eläimiin ja siellä asustaa esimerkiksi hylkeitä, hirviä, karhuja, susia ja visenttejä. Ennen joulua Skansenilla järjestetään suositut joulumarkkinat ja kesällä siellä pidetään konsertteja ja muita tapahtumia. Skansenilta löytyy myös mainioita putiikkeja, jotka myyvät esimerkiksi leipomotuotteita ja käsintehtyä lasitavaraa. Sisäänpääsy Skansenille maksaa aikuisilta sata kruunua ja 6-15-vuotiailta 60 kruunua. Viisivuotiaat ja sitä nuoremmat pääsevät museoon ilmaiseksi. Jos Djurgårdenin nähtävyydet on jo koluttu läpi, pääsee Tukholmassa vaikkapa vesipuistoilemaan. Södermalmin kaupunginosassa sijaitseva Eriksdalsbadet tarjoaa kävijöille sisä- ja ulkouima-altaita, erikoisaltaita sekä kahluualtaan pienille lapsille. Vesipuistosta löytyy myös kilpauintiratoja. Liput Eriksdalsbadetiin maksavat aikuisilta 90 kruunua ja 4-19-vuotiailta 40 kruunua. Pienemmät lapset pääsevät jälleen ilmaiseksi.
Tukholman museotarjonta on runsas ja monipuolinen. Suosituimpiin museoihin kuuluu esimerkiksi Djurgårdenin saarella sijaitseva, koko Skandinavian vierailluin museo, Vasa-museo. Museo on pyhitetty sotalaiva Vasalle, joka upposi neitsytmatkallaan Tukholman edustalla vuonna 1628, ja joka nostettiin pintaan huimat 333 vuotta myöhemmin. Tämän jälkeen laivaa restauroitiin 50 vuotta, minkä ansiosta yli 95 prosenttia aluksesta on alkuperäistä materiaalia ja museovieraiden nähtävillä. Yksityiskohtaisesti rakennetussa 69-metrisessä laivassa riittää tarkasteltavaa. Niinikään Djurgårdenista löytyy musiikin ystäville Abba-museo. Tässä elämyksellisessä, vuonna 2013 avatussa ja suositulle ruotsalaisyhtyeelle omistetussa museossa voi muun muassa nähdä rutkasti Abban levyjä, esiintymisasuja ja muuta rekvisiittaa. Tukholman suosituimpiin museoihin kuuluu myös Skeppsholmsbron-sillan ja Grand Hôtelin välissä sijaitseva Nationalmuseum, joka on paitsi taidegalleria, myös muotoilua esittelevä museo. Valokuvien ystävät taas nauttivat Vanhan Kaupungin edustalla sijaitsevasta valokuvataiteen museosta Fotografiskasta. Siellä järjestetään vuosittain neljä suurta ja 20 pienempää näyttelyä. Fotografiska avasi ovensa vieraille vuonna 2010 ja on noussut yhdeksi maailman arvostetuimmista nykyvalokuvan esittelypaikoista.
Tukholma on erinomainen matkakohde ostoksia metsästäville. Käsitöitä ja matkamuistoja etsivän kannattaa suunnata Vanhan Kaupungin pikkuputiikkeihin, kun taas esimerkiksi vaatteita, kenkiä tai sisustustavaroita metsästävän Drottninggatanille. Kävelykatu alkaa heti Vanhan Kaupungin vierestä ja tarjoaa oivalliset ostosmahdollisuudet. Lukemattomien pienempien liikkeiden lisäksi kadun varressa sijaitsee myös valtava Åhlensin tavaratalo, josta löytää kaikkea, mitä kuvitella saattaa. Hötorget-aukiolla puolestaan järjestetään viikonloppuisin kirpputoreja, joilta löytyy parhaimmillaan hyvin vähän käytettyjä merkkituotteita varsin edullisesti. Alueella sijaitsee myös katsastamisen arvoinen kauppahalli Hötorgshallen.
Tukholma on erinomainen matkakohde nähtävyyksiä kierteleville ja ostoksia tekeville, mutta totta kai myös kulinaristeille. Kaupungin ravintolavalikoima on varsin laaja ja sieltä löytyy erinomaisesti valmistettuja ruokia joka makuun. Perinteistä ruotsalaista tai pohjoismaalaista ruokaa tarjoavissa ravintoloissa on ruokalistalla esimerkiksi kalaruokia, pihvejä, poroa ja eri täytteillä päällystettyjä avonaisia voileipiä. Tukholmaan on noussut myös paljon fuusiotyylisiä ravintoloita, jotka yhdistelevät eri maiden keittiöitä ruotsalaiseen keittiöön. Vaikka ravintoloiden laadulla ei sinänsä ole eroa Tukholman eri alueiden välillä, hinnakkaimpia ravintolat ovat Östermalmissa ja Gamla Stanissa.
Monien muiden kaupunkien tavoin Tukholman yöelämä ei ole keskittynyt ydinkeskustaan, vaikka sieltäkin löytyy laadukasta tarjontaa yökerhojen ja baarien ystäville. Aivan keskustassa sijaitsevat esimerkiksi varsinkin paikallisten nuorten suosima Ace-klubi ja laadukas jazz-painotteinen baari Fasching. Kaikkein trenditietoisimmat suuntaavat kuitenkin Södermalmiin. Se on täynnä erilaisia klubeja. Eniten sieltä löytyy kuitenkin indie- ja alternativeklubeja sekä livemusiikkia. Södermalmissa juhlijat eivät välttämättä pukeudu parhaisiin vaatteisiinsa, vaan juhlimaan voi lähteä aivan hyvin esimerkiksi pillifarkuissa ja tennareissa.
Tukholmassa vierailevan kannattaa tutustua Södermalmin kaupunginosaan, vaikka biletys ei kuuluisikaan matkaohjelmaan. Kaupunginosasta on tullut monen Tukholman-kävijän suosikkikohde ja suomalaiselle matkailijalle se tuo ensimmäisenä mieleen ehkä Helsingin Kallion tai Punavuoren. Södermalmista löytyy paljon mielenkiintoisia ja viehättäviä putiikkeja, ravintoloita ja kahviloita. Se on entinen työläiskaupunginosa, joka on parin viime vuosikymmenen aikana muuttunut boheemiksi ja rennoksi. Paras alue ostosten tekoon Södermalmissa on SoFo-alue, eli Folkungagatanin eteläpuoli. Alueen liikkeet ovat erikoistuneet muun muassa muotiin, vintageen, musiikkiin ja herkkuihin.
Tukholman keskustan hienoin kaupunginosa Östermalm sijaitsee Norrmalmin vieressä ja alkaa heti Stureplan-aukiolta. Vaikka alueella asuu lähinnä Tukholman varakkaimpia ja kuuluisimpia ihmisiä, on se kuitenkin viihtyisä ja tarpeeksi maanläheinen alue matkailijoille eikä alue ole mahdottoman kalliskaan. Östermalmissa viihtyy kuka tahansa ja siellä voi kävellä esimerkiksi Tukholman kauneimmilla kaduilla ja viihtyisimmissä puistoissa. Alueella sijaitsee esimerkiksi rantabulevardi Strandvägen, jonka varrella on kesäisin mukavia terasseja. Myös Östermalmin shoppailumahdollisuudet ovat erinomaiset ja sieltä löytää erityisesti kalliita luksustuotteita.
Tukholman alue koostuu 14 saaresta, joten kauniita luonnonmaisemia etsivälle se on oivallinen kohde. Kaupungin alueella on 26 puistoa ja sieltä löytyy merta ja puita enemmän kuin muista kaupungeista. Puistojen ystävän kannattaa vierailla esimerkiksi kauniissa Östermalmissa sijaitsevassa, kuninkaallisten hedelmätarhaksi 1500-luvulla perustetussa Humlegården-puistossa. Kauniin luonnon lisäksi puistosta löytyy valtava kansalliskirjasto. Rantanäkymiä etsivän taas kannattaa suunnata Skeppsholmenin saarelle, jolta löytyy upeita rantoja. Niiltä on erinomaiset näkymät etenkin Vanhaan Kaupunkiin. Saarella on myös hieno vanhanajan tyylinen satama
Tarkasta ennen matkalle lähtöä, että olet varannut ja maksanut kaiken tarpeellisen. Muista ottaa matkaliput mukaan laivaan. Mukaan tarvitset myös viranomaisen myöntämän henkilöllisyystodistuksen. Vaikka Suomen kansalaiset voivatkin matkustaa Ruotsiin ilman passia tai henkilökorttia, laivayhtiöt suosittelevat, että virallinen henkilötodistus kulkee mukana. Muista myös, että Ruotsissa on käytössä eri valuutta kuin Suomessa. Voit vaihtaa euroja kruunuiksi joko Suomen tai Ruotsin päässä tai laivalla. Laivalla maksuvälineenä käyvät yleensä sekä eurot että kruunut. Yksi euro on noin kymmenen kruunua. Muista tarkistaa ajantasainen kurssi ennen matkaa.
Itselleen sopivin matka Tukholmaan löytyy vertailemalla. Lähtösatama kannattaa valita esimerkiksi oman asuinpaikan, kulkuyhteyksien ja laivamieltymysten mukaan. Matka Helsingistä Tukholmaan kestää kuitenkin kauemmin kuin matka Turusta Tukholmaan, joten jos Turkukaan ei ole kaukana ja Tukholmassa haluaa viettää pidemmän päivän, kannattaa lähtösatamaksi valita Turku. Jos taas matkustaa Helsingistä Tallink Siljan laivoilla, ovat niiden palvelut hieman Turusta lähteviä laivoja monipuolisemmat. Tukholman-matkasta haaveilevalle on siis tarjolla runsaasti eri vaihtoehtoja ja Tukholmasta löytyy loputtomasti tekemistä, joten elämyksiä täynnä oleva matka on tarjolla kummastakin lähtösatamasta.