Tutustu myös muihin matkoihin ja löydä vaihtelua Tallinnaan

Minkälainen matka sinua voisi kiinnostaa?

Tukholman matka

Viking Linen Turun satama sijaitsee Linnansatamassa.Laivoja Turusta kohti Tukholmaa lähtee normaaliaikataulun mukaan kahdesti päivässä. Viking Linellä Turku-Tukholma-välillä liikennöi kaksi laivaa: Amorella ja Viking Grace. Amorella lähtee joka aamu Turusta kello 8:45 ja palaa takaisin seuraavana aamuna 7:35.

Amorellan matkassa voit valita joko perinteisen vuorokausiristeilyn Turusta Tukholmaan tai Päivä Tukholmassa -risteilyn, jolla saat viettää kokonaisen päivän Tukholmassa esimerkiksi shoppailun, nähtävyyksien tai kaupunkikiertelyn parissa. Amorellan viikkoon kuuluu erityisiä teemapäiviä: maanantaisin kuunnellaan inspiroivia Elä tässä hetkessä -luentoja, tiistaisin bingoillaan Janne Porkan ja Esa Silanderin johdolla, keskiviikkoisin tanssitaan tähtiartistien tahdissa ja sunnuntaisin perheen pienimpiä viihdyttää Ville Viking.

Viking Linen laivat Mariella ja Gabriella liikennöivät Helsingin Katajanokan satamasta Tukholman Stadsgårdeniin kahdesti päivässä. Risteilyt Helsingistä Tukholmaan sisältävät paljon laatuaikaa laivalla ja maissa; lähtö joka ilta Mariellalla tai Gabriellalla, päivä Tukholmassa, paluu Katajanokan satamaan seuraavana aamupäivänä. M/S Mariella liikennöi parillisina viikkoina maanantaisin, keskiviikkoisin, perjantaisin ja sunnuntaisin, parittomina viikkoina vuorotellaan päinvastoin.

Mariella tarjoaa mielekästä tekemistä ja viihdettä kaikenikäisille, lähditpä matkaan sitten lasten, työkavereiden tai puolison kanssa. Pienten matkustajien iloksi Mariellalta löytyy pallomerellä ja kiipeilyhuoneella varustettu leikkihuone kannelta 6, nuorten huone PS4-peleineen kannelta 8 ja elokuvia katselemaan ja värikynillä taiteilemaan lapset pääsevät kannen 8 Kids-huoneessa.

Pärnun matkat

Pärnun hallinnolliseen kaupunkiin nykyään kuuluva historiallinen Pärnu sijaitsee Lounais-Virossa Pärnumaan maakunnassa, Itämeren ja Pärnujoen rannalla. Viron pääkaupungista, eli Tallinnasta, on Pärnuun matkaa reilusti yli 100 kilometriä. Matka on kuitenkin helppo taittaa vaikkapa omalla autolla, jonka voi tuoda Suomesta käsin laivalla Viroon. Tallinnasta kulkee Pärnuun myös rautatie, jossa tosin ei kulje vielä moneen vuoteen matkustajaliikennettä. Pärnuun kulkee kuitenkin Valtatie 4, joka on Viron pohjois-etelä-suuntaisia pääväyliä. Pärnu ei ole asukasmäärältään järin suuri kaupunki, mutta siitä huolimatta siellä käy varsinkin kesäisin paljon turisteja. Laajaa aluetta Pärnusta hallitsee ranta, ja juuri sen pitkistä hiekkarannoista Pärnu tunnetaankin.

Pärnuun matkustetaan paljon etenkin kesää viettämään ja suuri osa siellä vierailevista turisteista on suomalaisia. Mutta miksi Pärnuun kannattaa ylipäätään matkustaa? Pärnuun houkuttelevat monet asiat, kuten sen upeat hiekkarannat ja hemmottelevat kylpylät. Tärkeä syy suomalaisten matkustamiseen kohteeseen ovat varmasti myös se, että sinne on pienen etäisyyden ja vilkkaan laivaliikenteen ansiosta helppoa ja melko edullista matkustaa. Sinne onkin helppo lähteä itsenäisesti ilman valmista matkapakettia oppaineen. Pärnuun tehdään myös valmismatkoja, joten itsenäisesti matkustaminen ei tietenkään ole pakollista. Lisäksi Pärnuun matkustaessa on helppo pysähtyä vierailemaan Viron muissakin kaupungeissa, kuten esimerkiksi sen pääkaupungissa Tallinnassa.

Pärnu tarjoaa kesäisin Baltian rannikon unohtumatonta tunnelmaa ja etenkin silloin siellä riittää runsaasti tekemistä ja kokemista. Varmasti suosituimpiin kuuluvat aktiviteetit Pärnun lomalla ovat sen valkeilla ja laajoilla hiekkarannoilla auringon ottaminen, uiminen ja muut rannan aktiviteetit. Lisäksi kaunis merenrantapromenadi sopii hyvin kävelyyn ja pyöräilyyn ja yksinkertaisesti kesästä ja lomasta nauttimiseen. Mikäli pelkkä löhöily ei kiinnosta, Pärnun vesissä voi kokeilla vaikkapa purjehtimista, vesihiihtoa, melomista Pärnujokea pitkin tai monia muita harrastusmahdollisuuksia. Kesä on myös loistavaa aikaa tutustua nähtävyyksiin kuten kaupungin kauniisiin kirkkoihin tai kaupungin markkinoihin ja tapahtumiin. Pärnussa riittää kesäisin paljon tekemistä ja koettavaa. Eihän sitä aivan turhaan kutsuta Viron kesäpääkaupungiksi.

Piknik risteily

Helsinki on erittäin suosittu satamakaupunki, ja vuosittain sen läpi kulkee melkein 12 miljoonaa matkustajaa. Matkustajaliikennettä löytyy aivan Helsingin ydinkeskustasta sijaitsevista Eteläsatamasta ja Länsisatamasta sekä Itä-Helsingistä löytyvästä Vuosaaren satamasta. Laivayhteyksiä löytyy esimerkiksi Tallinnaan, Tukholmaan, Pietariin ja Travemündeen, mutta kesäkaudella kohdemäärä nousee erikoisristeilyjen takia. Piknik-risteilyjä järjestävät suuret laivayhtiöt Viking Line ja Eckerö Line.

Viking Linen piknik-risteilyt kuuluvat yhtiön tuotevalikoimaan aina kesäkausina, tarkemmin 16.6.–12.8. Noin kuuden tunnin mittaisten risteilyjen aikana matkustajat pääsevät nauttimaan upeista merimaisemista sekä Vikingin kuuluisasta The Buffet -buffetpöydästä kaikkine ruokajuomineen. Voit koostaa itsellesi kolmen ruokalajin lounaan noutopöydästä ja valita ruokajuomaksi olutta, viiniä ja virvoitusjuomia. Lisäksi kahvi ja tee sisältyvät hintaan.

Turun satama on niin ikään erittäin suosittu risteilysatama ja samalla Suomen vanhin toimiva satama. Sen kautta kulkee vuosittain noin viisi miljoonaa ulkomaan matkustajaa. Satamasta lähtee päivittäin matkustajalaivoja Tukholmaan, Maarianhaminaan ja Långnäsiin. Turun saaristo on myös yksi kauneimmista Suomen nähtävyyksistä, joka on tehnyt Turusta ihanteellisen lähtöpaikan piknik-risteilyille.

Matkustajat pääsevät Viking Linen kyydissä päiväksi saaristoon. Risteilyt hoidetaan kahdella laivalla: Amorellalla ja Viking Gracella. Niiden aikana pysähdytään vähäksi aikaa Maarianhaminassa, jossa matkustajat vaihtavat laivaa ja palaavat sillä takaisin Turkuun. Upeisiin saaristomaisemiin pääsee ympäri vuoden, ja etenkin jouluristeilyt ainutlaatuisine joulupöytineen ovat olleet erittäin suosittuja jo monen vuoden ajan.

Riikan risteily

Kun Tallinna on jo nähty moneen otteeseen, kannattaa vaihtaa suunta etelämmäksi. Lyhyen matkan päässä Tallinnasta on Baltian Pariisiksi kutsuttu Riika sekä Jurmalan suosittu kylpyläkaupunki. Riika on 660 000 asukkaallaan koko Baltian suurin kaupunki. Itämeren rannalla Väinäjoen (Daugavan) suulla 312 km Tallinnasta sijaitseva Riika on historiallinen Unescon maailmanperintökohde.

Riian tunnetuin ja suosituin nähtävyys on sen upea vanha kaupunki, Vecriga, jonka jugend- ja art noveau -tyylisessä arkkitehtuurissa riittää katseltavaa. Vanhan kaupungin uniikki keskustori houkuttelee lomailijoita ottamaan valokuvia kuuluisan Mustapäiden talon edessä. Riika on klassinen kaupunkilomakohde, ja vanhassa kaupungissa tunnelmoinnin lisäksi lomalla kannattaa shoppailla ja käydä monissa kaupungin mahtavissa ravintoloissa.

Lyhyiden välimatkojen Viro ja sen pääkaupunki Tallinna ovat oiva omatoiminen automatkailukohde vuoden ympäri. Ajamalla auton laivaan voit yhdistää monta lomaa yhdeksi paketiksi. Jos mielii pidemmälle kuin Tallinna, Via Baltica (E67) -tie vie Tallinnasta aina Varsovaan asti. Riikaan on helppo matkustaa sitä pitkin niin omalla autolla kuin bussillakin.

Laivaliikenne sujuu vaivatta, ja lähtöjä on Helsingin ja Tallinnan välillä päivittäin kymmeniä. Tallink Silja, Viking Line ja Eckerö Line tarjoavat monia eri reittimatkoja ja risteilyjä moneen eri makuun, ja niitä voi räätälöidä yhteen oman aikataulun mukaan. Lähtöjä on koko päivän kello 07.30 ja 23.30 välisinä aikoina Helsingin molemmista satamista.

Pietarin risteily

St. Peter Line on vuonna 2010 perustettu varustamo, joka on venäläisessä omistuksessa. Helsingin ja Pietarin välillä varustamo aloitti liikennöinnin huhtikuussa 2010, jolloin käytössä oli M/S Princess Maria. St. Peter Line on risteillyt huhtikuusta 2011 lähtien myös Helsinki-Tukholma-Tallinna-Pietari-väliä. Ennen St. Peter Linen toiminnan alkamista Helsingin ja Pietarin välillä liikennöimistä yrittivät niin Silja Line, Tallink kuin Stella Linekin, mutta kaikki huonolla menestyksellä. Viimeiseksi mainittu ajautui konkurssiin vain kaksi kuukautta toimittuaan. St. Peter Linella toiminta on sen sijaan pyörinyt mallikkaasti ja säännöllistä toimintaa on pystytty jatkamaan jo yli kahdeksan vuoden ajan.

Risteilyt Helsingin ja Pietarin välillä liikennöidään M/S Princess Anastasia -nimisellä matkustaja-autolautalla. Se on valmistunut vuonna 1986, ja se kulki Viking Linen alaisuudessa vuoteen 1993 asti, jolloin alus tunnettiin nimellä M/S Olympia. Laiva rakennettiin Turussa, Wärtsilän Pernon telakalla, josta se valmistumisen jälkeen siirrettiin vesille Helsingin ja Tukholman väliselle reitille. Aluksen omistaja joutui taloudellisiin vaikeuksiin, ja Olympiaksi tuolloin kutsuttu laiva myytiin P&O Ferriesille, joka nimesi sen Pride of Bilbaoksi. Uuden omistajansa aikana alus seilasi Portsmouthista Bilbaoon ja Portsmouthista Cherbourgiin. Vuonna 2010 P&O Ferries päätti lopettaa reitit ja laiva myytiin St. Peter Linelle.

Helsinki–Pietari-risteilylle lähtevällä on useita matkavaihtoehtoja. Suoraan St. Peter Linelta varaamalla voi valita hotellimatkan, Päivä Pietarissa -matkan tai reittimatkan. Päivä Pietarissa -risteilypaketti sisältää risteilyn, majoituksen laivalla valitussa hyttiluokassa, shuttle-bussikuljetukset satamasta Pietarin keskustaan ja takaisin sekä paluumatkan samassa hytissä. Shuttle-bussi on kätevin tapa siirtyä sataman ja keskustan välinen matka. Lähtö Helsingin Länsiterminaalista on kello 18 tai 19 ja laiva on Pietarissa seuraavana aamuna klo 9. Matkustajilla on päivä aikaa tutustua kaupunkiin, kunnes illalla klo 18 tai 19 Princess Anastasia lähtee takaisin kohti Helsinkiä. Laiva on Helsingin satamassa aamulla joko kello 7, 8 tai 11.30 riippuen lähtöpäivästä.

Hotellipakettimatkoissa hintaan sisältyy laivamatkat Helsinki-Pietari-Helsinki valitussa hyttiluokassa, yöpymiset ja aamiaiset hotellissa Pietarissa, Shuttle-bussikuljetukset satamasta hotellille ja takaisin, viisumivapausliput sekä satama- ja polttoainemaksut. Parhaimmissa hyttiluokissa laivalla hintaan sisältyy myös deluxe-aamiainen. St. Peter Linen kautta voi varata kahden tai kolmen yön mittaisia hotellimatkoja, joissa lähtö tapahtuu illalla Helsingistä ja seuraavana aamuna voi aloittaa Pietariin tutustumisen. Shuttle-bussikuljetus vie satamasta suoraan hotellille, joten matkatavarat on helppo jättää sinne.

Romanttinen viikonloppu

Milloin viimeksi olitte rakkaasi kanssa kahden lomalla? Kun yhteisen loman tarve yllättää, kannattaa muistaa, että pieni irtiotto arjesta on mahdollista tehdä myös pienellä budjetilla ja nopealla aikataululla. Hyvä vaihtoehto romanttiselle hemmottelulomalle on tällöin kylpyläloma kotimaassa. Suomesta löytyy kymmeniä eri kylpylähotelleja ympäri maata, jotka tarjoavat asiakkailleen ylellisen kylpyläkokemuksen ja hemmotteluhoitojen lisäksi myös lukuisia muita aktiviteettimahdollisuuksia.

Oman rakkaan kanssa voi kohteesta riippuen vaeltaa, lasketella, vierailla museoissa, huuhtoa kultaa tai vain nauttia hyvästä ruoasta ja tunnelmasta ja rentoutua. Matkaa varten ei kannata kuitenkaan tehdä liikaa suunnitelmia, vaan pieni impulsiivisuus voi tällaisella romanttisella pikku karkureissulla olla vain hyväksi.

Asennoitukaa siis yhteiseen matkaanne iloisin ja avoimin mielin ja hemmotelkaa ennen kaikkea toisianne. Näin on onnistunut hemmotteluloma taattu.