Omalla autolla Tallinnaan Viroon - Mitä pitää tietää?

Naapurimaamme Viron pääkaupunki Tallinna tarjoaa turisteille historiallisia nähtävyyksiä, edullisia ostospaikkoja ja vilkkaan yöelämän. Tallinnaan matkustetaan paljon Suomesta käsin, ja moni suomalainen lähtee kiehtovaan kaupunkiin omalla autolla. Oma auto onkin loistava keino tutustua Viron pääkaupunkiin omien mieltymysten ja oman aikataulun mukaisesti. Auton saa lisäksi Viron matkalle erittäin helposti mukaan ja auton avulla myös tavarat tulevat kätevästi mukana. Suomesta autolla lähteminen Viroon on sekä helppoa että suhteellisen edullista, mikä onkin yksi syy siihen, että suomalaiset lähtevät maahan usein juuri omaa autoa käyttäen. Laivat kulkevat Helsingin ja Tallinnan välin suhteellisen nopeasti ja matkalla voi vaikka ihailla merimaisemia. Tallinna tarjoaa myös paljon koettavaa kaiken ikäisille matkustajille. Sinne matkaavat omalla autolla niin eläkeläiset ja nuoret aikuiset kuin myös suuret lapsiperheetkin. Tallinnassa riittää koettavaa ja nähtävää niin nuorille kuin vanhoille, sillä kaupunki on eloisa sekä päiväsaikaan että illan pimetessä. Mutta mistä kannattaa aloittaa Tallinnan automatkan suunnittelu ja mitä tulisi ottaa huomioon matkan suhteen?
Valitse suosikkisi

Miksi valita tämä?

Autolla on edullista matkustaa Tallinnaan
Auton kanssa voit matkustaa vaikka koko Viron ympäri
Autolla matkustaminen Viroon on helppoa
Suomalainen ajokortti käy myös Virossa
Muista auton paperinen rekisteröintitodistus
Nopeat laivamatkat edestakaisin

Valitse sinulle sopiva matka alapuolelta:

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:

Tallinnaan on helppo matkustaa autolla

Autolla Viroon

Tallinnaan matkaaminen omalla autolla on niin helppoa, että sinne ajellaan lähes yhtä huolettomasti kuin naapurikuntaan kotimaassa. Ainoa asia, joka vaikeuttaa monen matkantekoa ovat puuttuvat asiakirjat. Moni matkustaja ei selvitä ajoissa, mitä asiakirjoja Viroon autolla matkustaessa on otettava mukaan. Kyseisten asiakirjojen hankkiminen on kuitenkin erittäin helppoa ja kätevää, kunhan muistaa tehdä sen ajoissa ennen matkalle lähtöä. Seuraavista Tallinnaan autolla matkaileville tarkoitetuista vinkeistä voit lukea miksi kannattaa lähteä Tallinnaan omaa autoa käyttäen ja mitä asiakirjoja on otettava mukaan.

Miksi kannattaa lähteä autolla Tallinnaan?

Viroon matkustamiselle Suomesta on usein paljon pienempi kynnys kuin esimerkiksi kauempana sijaitseviin Euroopan maihin matkustamiselle. Siihen syitä ovat esimerkiksi se, että Viroon pääsee kulkemaan helposti ja nopeasti vilkkaan ja edullisen laivaliikenteen avulla. Oma auto kulkee Suomesta helposti laivan mukana, ja monet ostoksille matkaavat saavatkin siten kuljetettua tavaransa ja ostoksensa helposti Tallinnasta takaisin Suomeen.

Virossa on melko edullista suomalaisten turistien näkökulmasta, ja se onkin yksi syy siihen, miksi Tallinnaan matkustetaan ostoksia tekemään. Lisäksi kaikki kaupungin ostospaikat ovat lähellä toisiaan, joten niiden kierteleminen päivän aikana onnistuu hyvin. Ostokset saa lisäksi kätevästi omaan autoon, eikä niitä tarvitse kanniskella käsissä ympäri kaupunkia. Hyvien ostosmahdollisuuksien lisäksi Tallinna on tunnettu vilkkaasta yöelämästään sekä maukkaasta ja edullisesta ruoastaan, jotka ovat myös yksi monista syistä, miksi kaupunkiin kannattaa lähteä. Tämän lisäksi autolla matkaava voi vierailla helposti nähtävyyskohteissa, kuten Tallinnan televisiotornin huipulla ihailemassa maisemia tai käydä kohtuuhintaisissa hemmottelevissa kauneus- ja terveyshoidoissa yhdessä kaupungin kylpylöistä.

Tallinnan vanhakaupunki ympäristöineen on myös kohde, joka on tutustumisen arvoinen ja mielenkiintoinen kohde kaikille matkustajille. Tallinnan vanha osa, eli vanhakaupunki, on yksi Euroopan parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista. Tallinnan vanhakaupunki on Viron suosituin nähtävyys, eikä se ole mikään ihme, sillä historiallisen ja kauniin paikan lähes joka kadulla riittää nähtävää. Vanhakaupunki ja sen yläpuolella sijaitseva Toompea muodostavat alueen, jolla voi tutustua mielenkiintoisiin keskiaikaisiin museoihin, kirkkoihin, näköalapaikkoihin sekä historiallisiin ja upeisiin nähtävyyksiin. Esimerkiksi Toompealla sijaitseva Aleksanteri Nevskin katedraali on vuonna 1900 valmistunut näyttävä ortodoksikatedraali. Ulkoakin upean katedraalin sisätilat on koristeltu mosaiikeilla ja ikoneilla, ja sen tapuleissa on 13 kirkonkelloa. Niistä painavin on painoltaan peräti 15 tonnia. Näihin kaupungin nähtävyyksiin, putiikkeihin, ravintoloihin ja muihin kohteisiin onkin helppo tutustua omaa autoa käyttäen, sillä vieraan maan julkisen liikenteen sääntöjä ja aikatauluja ei tarvitse opetella, ja oma auto on helppo jättää esimerkiksi yhteen lähistön melko edullisista parkkihalleista.

Mitä asiakirjoja Tallinnaan autolla matkustava tarvitsee?

Vaikka Viroon matkustaminen on muuten suhteellisen helppoa, matkustajan on oltava huolellinen asiakirjojen kanssa, mitä matkalle tarvitaan mukaan. Niistä yksi on tietenkin ajokortti. Virossa voi autoilla suomalaisella ajokortilla. Kansainvälistä korttia ei tarvitse olla, sillä Euroopan Unionin alueella voi ajaa toisessa EU-maassa myönnetyllä ajokortilla. Sen lisäksi tarvitaan auton valtakirja tai maastavientilupa, mikäli auto ei ole oma. Todistus täytyy olla mukana siinä tapauksessa, että auto on esimerkiksi kaverin, pankin tai rahoitusyhtiön nimissä. Se on hyvä pitää Tallinnassa ajaessa aina autossa mukana. Suomessa ei auton rekisteröintitodistuksen teknistä osaa enää tarvitse pitää autossa mukana, mutta on hyvä muistaa, että Virossa tarvitsee. Mikäli itsellä ei ole kyseistä osaa, sen tilaaminen onnistuu ilmaiseksi Trafista. Kannattaa huomioida, että sen saapumiseen voi kulua aikaa viikon verran, joten sen tilaaminen on hyvä hoitaa jo hyvissä ajoin ennen matkalle lähtemistä. Rekisteröintitodistuksen teknisen osan voi sen tilaamisen sijaan myös noutaa lähimmältä ajoneuvojen rekisteröintipisteeltä.

Liikennevakuutuksen suhteen ei tarvitse huolehtia, sillä suomalainen liikennevakuutus on automaattisesti voimassa EU- ja ETA-maissa. Myöskään vihreää korttia, joka on kansainvälinen todistus voimassa olevasta liikennevakuutuksesta, ei tarvita Viroon matkustaessa siinä tapauksessa, että autossa on suomalaiset rekisterikilvet. Auton asiakirjojen lisäksi on hyvä muistaa ottaa mukaan myös itse matkustajia koskevat tarvittavat asiakirjat. Autoa ajavan aikuisen lisäksi myös kyydissä olevien muiden aikuisten ja lasten on pystyttävä todistamaan henkilöllisyytensä tarvittaessa. Todistukseksi käy virallinen matkustusasiakirja, joka on joko henkilökortti tai passi. Kuljettajalla on oltava mukana myös voimassa oleva ajokortti, mutta on hyvä muistaa, että ajokortti ei ole hyväksytty matkustusasiakirja. Samoin sitä ei ole myöskään kuvallinen kelakortti. Matkaa suunnittelevan ajajan ja matkustajien kannattaa siis tilata matkustusasiakirja hyvissä ajoin, mikäli sellaista ei ennestään ole. Passin unohtuessa tai kadotessa on mahdollista kuitenkin hakea myös niin kutsutta pikapassia tai väliaikaista passia, jonka myöntämisestä tehdään päätös aina tapauskohtaisesti. Väliaikaista passia haetaan poliisiasemalta.

Mitä Tallinnaan autolla matkustavan kannattaa ottaa huomioon

On muutama asia, jotka Suomesta autolla Viroon matkustavan on hyvä tietää jo ennen matkaa. Virossa ja Suomessa ajamisessa on melko paljon samoja piirteitä, kuten esimerkiksi melko hyväkuntoiset tiet, joten siltä osin matkalla ei tule suuria yllätyksiä. Ajosäännöissä on kuitenkin joitain eroja. Autoilijan ei esimerkiksi kannata nauttia Virossa edes pientä lasillista alkoholijuomaa. Suomessa promilleraja on 0,5, mutta Virossa se sen sijaan on vain 0,2. Viron nopeusrajoitukset ovat taajamassa 50 kilometriä tunnissa ja maanteillä 90 kilometriä tunnissa. Kannattaa myös muistaa huolehtia mahdollisesta pysäköintiaikataulusta ja pysäköintilipukkeesta, sillä lainvastaisesti pysäköityihin autoihin asennetaan rengaslukko, joka ei ole mukava yllätys maassa vierailevalle turistille. Virossa ajaessa on aina käytettävä turvavyötä kuten Suomessakin, eikä puhelimeen kannata puhua ajaessa, sillä se on kiellettyä myös lahden toisella puolen. Virossa ajaessa autossa on oltava aina mukana pakolliset turvavarusteet, eli varoituskolmio, heijastinliivi, kaksi auton renkaiden mukaan mitoitettua jarrukiilaa ja jauhesammutin, jossa on sammutusainetta yksi kilo. Baltian maissa autoissa on oltava myös FIN-tarra tai EU-rekisterikilvet.

Ennen Suomesta lähtemistä ja terminaaliin saapumista on myös otettava huomioon muutama tärkeä asia. Kannattaa esimerkiksi pitää mielessä, että saapuessa Tallinnan laivojen lähtösatamaan, autolla matkaavan ei tarvitse käydä Tallinnan laivojen lähtöterminaalin sisällä, koska lähtöselvitys tehdään samalla kun auto ajetaan laivan sisälle. Lähtöselvityksessä on myös muistettava olla hyvissä ajoin, eli vähintään tuntia ennen laivan lähtemistä. Auton ja sen varusteiden toimivuus kannattaa myös varmistaa jo hyvissä ajoin ennen matkaa, sillä vieraassa maassa tien varteen jääminen voi aiheuttaa vaikeuksia ja pilata lomapäivän. Auto ja sen tarvikkeet kannattaa tarvittaessa huoltaa, ja autoon voi olla järkevää ottaa mukaan tiettyjä tarvikkeita varalle, kuten esimerkiksi autoon sopivaa öljyä. Auton varusteiden lisäksi voi olla hyvä selvittää ja varata mahdollinen yöpymispaikka etukäteen etenkin kesäaikoina. Hotelleissa ja muissa majoituspaikoissa saattaa olla täyttä, ja silloin arvokasta loma-aikaa kuluu yöpaikan etsimiseen. Majoittautumisen etukäteen hoitamalla aikaa jää enemmän esimerkiksi vanhaankaupunkiin tutustumiseen, ostosten tekoon, ravintoloissa nauttimiseen ja muissa kohteissa vierailuun.

Tallinna on varsin sekä autolla että ilman matkaaville turvallinen matkakohde. Matkavakuutus on siitä huolimatta hyvä ottaa matkaa varten, sillä turistit voivat joutua taskuvarkaiden kohteiksi. Taskuvarkaat ovatkin suurin turisteihin kohdistuva uhka Tallinnan matkan aikana. Myöskään autoaan ei kannata jättää lukitsematta. On lisäksi hyvä miettiä, minne autonsa pysäköi kaupungissa. Kalleimmat hinnat ovat vanhassakaupungissa ja sen jälkeen kalleimmat ydinkeskustassa. Muualle keskustaan saa parkkeerattua melko edullisella tuntihinnalla. Useista hieman kauempana sijaitsevista parkkialueista on ainoastaan kävelymatka esimerkiksi vanhaankaupunkiin, joten sinne päästäkseen ei ole pakko ajaa autoaan vanhaankaupunkiin saakka. Esimerkiksi Solaris Keskuksen parkkihalli on melko edullinen ja kätevä vaihtoehto lyhyehkön pysäköinnin ajaksi. Parkkihalli on lyhyen kävelymatkan päässä niin vanhastakaupungista kuin ostospaikoistakin. Kätevä apu suomalaiselle autolla liikkuvalle turistille on ParkMan-sovellus, jolla autoilija voi löytää kaupungista parkkipaikan ja maksaa sen puhelimella. Sovellus on käytössä niin Suomessa kuin useissa muissakin maissa, ja sillä voi maksaa kaikilla EuroParkin pysäköintipaikoilla.

Mikä laiva pitäisi valita?

Eckerö Line Finlandia

Tallinnaan lähtevällä riittää laivojen suhteen valinnanvaraa, sillä Tallinnan ja Helsingin välillä liikennöi päivittäin useita eri laivayhtiöitä. Laivaa valitessa kannattaa tehdä vertailua, sillä eri laivojen aikataulut, hinnat, lähtösatama sekä esimerkiksi sen tarjoamat palvelut, kuten ruokailumahdollisuudet, vaihtelevat. Eckerö Line, Viking Line ja Tallink Silja ovat suosittuja laivayhtiöitä, jotka kulkevat Helsingin ja Tallinnan väliä tiheään. Moni on varmasti kuullut näistä kyseisistä laivayhtiöistä, sillä ne ovat Suomessa erittäin tunnettuja, ja kaikki näistä yhtiöistä tarjoavat autopaikkoja Tallinnaan. Kunkin yhtiön ominaisuuksiin, aikatauluihin, hintoihin ja esimerkiksi niiden tarjoamiin lisäpalveluihin kannattaa tutustua kunkin laivayhtiön nettisivustolla. Laivoilla on ajoittain myös erilaista ohjelmaa sekä lapsille että aikuisille. Matkustajat ovat erilaisia, ja toisille matkustajille laiva on vain siirtymisväline Tallinnan ja Helsingin välillä, kun taas toisille laivamatka on elämys, jolla voi nauttia ostoksista, ravintoloista ja ohjelmasta, kuten konserteista.

Konserttien lisäksi laivalla voi olla esimerkiksi stand up -esityksiä tai lapsille tarkoitettua ohjelmaa. Kunkin laivayhtiön etuihin ja esimerkiksi tarjouksiin kannattaa tutustua, kun matka on ajankohtainen. Eri laivayhtiöillä on usein vaihtuvia ja tuntuvia tarjouksia. Näistä tarjouksista pääseekin hyötymään ruhtinaallisesti esimeriksi Black Friday -päivänä. Kyseinen alennuksiin keskittynyt päivä on tutumpi Yhdysvalloissa, mistä se on lähtöisin, mutta se on rantautunut myös Suomeen, missä se näkyy niin laivayhtiöiden kuin muidenkin verkkokauppojen alennuksina. Laivayhtiöt tarjoavat lisäksi paljon muitakin vaihtuvia tarjouksia, joita kannattaa pitää silmällä parhaan hinnan saamiseksi. Tarjoukset voi tilata kunkin yhtiön sivuston kautta kätevästi myös suoraan omaan sähköpostiinsa. Laivayhtiöillä on lisäksi omat kanta-asiakasohjelmansa, joiden avulla voi säästää mukavan suuruisen summan matkustaessa. Esimerkiksi Viking Linellä on Viking Line Club -ohjelma, joka tarjoaa etuja sekä laivalla että maissa sen jäsenille. Tallink Siljan Club One tarjoaa samoin pisteitä niin maissa kuin merillä. Eckerö Linen asiakkaat sen sijaan voivat kerryttää S-ryhmän bonusta laivalla matkustamisesta ja laivalla tehdyistä ostoksistaan. Laivayhtiöiden edut ovat voivat olla siis kattavia ja ne kannattaa käyttää hyödykseen.

Mikä on autopaketti?

Autopaketit ovat loistava vaihtoehto usean henkilön – vaikkapa koko perheen – automatkalle Tallinnaan. Autopaketin henkilömäärä riippuu laivayhtiöstä tai matkatoimistosta, jonka kautta paketti varataan. Joskus paketin voi varata vain yhdelle henkilölle ja autolle, mutta joskus kaksi henkilöä on minimimäärä yhtä pakettia kohden. Matkapakettien ehdot riippuvatkin paljon esimerkiksi matkatoimistosta, joten erilaisten tarjoajien vertailu on järkevää ennen matkaa. Erilaisista autopaketeista löytää tietoa niin eri laivayhtiöiden kuin myös eri matkatoimistojenkin sivustoilta. Autopaketti kattaa paketista riippuen usein myös yöpymisen Tallinnassa tai muualla Virossa. Valmiin yöpymisen sisältävän automatkapaketin voi varata muun muassa Ikaalisten matkatoimiston kautta. Ikaalisten matkatoimiston yöpymisen sisältävät matkat ovat valmismatkoja, joten myös majoittuminen on turvattu. Ikaalisten matkatoimiston autopakettien avulla voi tutustua Tallinnan lisäksi myös lähialueeseen sekä yöpyä esimerkiksi lähikaupungin hotellissa, jos siellä yöpyminen kuuluu osana autopakettiin. Ikaalisten matkatoimistolla on tarjolla useita erilaisia Tallinnaan ja muualle Viroon suuntautuvia autopaketteja. Lähde esimerkiksi Haapsalun hotellimatkalle viettäen samalla yksi yö Tallinnassa tai yövy Tallinnassa ja tutustu idylliseen Kuressaareen samalla matkalla.

Autopakettien hyvä puoli on se, että niihin sisältyy usein kaikki matkailijan tarvitsema jo valmiiksi. Matkailijan ei siis tarvitse vertailla itse esimerkiksi erilaisia laivoja, hotelleja ja hintoja, eikä myöskään tehdä eri varausta jokaiselle taholle. Autopaketti on toisin sanoen helppo ja valmis valinta, jos ei halua suunnitella matkaansa kokonaan itse. Moni säästyy valmiin automatkan varatessa matkaan liittyvän suunnittelun aiheuttamalta stressiltä ja kiireeltä. Toisaalta matkapakettien hotellit ja muu sisältö ovat valmiiksi suunniteltuja, joten matkapaketin kautta harvoin pääsee juuri siihen omaan suosikkihotelliinsa, jos sellainen on mielessä. Autopaketit ovatkin ennen kaikkea helppo, nopea ja kaiken kattava ratkaisu esimerkiksi kiireisille tai heille, jotka eivät pidä matkan suunnittelusta ja mieluummin jättävät sen ammattilaisten tehtäväksi. Kannattaa muistaa, että autopakettien sisällöt, hinnat, kohteet ja esimerkiksi turvallisuusasiat saattavat vaihdella tarjoajan mukaan. Paketteja vertailemalla löytää juuri itselleen sopivan kohteen, ajankohdan ja hinnan. Vertailulla voi myös säästää mukavan suuruisen summan rahaa.

Kuinka paljon Tallinnaan matkustaminen autolla maksaa?

Tallinnaan matkustaminen autolla on suhteellisen edullista, mikä on yksi syy sille, että suomalaiset matkaavat sinne autolla melko tiheään. Autolla matkustaminen Helsingistä Tallinnaan voi maksaa halvimmillaan noin muutaman kymmenen euron verran. Varsinkin pienellä porukalla matkustaessa, Tallinnan matka omalla autolla onkin usein se edullisin vaihtoehto. Kannattaakin harkita ennen matkaa, kannattaako matkaan lähteä autolla vai ilman autoa. Esimerkiksi yksittäisen henkilön matka Tallinnaan ilman autoa voi olla niinkin edullinen kuin vain 20 euroa. Tällöin henkilön kannattaa miettiä onko järkevää maksaa ylimääräistä auton ottamisesta mukaan vai ei. Toisaalta usean henkilön ja perheen matkustaessa oma auto voi olla edullisempi ja kätevämpi vaihtoehto. Hintaan vaikuttavat monet asiat, kuten henkilöiden määrä, laivayhtiö ja matkustajien valitsemat maksulliset lisäpalvelut. Esimerkiksi pientä lisämaksua vastaan voi saada autokannelta pysäköintipaikan, jolta pääsee lähtemään ensimmäisten joukossa laivalta pois. Hintaan vaikuttavat myös esimerkiksi auton suuruus ja laivan matkustusmukavuus. Hintaan vaikuttava tekijä on lisäksi esimerkiksi se, matkustaako kansipaikalla, eli ilman hyttiä, vai hyttipaikalla sekä tällöin myös hytin taso.

Eri matkatoimistot ja laivayhtiöt tarjoavat ajankohtaisia ja vaihtuvia tarjouksia, joilla voi saada mittaviakin etuja, kuten vaikka matkoja puoleen hintaan. Esimerkiksi Viking Line tarjoaa autopaketin Viroon matkaaville kanta-asiakkaille jopa -50 prosentin alennuksella. Tarjouksia ja laivayhtiöiden normaaleja hintoja vertailemalla voikin löytää itselleen mahdollisimman edullisen matkustushinnan, jolloin rahaa säästyy käytettäväksi itse kohteessa. Myös äkkilähdöt voivat olla erityisen edullisia. Kunkin laivayhtiön äkkilähdöistä saa tietoa kyseisen yhtiön nettisivustolta. Netissä on myös erityisiä laivayhtiöiden vertailusivustoja, joilla voi nähdä kaikki lähtevät laivavaihtoehdot samalla sivulla ja siten helposti vertailla niitä. Tällainen sivusto on esimerkiksi Ferries.fi, jonka kautta voi vertailun lisäksi myös varata matkan. Eri matkatoimistojen laivamatkoja voi vertailla myös esimerkiksi Rantapallo-sivustolla. Rantapallo-sivuston kautta voi etsiä ja valita itselleen mieluisan laiva- tai hotellimatkan Viroon, jonka jälkeen sivusto ohjaa varaamaan kyseisen matkan sen järjestämän matkatoimiston sivustolle. Matkoja voi hakea myös esimerkiksi minimi- ja maksimihinnan mukaan, mikä on kätevää omalle budjetille sopivaa matkaa suunniteltaessa.

Lähde tutustumaan Tallinnan ulkopuolelle

Mikäli Tallinnaan saapuu omalla autolla ja aikaa riittää, on erittäin hyvä idea lähteä tutustumaan myös mielenkiintoiseen ja kauniin maan muihin osiin. Virossa on lyhyet välimatkat, joten esimerkiksi päivämatka Tallinnasta lähiseudulle onnistuu loistavasti. Kiinnostava ajoreitti on vaikkapa Peipsijärven rannalla kulkeva Sipulitie. Tien varrella voi tutustua ainutlaatuiseen kulttuuriin, jossa yhdistyvät virolaiset, saksalaiset ja venäläiset kulttuurivaikutteet. Tien nimenkin mukaisesti Sipulitie tunnetaan muun muassa ainutlaatuisista sipuleistaan. Tien varrella on mahdollista tutustua paikalliseen sipulin kasvatukseen tai herkutella paikallisille sipuliherkuilla sipuliravintolassa sekä käydä sipulimarkkinoilla. Herkulliset paikalliset sipulit eivät ole kuitenkaan ainoa syy lähteä ajamaan tätä tietä pitkin. Matkalla voi tutustua seudun kotiseutumuseoon, Kolkjan vanhauskoisten museoon tai Alatskiven 1800-luvun linnaan, joka on entisöity vanhaan kukoistukseensa. Linna onkin niin sisältä kuin ulkoa arvokkaan ja kuninkaallisen näköinen rakennus, jonka sviiteissä voi myös majoittautua. Huoneita tosin kannattaa tiedustella jo hyvissä ajoin ennen matkaa, mikäli aikoo yöpyä majapaikassa, sillä kauniin rakennuksen sviitit voivat olla varattuja.

Kauniita merimaisemia voi sen sijaan ihailla Pärnun seudulla kulkevalla yli 200 kilometrin pituisella romanttisella rantatiellä. Reitin varrella on kauniita maisemia sekä luontopolkuja. Reitti on myös lapsiperheiden mieleen, sillä sen varrelta löytyy kotieläimiä, veneily- ja kalastusmahdollisuuksia ja lapsille sopivia seikkailuretkiä. Tien matkailukohteet on merkitty kylteillä, jotka helpottavat tiellä liikkuvia turisteja. Reitin lähistöllä 40 kilometriä Pärnun kaupungista sijaitsee myös kaunis Kihnun saari, jolla asuu noin 700 asukasta. Kauniilla ja mielenkiintoisella saarella voi vierailla ajoittain. Saarella on neljä kylää ja sen eteläosassa sijaitsee majakka. Siellä järjestetään myös Kihnun merijuhlat kesäisin. Juhlat tarjoavat varmasti mielenkiintoisia kokemuksia turisteille. Kihnu on lisäksi kuuluisa kansanpuvuistaan, jotka ovat edelleen yleisessä käytössä saarella, joten saari tarjoaa matkailijalle myös paikallista kulttuuria. Saaren kulttuuri on niin mielenkiintoinen, että se on valittu Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Kihnun saareen kuljetaan meriliikennettä pitkin, joten saareen matkustavan kannattaa selvittää meriliikenteen aikataulut jo hyvissä ajoin.

Via Balticaa pitkin Pärnuun

Pärnu

Eurooppatie E67 -tien eli Helsingin ja Prahan välisen tien Virossa sijaitseva osuus tunnetaan nimellä Via Baltica. Tie on helppoja reittejä etsivien matkustajien mieleen, sillä sitä pitkin pääsee Tallinnasta suoraan vaikkapa kylpylä- ja rantakaupunki Pärnuun. Pärnu on turistikaupunki, joka tunnetaan etenkin sen pitkästä ja vaaleahiekkaisesta meren rannastaan, joka vetää puoleensa turisteja. Tallinnasta onkin kätevää ajaa viettämään vaikkapa pari päivää reilusti yli 100 kilometrin päässä sijaitsevaan Pärnuun tutustuen sen tarjontaan ja tehden edullisia ostoksia. Pärnun ostosmahdollisuudet eivät ole kuitenkaan valtavat, mutta sen hintataso on hieman Tallinnaa matalampi. Pärnuun kannattaa matkustaa varsinkin kesäisin, sillä se tunnetaan hyvästä syystä Viron kesäpääkaupunkina. Pärnun jälkeen Via Baltica vie Luitemaan luonnonsuojelualueelle, jonka luontopolun varrella on näköalatorni varustettuna upeilla merimaisemilla aina Kihnun saarelle saakka. Luonnonsuojelualueen jälkeen voi ajaa Latvian Riikaan vievälle tielle, joka on mutkitteleva ja romanttinen rantatie vanhoine puutaloineen, syreeneineen ja merimaisemineen. Tien varrelta pääsee myös Kosmonautikan lomakeskukseen eli kosmonauttien lomakeskuksena tunnettuun majoittautumispaikkaan. Paikan vierestä löytyvä Kablin hiekkarannat.

Majoittuminen autoloman aikana

Majoittautuminen Tallinnassa sekä muualla Virossa on helppoa, sillä maassa on runsaasti erilaisia ja eri hintaisia kohteita. Kalleimpia ovat erilaiset hotellit ja kylpylät, mutta edullista majoituspaikkaa etsivä voi majoittautua esimerkiksi hostellissa, leirintäalueella tai yksityisessä majoituskohteessa, joita on myös tarjolla. Varsinkin kesäaikaan majoituskohteissa voi olla täyttä, joten majoitus kannattaa varata jo hyvissä ajoin ennen lomaa. Majoituksen etukäteen varaamalla aikaa jää myös majoituksen etsimisen sijasta itse kohdemaahan tutustumiseen tai vaikkapa tuliaisten ostamiseen.

Majoituspaikan etsiminen Virosta

Virossa olevien majoituspaikkojen hintoja ja ominaisuuksia voi vertailla itse majoituspaikkojen nettisivustojen lisäksi erilaisilla vertailusivustoilla. Tällaisia ovat esimerkiksi tunnetut Momondo- ja Trivago-sivustot. TripAdvisor-sivusto on myös kätevä majoituspaikkojen vertailuun, sillä sieltä voi lukea muiden turistien arvosteluja kustakin hotellista tai muusta majoituspaikasta. Sivustolta näkee myös hyödylliset tiedot kohteesta, kuten aamiaisen ja maksuttoman Wi-Fi:n sisältymisen majoitukseen. Kannattaa muistaa myös se, että autolla matkustaessa myös autolle on löydyttävä paikka majoituskohteesta; se kannattaakin tarkastaa aina ennen majoituspaikan varaamista.

Mitkä ovat maksukäytännöt Virossa?

Virossa maksaminen on suomalaisille turisteille helppoa, sillä käytössä on euro aivan kuten Suomessakin. Rahan vaihtamisen ja vaihtokurssien kanssa ei siis tarvitse tuskailla, mikä osaltaan helpottaa Virossa matkustamista ja ostosten tekemistä. Yleisimmät luottokortit käyvät, ja useimmat pankkiautomaatit hyväksyvät Visa-, Master, Diner's Club- ja Maestro-kortin. Ravintolassa kymmenen prosentin juomarahan antaminen hyvästä palvelusta on yleinen käytäntö, mutta juomarahan antamiselle ei kuitenkaan ole selkeitä sääntöjä. Tippiä voi jättää myös muille palvelualan ammattilaisille, jos palvelu on ollut hyvää.

Millä kielellä Virossa pärjää?

Viron kieli muistuttaa paljon suomen kieltä, joten yksinkertaiset asiat kuten vaikkapa tiettyjen kauppojen tai paikkojen nimet voivat olla hyvin helposti tunnistettavissa, vaikka ei Viron kieltä osaisikaan. Etenkin Tallinnassa ollaan myös totuttu suomalaisiin turisteihin, joita vierailee siellä paljon. Siitä syystä useassa paikassa kuten esimerkiksi monissa hotelleissa, saa asiakaspalvelua suomen kielellä. Tallinnan ulkopuolella on kuitenkin toisin. Viron kielen lisäksi Virossa pärjää hyvin myös englannin kielellä, sillä etenkin nuoret virolaiset puhuvat erinomaista englantia.

Tallinnassa on hyvät ostosmahdollisuudet

Tallinnaan kannattaa matkata autolla ostoksille, sillä ostokset on helppo kuljettaa autolla takaisin Suomeen ja mukaan mahtuu useampikin ostoskassi. Tallinnassa on paljon mahdollisuuksia kohtuullisen edullisiin ostoksiin. Suuri ja vilkas ostoskeskus on esimerkiksi keskustan Viru-kauppakeskus, jossa on yli 100 liikettä ja erilaisia kahviloita ja ravintoloita. Sen vieressä sijaitsee Kaubamaja-ostoskeskus, jossa riittää tavaraa laidasta laitaan. Uniikkeja pikkuputiikkeja löytää vanhasta kaupungista ja autolla pääsee helposti keskustaa kauemmas esimerkiksi lyhyen ajomatkan päässä sijaitsevaan Rocca Al Maren ostoskeskukseen, jossa on ilmainen pysäköinti ja reilusti lähes 200 liikettä sekä monia ruokapaikkoja. Ostoskeskuksen vieressä sijaitsee eläintarha ja noin kilometrin päässä ulkoilmamuseo, joissa voi vierailla samalla reissulla.

Painavat ostokset kulkevat autolla Suomeen

Autolla matkustamisella Tallinnaan on se suuri etu, että auton avulla on helppo tuoda painavat ostokset takaisin Suomeen. Ostokset voi yksinkertaisesti pakata autoon niiden ostamisen jälkeen, eikä niitä tarvitse kantaa käsissä koko paluumatkan aikana. Tallinnasta ostetaan esimerkiksi paljon erilaisia edullisia viinejä perhejuhlia varten. Painavien viinien kuljettaminen onkin kätevintä juuri autolla. Kaupungissa on lisäksi vahvat käsityöperinteet ja sieltä löytyykin useita design- ja käsityömyymälöitä, joista voi ostaa muun muassa käsintehtyjä lasiesineitä tuliaisiksi. Tällaiset helposti särkyvät esineet kulkevat myös kaikista kätevimmin autolla ahtaasti pakattujen matkalaukkujen sijaan. Paikallisia käsitöitä kannattaa etsiä esimerkiksi Kalamajan alueelta tai vanhasta kaupungista. Käsityön ystäville tutustumisen arvoinen kohde on myös suuri Martin markkinat, joissa myydään virolaista laadukasta käsityötä. Markkinoilla kuullaan myös kansanmusiikkia ja syödään virolaista ruokaa.

Tallinnan ilmasto muistuttaa Suomen ilmastoa

Tallinnan sää ei hirveästi poikkea Suomen eteläosien säästä, joten kaikista lämpimimpiä lomasäitä etsivien kannattaa suunnata etelämpään. Suomen kaltainen ilmasto tarkoittaa autoilijoiden kannalta myös sitä, että autoon ei tarvita ilmaston suhteen mitään sen kummallisempia lisävarusteita mukaan, ajo-olot kun ovat samankaltaiset kuin Suomessakin. Tallinnassa on lauhkea ilmasto, eli kesät ovat lämpimiä ja talvet leutoja. Vuoden lämpimin kuukausi on heinäkuu, joten lämmintä Viron kesälomaa suunnittelevien kannattaa suunnata Tallinnaan silloin. Tallinnassa kuitenkin sataa kesäisin paljon, joten matkustavan on hyvä varautua myös ulkona oloon ottamalla esimerkiksi sateenvarjo, vedenpitävät kengät ja sadevarusteet mukaan. Sateet voivat olla myös rankempia kuin mihin Suomessa on totuttu.

Tallinnan matkailuneuvonta auttaa paikan päällä

Paikan päällä voi tarvittaessa saada apua matkailuneuvonnasta, joka sijaitsee kaupungin keskustassa. Neuvonnasta saa esimerkiksi ohjeita sekä esitteitä ja karttoja. Sitä kautta voi myös varata oppaan tai ilmoittautua erilaisille retkille. Paikan päälle ei ole kuitenkaan pakko mennä apua saadakseen, sillä neuvonta palvelee myös sähköpostitse ja puhelimitse. Neuvonnassa voi käyttää myös ilmaista Wi-Fi-yhteyttä, jos tarvitsee nettiyhteyttä ja sitä ei ole omasta takaa. Neuvonta sulkee ovensa iltaisin alkuillasta ja sunnuntaina usein jo vähän aikaisemmin.