Parhaat reittimatkat Tallinnaan Eckerö Linella

Minkälaista matkaa olet etsimässä?

Valitse sinulle sopiva matka alapuolelta:

Tutustu tarkemmin:

Reittimatkat Tallinnaan

Reittimatka on yhdensuuntainen laivamatka, joka tehdään joko Helsingistä Tallinnaan tai toiseen suuntaan. Risteilyllä puolestaan tarkoitetaan matkaa, jolla sekä meno- että paluumatka tehdään samalla aluksella. Reittimatkat tehdään samoilla laivoilla kuin normaalit risteilytkin, ainoastaan lipun tyyppi on eri. Reittimatka Tallinnaan kannattaa ehdottomasti, sillä se antaa mahdollisuuden tutustua Tallinnaan monipuolisemmin. Kaukana ovat ne päivät, kun kaupunkiin tehtiin ainoastaan halpoja viinanhakureissuja, vaan Tallinnasta on kuoriutunut upea kulttuurikaupunki. Siellä riittää laadukkaita ja erilaisia ravintoloita, muodikkaita baareja ja mielenkiintoisia museoita, joissa riittää koettavaa useaksi päiväksi. Tallinnaan matkustaessa on reittimatka hyvä valinta juuri silloin, kun maissa on tarkoitus viipyä muutama yö. Reittimatka myös tekee matkasta joustavamman ja on hyvä vaihtoehto silloin, kun paluun ajankohta ei ole vielä selvillä. Kun risteilyyn kuuluu yleensä muutama tunti maissa tai pelkkä seilailu merellä ilman maihinnousua, tarjoaa reittimatka puolestaan mahdollisuuden matkustaa joustavammin. Maissa voit olla niin pitkään tai niin vähän aikaa kuin haluat.

Reittimatkalle voi myös lisämaksusta ottaa mukaan oman auton, joka ajetaan vaivattomasti laivan autokannelle. Se antaakin loistavan mahdollisuuden jatkaa matkaa muualle Viroon, Baltiaan tai Eurooppaan. Reittimatkaa suunniteltaessa kannattaa ottaa muutamia asioita huomioon, kuten se, minkä yhtiön laivalla matka kannattaa taittaa. Laivoissa nimittäin on eroja, ja se voi vaikuttaa esimerkiksi siihen, miten hyvin mahdollisen auton saa mahtumaan mukaan laivalle. Reittimatkalla on myös mahdollista yhdistellä eri yhtiöiden meno- ja paluulippuja, jos siihen on tarvetta.

Miksi lähteä reittimatkalle?

Reittimatkalle lähteminen kannattaa, sillä se antaa mahdollisuuden tutustua monipuolisemmin Tallinnaan ja koko Viroon. Vaikka muutaman tunnin pyörähdys Tallinnassa onkin hauska lisä risteilyyn, riittää siellä nähtävää paljon pidemmäksi aikaa. Lomamatkaa suunnitellessa monien mieleen tulevat heti Etelä-Euroopan kohteet, mutta Tallinna ja koko Viro tarjoavat mahtavat puitteet lomaan. Tallinnasta voi hurauttaa vaikka kulttuurikaupunki Tarttoon, joka viehättää boheemilla ilmapiirillään. Upeita, pitkiä hiekkarantoja puolestaan löytyy Pärnusta ja Saarenmaalta. Hyvällä säällä vetää Viro vertojaan mille tahansa etelän rantakohteelle. Kun oman auton ottaa laivalle mukaan, helpottaa se paljon matkasuunnitelmien tekemistä. Viron kaltaisessa pienessä maassa etäisyydet ovat pieniä, ja jo muutamassa päivässä näkee paljon. Lisäksi sekä Tallinnassa että Pärnussa odottavat useat kylpylät, joissa voi saada kylpylähoitoja Suomea edullisempaan hintaan. Viro onkin loistava vaihtoehto, kun toiveissa on hemmottelua sisältävä matka. Lähimatkailun aikakaudella Viroa ei todellakaan tulisi sivuuttaa matkakohteena, vaan tutustua siihen aivan uudella otteella. Laivamatkailu nimittäin on lentomatkustusta ekologisempaa.

Tallinna on upea useaan vuodenaikaan. Kesällä Tallinnan vanhassa kaupungissa on mukava istua terassilla nauttimassa juomaa, mutta matkalla voi vierailla myös Piritan upeilla hiekkarannoilla. Pirita sijaitsee lähellä keskustaa, ja sinne pääsee vaivattomasti myös bussilla. Hieman kauempana sijaitseva Viimsi tarjoaa niin ikään vierailijoille hiekkarantoja sekä kylpylöitä, joissa vierailla ja rentoutua. Trendikkäät vierailijat voivat puolestaan käydä Telliskiven ja Kalamajan alueilla, jotka ovat pullollaan moderneja ravintoloita, baareja ja kahviloita. Telliskivi sijaitsee aivan vanhan kaupungin läheisyydessä, kun Kalamaja taas on Telliskivestä seuraava alue merta kohti. Monessa tapauksessa Tallinna on jopa paljon eurooppalaisempi ja muistuttaa suurkaupunkia kuin oma Helsinkimme. Myös talvi on hyvä ajankohta matkailuun. Joulukuussa Tallinna täyttyy kauniista jouluvaloista, ja Raatihuoneen torilla järjestettävä joulutori on pakollinen nähtävyys kaikille joulun ystäville. Torilla on mahdollista nauttia perinteistä kuumaa viiniä tai ihania paahdettuja manteleita, joissa maistuu kaneli. Ne ovatkin täydellinen yhdistelmä joulunaikaan. Samalla on mahdollista tehdä jouluostoksia Tallinnan ostoskeskuksissa.

Valitse sopiva laiva tarpeidesi mukaan

Risteillessä päämääränä on itse laiva. Laivalle mennään viettämään aikaa, oli toiveissa sitten myymälöissä kiertelyä tai pelkästään ravintolassa istuskelua. Reittimatkalla päämäärä puolestaan on laivan sijasta satamassa ja siellä odottavissa viihdykkeissä. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei reittimatkaa tehdessä laivalla olisi väliä. Myös reittimatkalla kannattaa valita omille tarpeille paras laiva, jossa riittää tekemistä koko matkan ajaksi. Laivoja on tarjolla päivittäin useita erilaisia, mutta laivaliikennettä pyörittävät pääasiassa kolme suurta varustamoa, eli Eckerö Line, Tallink sekä Viking Line. Sekä Eckerö Linella että Viking Linella reittiä operoi ainoastaan yksi matkustaja-alus, kun Tallinkilla niitä puolestaan on kolme. Lipuista halvin vaihtoehto on yleensä pelkkä kansipaikka. Vaikka kyseessä on reittimatka, voi matkaa silti taittaa öisin ja päiväsaikaankin voi varata itselle hytin. Näin matka sujuu sujuvammin ja voi olla mukavampaa viettää aikaa omassa hytissä kuin ravintolassa tai kahvilassa notkuen. Joskus laivat voivat myös olla todella täynnä, jolloin käytävätkin pursuavat ihmisiä. Erityisesti tällaisissa tapauksissa on oma hytti laivalla pelastus.

Tallinna sijaitsee Suomenlahden toisella puolella, eikä matka sinne ole kuin reilu 80 kilometriä linnuntietä. Laivamatkakaan ei ole kovin pitkä, vaan se kestää laivasta riippuen noin kaksi tuntia. Sopivaa laivaa valitessa ja matkaa varatessa kannattaa miettiä, onko laivalla tarkoitus viihtyä vai ainoastaan päästä Suomenlahden yli mahdollisimman nopeasti. Monelle myös hinta on tärkeä valintakriteeri, jolloin kaikkien varustamoiden vuorot kannattaa verrata tarkkaan. Matka-aika laivoilla ei poikkea suuresti toisistaan. Tallinkin laivoilla matka-aika on lähes poikkeuksetta 2 tuntia. Joka päivä liikennöi kuitenkin myös vuoro, joka kestää 3,5 tuntia yhteen suuntaan. Silloin on hieman enemmän aikaa nauttia laivan viihdykkeistä, jos sille on tarvetta. Tämä kannattaa kuitenkin ottaa huomioon erityisesti silloin, jos tavoitteena on päästä määränpäähän mahdollisimman nopeasti. Eckerö Linen Finlandialla matkaa kestää 2 tuntia ja 15 minuuttia. Viking Linen Viking Express -aluksella puolestaan matkustusaika on 2,5 tuntia. Kohteessa voit luonnollisesti viihtyä niin kauan kuin itse haluat. Ota nämä seikat huomioon lippuja varatessa

Laivoja lähtee pitkin päivää, joten voit itse valita tarkkaan sen ajankohdan, joka sopii sinulle parhaiten. Aamuvirkut voivat lähteä jo kukonlaulun aikaan matkaan, mutta onneksi laivoja lähtee monipuolisesti myös myöhemmin päivällä. Kaikki yhtiöt tarjoavat lähes poikkeuksetta ainakin kolme lähtöä päivässä. Niihin kuuluvat aamulaiva, joka lähtee noin klo 9, iltapäivällä lähtevä laiva sekä myöhään illalla matkaan lähtevä laiva. Poikkeuksena Tallink tarjoaa useampia lähtöjä päivän aikana. Reittilippujen yksi hyvistä puolista on se, että niitä voi myös varata eri yhtiöiltä. Siinä tapauksessa meno tehdään eri varustamon laivalla kuin paluu. Tämä tarjoaa laajemman vaihtoehdon laivojen valintaan. Jos aikaisen aamulähdön sijaan puolestaan haluat aloittaa matkasi aamulla rentoutuneena, on mahdollista myös nukkua laivalla. Tuolloin laiva lähtee illalla Helsingin satamasta, ja voit itse viettää yösi sen kyydissä. Näin maihin pääsee aikaisin aamulla ja yön hyvin nukkuneena. Mahdollisuus on myös syödä laivalla aamupala, joka valmistaa loistavasti tulevaan päivään.

Myös lähtösatama kannattaa ottaa huomioon matkaa varatessa. Onko joku satama sinulle kätevämmässä paikassa kuin toinen? Erityisesti julkisilla kulkuvälineillä kulkevien kannattaa miettiä, mikä satama on kaikkein helpoiten saavutettavissa. Sekä Eckerö Linen että Tallinkin laivat lähtevät Länsisatamasta, joka on aivan Jätkäsaaren läheisyydessä. Viking Linen laivat puolestaan käyttävät Katajanokan terminaalia. Sekä Länsisatamaan että Katajanokalle pääsee nykyään helposti raitiovaunua käyttämällä, ja satamaan asti meneviä vuoroja on usein lisätty juuri laivojen lähtö- ja saapumisaikaan. Länsisatamaan pääsee raitiovaunuilla 6T ja 7, Katajanokalle puolestaan numeroilla 4 ja 5. Lisäksi paikalla on parkkipaikkoja, jonne halutessaan saa oman auton parkkiin. Satamalla on tärkeä merkitys myös silloin, kun auton kanssa tullaan laivaan asti. Eckerö Linen uusi auto- ja rahtilautta M/s Finbo Cargo lähtee poikkeuksellisesti Vuosaaren satamasta. Sen kyytiin pääsee ainoastaan omalla autolla, mutta Finbo Cargo voi olla hyvä vaihtoehto erityisesti Itä-Helsingistä matkaan suuntaaville perheille, jotka haluavat välttää kaupunkien ruuhkat.

Ennen matkaa on hyvä miettiä, maistuuko laivalla ruoka. Mahdolliset ruokailut on hyvä tilata ennen matkaa, sillä voit säästää pitkän pennin. Laivojen buffet-ruokailu nähdään usein loputtomana ylensyömisenä, joka on lisäksi varsin kallista, mutta Tallinnan-laivat tarjoavat varsin hyviä vaihtoehtoja myös seisovaan pöytään. Jos matkalla on tiedossa aikainen aamuherätys, tarjoaa seisova pöytä pelastuksen pitkään päivään. Säästät nimittäin aikaa, kun et syö kotona, vaan täytät vatsasi vasta laivalla. Aamupalan saa laivalla yleensä varsin matalaan hintaan, mutta siihen kuuluu silti kattava valikoima erilaisia herkkuja, joiden avulla jaksaa pitkään. Erityisesti lapsiperheille tarjoaa buffet oivan mahdollisuuden viettää aikaa ja samalla saada maha täyteen, jotta kiukku pysyy poissa. Varaamalla etukäteen varmistuu suurempi joukko siitä, että yhteinen istumapaikka löytyy ravintolasta. Ruokailu myös helpottaa matkantekoa, sillä kun syöt laivalla, ei heti maissa tarvitse rynnätä ensimmäiseen mahdolliseen ravintolaan, kun nälkä yllättää. Ruokailua ei välttämättä tarvitse tilata etukäteen, vaan usein sen voi halutessa ostaa vasta laivalla.

Matkalle auton kanssa

Matkalle voi tietenkin ottaa myös auton mukaan. Näin Tallinnasta voi hyvin jatkaa matkaa vaikka muualle Viroon, Baltiaan tai Keski-Eurooppaan asti. Matkalle voi ottaa mukaan myös matkailuauton, jos suunnitelmissa on loma asuntoauton kyydissä. Auton koko vaikuttaa luonnollisesti myös hintaan. Matkaa varatessa tulee ilmoittaa auton koko, jotta autokannelta on varattu oikean kokoinen paikka. Mahtuakseen pienimpään mahdolliseen kategoriaan, tulee auton olla korkeintaan 5 metriä pitkä ja 1,9 metriä korkea. Tähän kategoriaan kuuluvat suurin osa henkilöautoista. Maksun suuruus riippuu päivästä ja laivan tilanteesta, mutta Eckerö Linella henkilöauton maksu on noin 19–30 euroa suuntaa kohti. Tallinkilla henkilöauto puolestaan maksaa suunnilleen saman verran, lähdöstä riippuen 16–46 euroa suuntaa kohti. Viking hinnoittelee hintansa pakettina, jolloin auton kustannusta ei ole laskettu erikseen. Kokonaishinta on kuitenkin samaa luokkaa kuin muilla yhtiöillä. Muutkin varustamot voivat tarjota autopaketteja, joihin kuuluu auto ja 2–5 siinä matkustavaa henkilöä. Paketti on usein mahdollista ostaa pienempään pakettihintaan.

Toiseen kategoriaan taas kuuluvat autot, jotka ovat korkeintaan 7 metriä pitkiä ja 2,4 metriä korkeita. Tähän kategoriaan kuuluvat usein pakettiautot, jonka maksu on Eckerö Linellä noin 120 euroa edestakaista matkaa kohden. Kolmannen kategorian muodostavat asuntoautot, eli toista kategoriaa suuremmat autot. Asuntoauto maksaa noin 200 euroa edestakaista matkaa kohden. Autolla matkustamisen hyvä puoli on myös se, että mahdolliset tax-free -ostokset voidaan tilata ja toimittaa suoraan autoon. Näin vältyt itse lyhyen matkan aikana myymälässä kiertelyltä, mutta saat silti laivalla tarjolla olevat matalat hinnat. Jos suunnittelet matkaa auton kanssa, kannattaa saatavuus tarkistaa hyvissä ajoin. Autopaikkoja kun ei Tallinnaan vievillä aluksilla ole rajattomasti tarjolla, vaan erityisesti lomasesonkina alukset voivat täyttyä nopeastikin. Ei kannata unohtaa, että autojen lisäksi voi laivalle ottaa mukaan myös moottoripyörän tai polkupyörän. Viroa voi siis lähteä tutkimaan vaikka polkupyörän kyydissä, kunhan sen ensin ottaa laivalle mukaan. Polkupyörä kustantaa ainoastaan 5 euroa suuntaa kohden.

Viihdykkeet laivalla

Vaikka reittimatka Tallinnaan ei kestäkään montaa tuntia, on hyvä tarkistaa myös, minkälaista viihdykettä laivalla on tuolloin tarjolla. Artisteja ja erilaista ohjelmaa laivoilla riittää vaikka muille jakaa. Erityisesti lasten kanssa matkustaessa on hyvä tarkistaa, onko halutulla laivavuorolla lapsille sopivaa ohjelmaa; erityisesti lomien ja pyhien aikaan tarjolla on paljon juuri lapsille tarkoitettua ohjelmaa. Ohjelmaan voivat kuulua taikurin esitykset tai lapsille soveltuvan yhtyeen musiikkiesitys. Lisäksi jos kyseessä on illalla tapahtuva reittimatka tai vuoro, joka yöpyy Tallinnassa ennen maihinnousua, on hyvä tarkistaa, ettei kyseessä ole erityinen bilevuoro, jossa musiikki raikuu aivan pikkutunneille asti. Myös lasten leikkitilat vaikuttavat lasten viihtymiseen laivalla, ja niiden koon voi tarkistaa etukäteen. Vaikka lapsille suunnatut tilat ja ohjelma viihdyttävät ensisijaisesti lapsia, ei kannata unohtaa, että myös aikuiset viihtyvät, kun lapsilla on mielekästä tekemistä. Vaikka parempi ohjelma lapsille tarkoittaisi muutaman euron korotusta lippuun, on se varmasti hyvä investointi kaikille vanhemmille.

Vaikka matka tapahtuisi pelkästään aikuisten kesken, on silti mukava tarkistaa etukäteen, minkälaista ohjelmaa laivalla on tarjolla. Erityisesti Eckerö Linen Finlandia tarjoaa laajan kattauksen erilaisia artisteja, ja joka matkalla on luvassa laadukasta musiikkia. Lavalle saattaa kivuta jopa Suomen kärkiartisteja, joita kuunnellessa matka sujuu yhä nopeammin. Jos musiikki on hyvää ja tanssiin sopivaa, voi tanssilattialla laittaa jalalla koreaksi, jolloin matka sujuu vauhdikkaissa merkeissä. Lisäksi on lähes kaikilla laivoilla tarjolla bingoa sekä karaokea, joten niiden saatavuus ja alkamisajankohta on hyvä selvittää. Reittimatka Tallinnaan voi myös tarjota mahdollisuuden rentoutua. Osa laivoista, esimerkiksi Europa, tarjoaa kylpyläpalveluita. Mikä olisikaan parempi tapa aloittaa loma kuin kampaajalla, hieronnassa tai vaikka manikyyrissä tai kasvohoidossa jo matkalla? Jos taas laivalta on tarkoitus ostaa tuliaisia tax-free -myymälästä, voi valikoimaan ja hintoihin tutustua valmiiksi netissä. Näin laivalla ostopäätöksen tekeminen ei ole aivan tavattoman vaikeaa, kun mielessä on jo kuva valikoimasta ja hinnoista.

Vertaa hintoja ja osta netistä

Halvimmat reittimatkat ostat tietenkin netistä. Ennen matkaa voit tutkia tarjolla olevia aikatauluja, mahdollisia laivoja ja hintoja. Niiden joukosta voit valita juuri sen vaihtoehdon, joka sopii sinulle kaikkein parhaiten. Hintojen vertailu kannattaa, sillä lippujen hinnoissa saattaa olla suuriakin eroja. Erityisesti arkena voi olla tarjolla edullisia paketteja, joihin kuuluu pelkän matkan lisäksi esimerkiksi ruoka laivalla. Reilusti ennakkoon ostettuna liput voivat olla kaikkein edullisimpia, mutta jos laivassa on runsaasti tilaa, on mahdollista, että viime hetken liput ovat myös edullisia. Näin onkin mahdollista saada edullisia lippuja, oli kyseessä sitten viime hetkellä tai hyvissä ajoin ostetut liput. Koulujen lomien ja juhlapyhien aikaan matkojen hinta yleensä nousee reilusti, jolloin kannattaa olla ajoissa liikenteessä, jotta liput eivät olisi tuhottoman kalliit. Hintoja vertaillessa kannattaa katsoa myös esimerkiksi hyttien ja lounge-sisäänpääsyjen hinnat, jotka voit halutessa lisätä lippuun. Parasta reittimatkassa onkin juuri se, että sen voi räätälöidä itselle sopivaksi.

Vaikka kyseessä onkin reittimatka, on matkan ajaksi silti mahdollista varata oma hytti. Hyttiin on mukava viedä tavarat säilöön matkan ajaksi, ja siellä voi myös istua ja rentoutua, jos baarissa tai ravintolassa istuminen ei miellytä. Erityisesti loma-aikaan laivat voivat olla todella täynnä, jolloin aluksen kaikki ravintolat ja jopa käytävät täyttyvät ihmisistä, jolloin oma hytti on todellinen pelastus. Jos oma hytti ei kiinnosta, mutta haluat silti istua matkan aikana mukavasti rauhassa, voit ostaa lounge-sisäänpääsyn. Sekä Tallinkilla että Eckerö Linellä on matkustajille tarjolla lounge-tilat. Sisäänpääsymaksuun kuuluu istumapaikka rauhallisessa tilassa, virvokkeita ja pientä purtavaa. Loungessa on lisäksi hyvä nettiyhteys ja pistorasioita, jolloin matka sujuu nopeammin töitä tehden tai vaikka elokuvaa katsellen. Varustamosta riippuen maksaa lounge-sisäänpääsy noin 20 euroa suuntaa kohden. Jos puolestaan haluat viettää aikaasi juuri laivalla kierrellen, on matkatavarat mahdollista matkan ajaksi jättää lukolliseen kaappiin. Näin niitä ei tarvitse jatkuvasti vahtia, vaan noudat ne laivan saapuessa satamaan.

Miksi Eckerö Line on loistava vaihtoehto reittimatkalle Tallinnaan

Eckerö Line on Tallinnaan seilaavista varustamoista ainut Suomen lipun alla toimiva varustamo, joten sen tukeminen on lähestulkoon itsestään selvä valinta. Eckerö Linen M/s Finlandia on suhteellisen uusi laiva, joka on operoinut Helsinki-Tallinna väliä vuodesta 2012 lähtien. Finlandia on tilava laiva, jossa tekemistä riittää. Buffet-ravintolan lisäksi löytyy laivalta useita muitakin ravintoloita ja lisäksi suuri Bar Nosturi, jossa huippuartistit esiintyvät. Lavalla nähdään perinteisiä iskelmäartisteja, kuten Tommi Läntinen, Eija Vilpas ja Janne Tulkki. Esiintymässä on nähty kuitenkin myös uudempia artisteja, kuten Kalevauva.fi, Lord Est ja Maustetytöt. Kattaus on siis todella monipuolinen ja kaikki löytävät varmasti jotakin. Jos haluat matkan aikana nauttia viihteestä, voit jo etukäteen tarkistaa, kuka laivalla juuri silloin esiintyy. Bar Telakassa puolestaan on tarjolla karaokea ja bingoa, jotta aika ei todellakaan kävisi tylsäksi. Monipuolisessa tax-free -myymälässä ja vaihtuvissa pop-up -myymälöissä voi tehdä löytöjä. Iso laiva myös lisää turvallisuudentuntua, eikä siellä kerkeä käydä aika pitkäksi.

Laivaan mahtuu myös autolla tai matkailuautolla, jos matkaa on Tallinnasta tarkoitus jatkaa eteenpäin Viroon tai muualle Eurooppaan. Sen lisäksi, että Finlandia on laivana ainutlaatuinen, on Eckerö Line usein myös edullisin vaihtoehto. Sekä reittimatkoja että risteilyjä voi saada todella edulliseen hintaan. Matkoista on myös mahdollisuus saada alennusta ja bonusta S-etukortilla, mikä miellyttääkin erityisesti usein matkustavia reittimatkaajia. Myös laivalla tehdyistä ostoksista saa bonusta, alkoholi- ja tupakkatuotteita lukuun ottamatta. Eckerö Linen kautta voit varata myös majoituksia eri puolelle Viroa, kuten Tallinnaan, Saarenmaalle ja Tarttoon. Näin voit helposti luoda unelmien loman yhdistämällä majoituksen sekä laivamatkan. Lisäksi Eckerö Line tarjoaa sarjalippuja väliä useasti matkustaville. Se on hyvä vaihtoehto juuri niille, jotka matkustavat usein reittimatkalla Tallinnaan. 10 kerran sarjalipulla voi matkustaa vuoden ajan ostopäivästä lähtien, joten matkoja ei edes tarvitse tehdä aivan tiheään tahtiin. Finlandia lähtee Helsingistä Tallinnaan kolme kertaa päivässä, joten sopivan lähtöajan luulisi löytyvän helposti.

Millä laivalla liikenteeseen?

Kun mietit, millä laivalla suunnata liikenteeseen, kannattaa ottaa huomioon yllä mainitut seikat. Onko sinulle tärkeää matkan nopeus vai hinta - vai kenties yhdistelmä molempia? Haluatko nauttia laivalla hyvästä musiikista, tai kenties laulaa karaokea tai pelata bingoa? Löytyykö laivalla esiintyvien artistien joukosta juuri se, jota haluaisit matkalla kuunnella? Lasten kanssa matkustaville oleellinen osa matkaa on hyvä leikkipaikka tai pallomeri, jossa lapsi viihtyy mahdollisesti koko matkan ajan. Monien suosikki on hyvästä syystä Eckerö Line, joka yhdistää matalat hinnat, nopean matkan sekä laivalla tarjottavan laadukkaan viihteen. Vaikka oma suosikki olisi löytynyt, ei se tarkoita, ettei uusia vaihtoehtoja voisi testata, sillä ne voivat yllättää. Alla olemme esitelleet jokaisen varustamon tarjolla olevat laivat, joilla voit tehdä Tallinnaan reittimatkan. Varustamoissa ei ole suuria eroja, vaan niiden laivat tarjoavat nykypäivänä samankaltaisia palveluita. Lisäksi matka-aika on lähestulkoon sama ja eroa on korkeintaan 30 minuuttia nopeimman ja hitaimman vaihtoehdon välillä. Tallinkin laivat kulkevat monta kertaa päivässä

Varustamoista suurin, eli Tallink tarjoaa jopa kolme eri laivaa Suomenlahden ylittämiseen. Tämän myötä lähtöjä on päivässä useita, joten Tallink onkin valintasi silloin, jos olet kiireinen tai sinulle on tärkeää olla Tallinnassa juuri tiettyyn aikaan. Päivittäisiä lähtöjä onkin jopa 7, ensimmäinen 7.30 ja viimeinen päivästä riippuen joko 22.30 tai 23.30. Tallinkin laivat ovat myös nopeimpia, sillä matka kestää ainoastaan 2 tuntia. Alla olemme esitelleet kaikki Tallinkilla tällä hetkellä käytössä olevat laivat: Star, Megastar ja perinteinen Europa.

Megastar

Megastaria voidaan kutsua Tallinkin lippulaiva-alukseksi. Se on kotimaista tuotantoa, sillä se on valmistettu telakalla Turussa. Megastar otettiin käyttöön vuonna 2017, ja se on todella suunniteltu matkustajat huomioon ottaen. Aluksessa on jopa 11 kantta, ja siihen mahtuu kaiken kaikkiaan 2 800 matkustajaa. Matkan aikana matkustajia viihdyttävät lukuisat ravintolat, ml. Burger King -pikaruokala sekä monet kahvilat ja baarit. Laivalla sijaitseva kaksikerroksinen myymälä on Itämeren suurin, joten sieltä löytyvät niin hajuvedet kuin alkoholitkin.

Star

Tallinkin Star on kuin Megastarin pikkusisko, sillä se on sekä kooltaan että matkustajakapasiteetiltaan hieman pienempi. Starin kyytiin mahtuu kuitenkin jopa 1 900 matkustajaa, ja laivan autokapasiteetti puolestaan on 450 autoa. Myöskään tehtävän määrässä Star ei jää jälkeen, sillä siitä pitävät huolen lukuisat kaupat ja ravintolat. Matka-aika Starilla on, Megastarin tavoin, vain kaksi tuntia, joten ne sopivat erinomaisesti kiireiselle matkustajalle. Musiikkipuolta on tarjolla hieman heikonlaisesti, mutta yleensä Seaport-ravintolassa matkustajat voivat nauttia matkan aikana live-musiikista.

Europa

Europa on varmasti monelle tuttu, onhan se kuljettanut matkustajia vuosikausien ajan, sekä Turusta Tukholmaan että myöhemmin Helsingistä Tallinnaan. Koko laiva hyttejä ja ravintoloita myöten on uusittu vuonna 2016, joten laivan iän ei kannata antaa hämätä. Europa tarjoaa matkailijoille kaikki mahdolliset palvelut ostoksista ravintoloihin. Helsinki-Tallinna-reitillä Europa liikennöi 22-tunnin risteilyjä, mutta laivan kyydissä voi hyvin matkata reittimatkana Tallinnaan ja hypätä siellä pois. Europa antaakin loistavan mahdollisuuden kokea perinteisen, suuren risteilyaluksen tunnelman lyhyellä reitillä.

Viking XPRS

Viking Line -varustamon Viking XPRS on suunniteltu varta vasten Suomenlahden ylitykseen ja onkin operoinut kyseistä reittiä aina aluksen käyttöönotosta lähtien. Laiva aloitti toimintansa huhtikuussa 2008 ja sillä voi matkata Helsingistä Tallinnaan kahdesti päivässä. Laiva ei ole suurin mahdollinen, mutta siitä löytyy riittävästi ravintoloita, tax-free -myymälä sekä vaihtuvia artisteja ja esimerkiksi bingoa, jotta matka on viihdyttävä. Lisäksi tarjolla on myös bilelähtöjä, joissa esiintyvät eturivin artistit, kuten Paula Koivuniemi ja Marita Taavitsainen.

Eckerö Linen alukset

Jo aiemmin mainittu Finlandia toimii Eckerö Linen pääaluksena Helsinki-Tallinna-välillä. Siihen mahtuu jopa 2 080 matkustajaa ja autokapasiteettikin on suuri, 665 henkilöautoa. Koska Länsisatama oli ajoittain todella ruuhkautunut erityisesti suuren rekkamäärän vuoksi, lisäsi Eckerö Linen rahtilaiva M/s Finbo Cargon laivueeseensa. Se on siis uusi rahtilaiva, joka aloitti liikennöinnin Helsingin ja Tallinnan välillä kesällä 2019. Vaikka Finbo Cargo on pääasiassa rahtia varten, laivan kyytiin pääsevät myös henkilöautot, mutta ilman ajoneuvoa kyytiin ei pääse.

M/s Finbo Cargo

Autolla matkustaville Finbo Cargo tarjoaa kuitenkin edullisen ja kätevän tavan ylittää Suomenlahti, minkä vuoksi se on tervetullut vaihtoehto monille. Vaikka rahtilaiva ei ole mikään perinteinen risteilijä, on se hyvä vaihtoehto esimerkiksi perheille, jotka ylittävät Suomenlahden autolla. Finbo Cargo liikennöi Helsingin Vuosaaresta Tallinnan Muugan satamaan, joka sijaitsee noin 15 km kaupungista koilliseen. Näin laiva auttaa välttämään kaupunkien ruuhkat, ja erityisesti Tallinnassa laivasta poistuminen on sujuvampaa. Lautta liikennöi Helsingistä Tallinnaan kahdesti päivässä.

Reittimatka kannattaa

Reittimatka on hyvä idea erityisesti silloin, jos Tallinnaan tai muualle Viroon suunnataan muutamaksi päiväksi, ja toiveissa on nähdä muutakin kuin pelkkä laiva. Vaikka kyseessä on reittimatka, voi laivalla silti nauttia hyvästä ruoasta, tax-free -myymälän antimista sekä esiintyvistä artisteista. Helsingistä Tallinnaan matkustamiseen löytyy useita vaihtoehtoja, joista suomalainen Eckerö Line ja Finlandia on takuulla laadukas ja turvallinen vaihtoehto. Suomenlahden ylitys käy nopeasti, ainoastaan muutamassa tunnissa, ja matkalle voi lisäksi ottaa mukaan oman auton.