Lähde piknikristeilylle Turusta Maarianhaminaan Ahvenanmaalle

Minkälaista matkaa olet etsimässä?

Tutustu tarkemmin:

Piknik-risteily

Piknik-risteily on joko Turusta tai Helsingistä tehtävä päiväristeily. Risteilylle siis lähdetään aamulla ja siltä palataan kotiin samana iltana. Turusta lähtevillä piknik-risteilyillä vaihdetaan laivaa Maarianhaminassa. Helsingistä lähtevät risteilyt käyvät Tallinnan satamassa, mutta laivasta ei poistuta lainkaan maihin. Piknik-risteily Helsingistä Tallinnaan ja takaisin kestää vain 6 tuntia, Turusta Maarianhaminaan ja takaisin reilut 11 tuntia. Piknik-risteily on helppo tapa viettää aikaa merellä ja nauttia laivan tarjoamista palveluista ja ohjelmasta.

Miksi tehdä Piknik-päiväristeily?

Piknik-päiväristeily on loistava tapa päästä rentoutumaan hetkeksi ja jättää arjen huolet maihin. Se on myös kiireisen ihmisen vapaapäivään melko ihanteellinen ratkaisu, sillä se ei oikeastaan vaadi suunnittelua sen kummemmin, koska ohjelma on jo valmiiksi tehty. Risteilyillä ei lisäksi tarvitse huolehtia edes ohjelmasta maissa, koska laivasta ei poistuta risteilyn aikana lainkaan, tai poistuminen on ainoastaan laivanvaihto, joten syömisen jälkeen voi etsiä itselleen mukavan istumapaikan ja nauttia merellä olemisesta. Piknik-päiväristeilylle on mahdollista varata myös etukäteen ruoat laivalla. Näin syömisen suhteen voi olla rauhassa, eikä ruokapaikkaa tarvitse sen kummemmin miettiä, jos ruoka on jo ennakkoon ostettu. Laivaan on mahdollista ottaa itselleen myös hytti, jos kaipaa esimerkiksi päivätorkkuja tai haluaa muuten vain nauttia omasta rauhasta matkan aikana esimerkiksi kirjan parissa. Piknik-päiväristeilyt ovat myös hinnaltaan melko edullisia, joten ne ovat hyvä vaihtoehto toteutettavaksi spontaanisti, ilman erityistä rahan säästämistä.

Piknik-risteilyt Turusta

Piknik-risteilyjä Turusta järjestävät sekä Viking Line että Tallink Silja. Risteilylle lähdetään siis aamulla Turun satamasta. Turusta lähtevät risteilyalukset tekevät vuorokauden mittaisia risteilyjä Tukholmaan ja takaisin, joten piknik-risteilijöiden on vaihdettava laivaa Maarianhaminassa. Tuolloin siirrytään siis Tukholmasta Turkuun matkalla olevaan alukseen, jolla kotimatka takaisin Turkuun tehdään. Piknik-risteilijät pääsevät siis nauttimaan kahdesta eri laivasta saman päivän aikana, jonka lisäksi saaristossa ja ympäröivissä maisemissa riittää varmasti katsottavaa sekä meno- että paluumatkalla. Viking Linen Turun terminaalista lähtevä M/S Amorella vie Viking Linella matkustavat ensin Maarianhaminaan. Lähtö tapahtuu kello 08:45 ja laiva saapuu Maarianhaminaan kello 14:10. Tämän jälkeen terminaalissa vaihdetaan laivaa ja takaisin palataan Viking Grace-laivan kyydissä kello 14:25 ja saavutaan Turkuun kello 19:50. Tallink-Silja puolestaan järjestää 11 tunnin pituisia Saaristomeren risteilyjä, joiden lähtö tapahtuu Turusta M/S Galaxyllä kello 8:20 ja paluu Maarianhaminasta kello 13:45, jolloin laiva on takaisin Turussa kello 19:15.

Piknik-päiväristeilyt Helsingistä

Helsingistä Piknik-päiväristeilyjä on saatavilla kesäaikaan, jonka lisäksi myös uusi perjantaipiknik on voimassa 5.4.2019–20.12.2020. Kesäaika, jolloin piknik-risteilyjä on päivittäin, on Viking Linella kesäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin, vaihdellen hieman vuosittain. Tarkemmat ajat on ilmoitettu Viking Linen kotisivuilla. Kesäajan piknik-päiväristeily kestää noin kuusi tuntia ja sen lähtö on Helsingin Katajanokan terminaalista kello 07:45 vuoropäivin M/S Gabriellalla tai M/S Mariellalla. Laiva saapuu Tallinnaan kello 10:00 ja palaa kohti Helsinkiä kello 10:45.

Laivasta ei poistuta lainkaan päiväristeilyn aikana ja myös osa baareista on auki koko maissaolon ajan. Laivalla on tarjolla buffet-lounas tai -päivällinen, johon on useita eri kattauksia, joten sen voi ottaa halutessaan joko meno- tai paluumatkalle. Syöminen onnistuu myös muissa laivan ravintoloissa. Hyvällä säällä on mahdollista nauttia myös laivan kannella auringonpaisteesta tai vaihtoehtoisesti laivan sisällä järjestetystä ohjelmasta, johon kuuluu usein esimerkiksi trubaduuri tai live bändi. Myös ostosten tekeminen verovapaasti on mahdollista.

Viking Grace ja Amorella

Turusta liikennöivät M/S Viking Grace ja M/S Amorella vastaavat osaltaan piknik-päiväristeilyn tarjonnasta Turun satamasta. M/S Viking Grace on yksi Viking Linen uusimpia hankintoja ja siinä on panostettu tyylikkyyteen muun muassa sisustuksen osalta, joten laivasta on mahdollista bongata esimerkiksi uusia designratkaisuja. M/S Viking Gracella näkee myös vuorokauden ajan mukaan vaihtelevat videoseinät, jotka matkustajat huomaavat heti sisään tullessaan. Laivan käytävät ovat valoisia ja aurinkokannella on panostettu kaikkien matkustajien viihtyvyyteen.

M/S Amorella on Viking Linen vanhempaa kalustoa, mutta senkin sisustusta on uusittu ajoittain ja monessa asiassa on panostettu myös siihen, että matkustajat viihtyvät matkallaan mahdollisimman hyvin hyteissä ja niiden ulkopuolella. Sekä M/S Viking Grace, että M/S Amorella tarjoavat useita eri ravintoloita, joissa herkutella matkan aikana. Laivoissa on myös runsaasti tarjolla ohjelmaa lapsille, useita eri baareja ja spa- ja saunaosasto, josta esimerkiksi Viking Gracella on mahdollista nauttia merinäkymästä.

M/S Galaxy ja M/S Baltic Queen

Tallink-Silja Linen osalta Turun saaristoristeilyitä hoitavat M/S Galaxy ja M/S Baltic Queen. M/S Galaxy on käynyt äskettäin läpi mittavan uudistusremontin, joten laivassa on voitu huomioida enemmän asiakkaiden tarpeita. Erityisesti perheiden viihtyvyyteen on panostettu ja laivalla on muun muassa erilaisia leikkitiloja ja ohjelmaa lapsille. M/S Baltic Queen ilahduttaa erityisesti shoppailijaa, sillä sen myymälätarjonta on laaja ja monipuolinen. Tälläkin laivalla on runsaasti ohjelmaa perheellisille ja erityisesti pienille lapsille. Sekä M/S Galaxy, että M/S Baltic Queen tarjoavat useita eri ravintoloita, joissa nauttia mitä erilaisempia ruokia. Risteilyyn voi esimerkiksi yhdistää buffet-lounaan, jossa ateriakupongilla voi syödä ja juoda niin paljon kuin jaksaa. Jos buffet ei innosta, on laivalla mahdollista käydä myös muissa ravintoloissa, joissa tarjolla on esimerkiksi italialaista pizzaa ja kaloja ja äyriäisiä. Ne jotka eivät ole niin nälkäisiä, voivat nauttia kahvilan tarjonnasta, jossa tarjolla on muun muassa leipiä ja pikkusyötävää.

M/S Mariella ja M/S Gabriella

Helsingistä piknik-päiväristeilyllä liikennöivät vuoropäivin M/S Gabriella ja M/S Mariella, jotka kulkevat normaalireiteillään Helsinki-Tukholma väliä, mutta tekevät kesäisin ylimääräisen kierroksen Tallinnassa. M/S Mariella sisältää useita eri ravintoloita, joista muun muassa ravintola Plate tarjoilee usean eri mantereen makuja pohjolasta Afrikkaan. Pienempään nälkään voi poiketa Coffee&Joy kahvilassa, jossa on myös oma kondiittori, joten varsinkin makeannälkään on saatavilla erilaisia herkkuja. Viihteestä huolehtivat useat eri baarit, live bändit ja tanssilattia, jossa voi kokeilla omia taitojaan. M/S Gabriella tarjoaa M/S Mariellan tavoin useita eri ravintoloita, baareja ja kahviloita. Laivat liikennöivät vuoropäivin Helsingistä, mutta tarjonnan suhteen ei juurikaan ole eroa, joten päivää ei kannata valita sen vuoksi, että pääsee tietylle laivalle. Molemmilla on käytössä myös aurinkokansi, josta on ostettavissa virvokkeita ja pikkunaposteltavaa. Kansibaarin aukiolo on usein säävarauksella. Lisäksi kumpikin laiva sisältää buffet-ravintolan, jonne voi ostaa ruokaliput jo etukäteen ja tämä onkin suositeltavaa jonojen välttämiseksi.

Piknik-ruokailu laivalla

Piknik-risteilyllä halutaan usein nauttia olostaan ja rentoutua ja tähän kuuluu usein myös hyvä ruokailu. Ehdottomasti suosituin tapa on buffet-lounas tai -päivällinen ja kaikki risteilyjä tekevät laivat tarjoavatkin mahdollisuuden buffet-ruokailuun. Jos haluaa mieluummin nauttia hiljaisemmasta tunnelmasta ja pöytiintarjoilusta, voi mennä mihin tahansa laivan ravintoloista ja näistäkin osaan on mahdollista varata pöytä etukäteen, mikä kannattaakin tehdä erityisesti, jos on liikkeellä isommalla joukolla. Kaikki ruokalistat löytyvät laivayhtiöiden kotisivuilta ja niihin voi tutustua etukäteen.

Mitä käytännön asioita kannattaa huomioida?

Piknik-päiväristeilylle lähteminen on helppoa, eikä sitä varten tarvitse huolehtia esimerkiksi pakkaamisesta, koska matka on niin lyhytkestoinen. Jos aikoo kuitenkin viettää aikaa kannella, on takki tai vastaava lämmin vaate suositeltava. Laivalla tulee usein käveltyä huomaamatta jopa kilometrejä, joten mukavat kengät ovat etu. Tämän lisäksi kannattaa huolehtia siitä, että on terminaalissa ajoissa ja laivanvaihtojen yhteydessä poistuu ohjeiden mukaisesti oikeaan suuntaan. Mukaan on hyvä ottaa myös tarvittavat dokumentit esimerkiksi varauskuitit ja henkilöllisyystodistus.