Lähde laivalla Riikaan ja varaa parhaat matkat

Minkälaista matkaa olet etsimässä?

Tutustu tarkemmin:

Riikan risteily kesän kohokohdaksi

Latvian pääkaupunki Riika on kaunis ja vanha kaupunki. Se on ollut merkittävä kauppapaikka jo tuhat vuotta sitten, ja sen historia ulottuu aikaan ennen ajanlaskumme alkua, sillä ensimmäiset arkeologiset todisteet Riian kauppakeskuksesta löytyvät vuodelta 100 eaa. Latvia on ollut osa Puolan, Ruotsin ja Venäjän valtakuntaa. Myös Saksa on miehittänyt Latvian sekä ensimmäisen että toisen maailmansodan aikana. Kun Neuvostoliitto hajosi vuonna 1991, Riiasta tuli jälleen kerran itsenäisen Latvian pääkaupunki. Vuonna 2004 Latvia pääsi sekä Naton että Euroopan Unionin jäsenmaaksi. Riika sijaitsee Väinäjoen suulla, Itämeren rannalla. Se on koko Baltian merkittävin ja myös väkiluvultaan suurin kaupunki ja siellä asuu kolmannes Latvian väestöstä. Maan tuhatvuotinen historia huokuu vanhan kaupungin kortteleissa käsin kosketeltavalla tavalla.

Miksi lähteä laivalla Riikaan?

Risteilyä Helsingistä Latvian pääkaupunkiin Riikaan järjestää tällä hetkellä ainoastaan Tallink Silja Line ja vain joitakin kertoja kesäkaudella. Ensimmäinen risteily pitkästä aikaa tehtiin koemielessä heinäkuussa 2017. Risteily osoittautui menestykseksi. Kahden seuraavan kesän, 2018 ja 2019 risteilyt olivatkin loppuunmyytyjä. Riika kohdekaupunkina ei ole mikään uusi asia. Silja Serenade seilasi Helsingistä Riikaan 1999 ja Finnjet 2001. Jouluristeilyjä Helsingistä Riikaan tekivät Silja Festival 1995 sekä 1996 ja Finnjet vuosina 1999, 2000 ja 2001. Turusta puolestaan tehtiin jouluristeilyjä Riikaan jo vuodesta 1997, alkuun Silja Europalla ja sittemmin Baltic Princessillä. Silja Opera vei matkustavaisia Riikaan vuosina 2002 – 2003.

Riikaan matkustaminen risteilyaluksella on lomaa sen varsinaisimmassa merkityksessä. 18 tunnin laivamatka on todellista hermolepoa, ja perille pääsee virkistyneenä ja rentoutuneena. Laiva on Riiassa klo 11.30, mutta laivasta ei ole pakko poistua heti, vaan maihin voi siirtyä omaan tahtiin. Riian risteilyn hinta vuonna 2019 oli alkaen C4-hytissä 152 euroa henkilöltä, ja Club One -kanta-asiakaskortilla 147 euroa. Hinta sisältää aterioita, joita ovat meriaamiaiset ja kaksi illalliskuponkia, jotka vastaavat buffet-illallista. Hieman hinnakkaamman hintaluokan lipulla toisen hintaan kuuluvista illalliskupongeista voi halutessaan käyttää kolmannen päivän lounaaseen. Arvokkaamman lipun haltijat saavat myös useamman aamiaisvaihtoehdon. Hintaan sisältyy lisäksi shuttle-bussikuljetus satamasta Riian keskustaan ja takaisin.

Silja Europa on autolautta, ja onkin mahdollista varata parkkipaikka autolle sen uumenista risteilyn ajaksi. Autoa ei kuitenkaan voi ajaa ulos laivasta Riiassa, vaan siellä on kuljettava muilla välineillä. Parkissa olevan auton kanssa voi kuitenkin hyödyntää Siljan kätevää Car Shopping -palvelua. Menomatkalla myymälään jätetään täytetty tilauslomake, ostokset maksetaan samalla, ja tuotteet toimitetaan autokannelle seuraavana päivänä Riiassa. Risteilyillä on ohjelmaa niin aikuisten kuin lasten makuun mennen tullen, joten aika kuluu laivalla leppoisasti ohjelmaa seuraten, shoppaillen ja ruokaillen. Auton lisäksi myös polkupyörän voi halutessaan pakata mukaan otettavaksi myös maihin, ja kaunista pääkaupunkia voi kierrellä mukavasti pyöräillen:

  • Pyörällä voi ajella vaikkapa torille
  • Riian puistoalueet tarjoavat hyvän mahdollisuuden nauttia puistojen tunnelmasta, ja niihin on mukava tutustua pyöräillen
  • Riiassa on lukuisia museoita pyöräilymatkan päässä
  • Polkupyörällä on helppo pysähtyä kahvilaan nauttimaan leivoshetkestä

Niin Pohjolan Pariisiksi kuin Baltian helmeksikin kutsuttu Riika on tunnettu erityisesti edullisesta hintatasosta, mainioista ruokaravintoloista ja poikkeuksellisen kauniista ja monipuolisesta arkkitehtuuristaan. Riian satamasta on lyhyt matka keskustaan, ja se hoituu näppärästi shuttle-bussilla, joten käynnin aikana on aikaa tutustua kuuluisimpiin nähtävyyksiin ja myös kokeilla kaupungin ravintoloiden tarjontaa. Tallinkin kautta voi halutessaan varata opastetun kierroksen, joka antaa hyvän käsityksen kaupungista. Jos Riika on tuttu kohde ennestään, voi päivän maissa viettää vaikkapa suurin piirtein puolen tunnin junamatkan päässä olevassa Jurmalan suositussa rantakohteessa, yli 30 kilometriä pitkällä hiekkarannalla. Jurmalasta löytyy myös Baltian suurin vesipuisto Livu Akvaparks.

Mitä Riiassa kannattaa tehdä

Mikäli Jurmala on yhtä tuttu kuin Riika, voi osallistua Tallinkin järjestämälle suomenkieliselle retkelle Siguldaan. Sigulda sijaitsee Gauja-kansallispuiston alueella. Samalla tutustutaan luonnonpuistoon ja Turaidan museoreservaattiin. Alueen keskuksen, Turaidan linnan, rakennustyöt aloitettiin vuonna 1214 kalparitariston toimesta tarkoituksena tehdä tukikohta kristilliselle käännytystyölle. Vuonna 1776 linnassa sattuneen tulipalon jälkeen se hylättiin, sillä sen strateginen merkitys oli jo ratkaisevasti vähentynyt. 1976 linnan restaurointi aloitettiin. Itse museo on noin 41 hehtaarin alue, jolla on lukuisia nähtävyyksiä, kuten vuonna 1750 rakennettu puukirkko sekä miehenkorkuinen maanalaisen lähteen hiekkakiveen uurtama Gutmanin luola. Siellä on myös Turaidan Ruusun hauta romanttisine tarinoineen, ritarinlinnan rauniot sekä Kropotkinin palatsi.

Mikäli itse Riian kaupunkiin tutustuminen on kuitenkin vielä kesken tai vasta alullaan, latvialaisen arkeen pääsee perehtymään kenties parhaiten Riian keskustorilla. Se on kaupungin vilkkain ostospaikka, jonka vilinässä asioi päivittäin peräti 160 000 asiakasta ja kauppapaikkoja on yli 3 000. Vanhassa kauppahallissa on tilaa kunnianarvoisat 72 300 neliömetriä. Valtavissa, alun perin Zeppelin-ilmalaivojen hangaareissa on myytävänä kaikkea mahdollista elintarviketta kuten lihaa, kalaa, pähkinöitä, juustoja ja kuivattuja hedelmiä. Siellä myydään myös rihkamaa ja kodin käyttötavaraa. Tori on kerrassaan erinomainen paikka hankkia vaikkapa paikallisia herkkuja tuliaisiksi ja kotona syötäväksi. Torin vilkkaassa ihmispaljoudessa pääsee kosketukseen paikallisen elämän kanssa.

Riian komeassa eläintarhassa voi katsella kirahveja, virtahepoja ja jopa 3 000 muuta eläintä, mukaan luettuna hyönteiset ja selkärangattomat. Kahdenkymmenen hehtaarin alueesta on tullut koti 450 eläinlajille. Yleisö pääsee tutustumaan eläintarhaan ympäri vuoden. Riian eläintarha on Baltian maiden suurin ja myös vanhin ja se sijaitsee upeassa Mezaparksissa, Kisezers-järven rannalla. Siellä voi seurata hylkeiden leikkimistä, ihastella arvokkaasti astelevia, notkeita kissaeläimiä, pysähtyä trooppisessa talossa ja oppia uusia asioita pohjoismaisista villieläimistä, kuten susista sekä naaleista. Varsinkin kesäaikana voi nähdä lukuisia suloisia ja hellyttäviä eläinvauvoja. Riian eläintarha on lapsiperheiden suosikkikohde. Eläintarhasta löytyy myös karuselli ja muuta puuhaa lapsille.

Riian hyvin hoidetuissa puistoissa voi viettää aikaa niin miellyttävän piknikin kuin vauhdikkaiden harrastusten parissa. Bastejkalns-, Kronvalda- ja Esplanadin puistot sijaitsevat lyhyen välimatkan päässä toisistaan tarjoten matkustavaiselle leppoisan kävelyretken kukkien ja patsaiden, purojen ja huvimajojen ohi. Kaupunginkanaalin lähistöllä sijaitseva Bastejkalnsin puistoalue tarjoaa esimerkiksi polkuveneilyä. Kronvaldan puisto sijaitsee Bastejkalnsin puiston vieressä, samaisen kanaalin varrella. Täältä löytyvät mm. kongressikeskus ja tapahtuma-aukio, jossa voi nauttia monista erilaisista esityksistä. Kronvaldan puistosta paljastuu viehättävä huvimaja sekä majakka. Kaupunginpuisto, eli Esplanadin puisto, on lapsiperheiden suosiossa, koska sieltä löytyy upea leikkikenttä, mahdollisuus mönkijällä ajeluun ja vieläpä pomppulinna.

Riika tunnetaan arkkitehtuuristaan

Riiassa kulkiessaan kannattaa ehdottomasti muistaa kiinnittää huomiota arkkitehtuuriin kaikkialla ympärillään, sillä eri tyylisuunnat ja aikakaudet näkyvät rakennuksissa rintarinnan. Vanhakaupunki Vecrīga muistuttaa ajasta, jolloin Riika oli yksi Itämeren tärkeimpiä kauppapaikkoja. Vecrīga onkin jo vuodesta 1997 asti ollut Unescon maailmanperintökohde. Vanhakaupunki on sangen merkittävä laajan jugend-arkkitehtuurinsa takia, joka Unescon mukaan on vertaansa vailla koko maailmassa. Se onkin Riian tärkeimpiä nähtävyyksiä historiallisine kortteleineen, jonne on vuosisatojen vieriessä noussut lukuisia korkeita kirkkoja. Riian tuomiokirkon arkkitehtuuri yhdistelee varhaisgotiikkaa ja barokkia. Sen peruskivi laskettiin vuonna 1211 ja rakennustyö jatkui koko vuosikymmenen ajan. Riian tuomiokirkko on koko Baltian maiden suurin kirkkorakennus.

Aivan näiden keskiaikaisten korttelien läheisyydessä avautuu suuri, yhtenäinen alue art nouveau -tyylisuuntaa, joka saa hakea vertaistaan Euroopassa. Parhaat kadut tämän koristeellisen rakennustaiteen ihailuun ovat Alberta iela, Elizabetes iela ja Strelnieku iela. Esplanāden suositussa, kauniissa puistossa sijaitsee ortodoksinen Kristuksen syntymän katedraali, joka on eräs Baltian alueen suurimmista ortodoksisista kirkoista. Pyhän Jaakobin katedraali puolestaan edustaa arkkitehtonisessa mielessä tyylisuunnaltaan puhdasta varhaisgotiikkaa. Sen rakennustyöt käynnistettiin vuonna 1226. Riian Pyhän Pietarin kirkko taas on peräti 123-metrinen pyhäkkö, jonka ylätasanteelle pääsee nousemaan hissillä, vaikka kirkko on rakennettu sekin jo vuonna 1209. Hissi lisättiin kirkkoon neuvostoaikana.

Riian kaupunkikuvaan kuuluu useita tunnettuja aukioita, joista Rats Laukumsilla vanhassakaupungissa on kuuluisiin nähtävyyksiin lukeutuva Mustapäiden talo. Arkkitehtuuriltaan gotiikan tyylisuuntaa edustava rakennus on alun perin rakennettu Riian suurelle killalle vuonna 1334. Mustapäiden killan, eli ulkomaalaisten kauppiaiden veljesjärjestön, hallintaan rakennus päätyi jo 1400-luvulla, vaikka kilta osti rakennuksen omakseen vasta 1700-luvulla. Myöskin vanhassakaupungissa sijaitsee 42 metriä korkea Vapauden muistomerkki vuodelta 1935, joka on pystytetty kunnioittamaan Latvian vapaussodassa (1918–1920) kaatuneita. Miehitysmuseo taas tarjoaa informaation, kattavan valokuvakokoelman ja esineistön avulla historiallisen aikamatkan menneisyyteen, muistuttaen karusta ajasta Latvian miehityksen vuosilta, joka alkoi vuodesta 1940 ja kesti Latvian itsenäistymiseen vuonna 1991.

Riian radio- ja televisiotorni on 368,5 metriä korkea. Se on Euroopan unionin alueen korkein rakennus, joka pysyy pystyssä ilman tukea. Torni on rakennettu vuosien 1979 ja 1986 välillä Zaķusalan saarelle, keskelle Väinäjokea. Tornissa on portaat ja kaksi hissiä. Lähetykset aloitettiin vuonna 1986. Ķīpsalan kaupunginosassa sijaitsee kolme muutakin korkeaa rakennusta, nimittäin 25-kerroksinen Da Vinci -rakennuskompleksi sekä kaksi 30-kerroksista Z-Towers -nimistä tornitaloa. Latvian modernin kansalliskirjaston rakennustyö pääsi lopulta alkamaan syksyllä 2007. Valon linna -niminen kansalliskirjaston uudisrakennus vihittiin käyttöön vuonna 2014. Valon linnan on suunnitellut latvialainen arkkitehti Gunnar Birkerts. Väinäjoen rannalle rakennettu kirjastorakennus on Latvian keskeisimpiä 2000-luvun julkisen rakentamisen luomuksia.

Ostoksilla Riiassa

Riian ehdottomasti parhaat ostospaikat löytyvät keskustasta. Vanhakaupunki ja sen vieressä sijaitseva keskustori ympäristöineen sekä laajat keskustan uuden osan korttelit ovat kaikenlaisten liikkeiden ominta aluetta. Vanhankaupungin parhaimpiin kuuluva ostoskatu on Vaļņu iela, jonka levein osa on kaupungin monipuolisin paikka löytää liikkeitä. Toinen, Audēju iela, on kohtalaisen hyvä, mutta liikkeet ovat enimmäkseen turisteille suunnattuja. Oikein hyviä ostospaikkoja löytyy vanhankaupungin keskiaikaisilta aukioilta ja niiden lähistöltä. Aukioilla on kesäisin ja myös ennen joulua, pääsiäistä ja toisinaan muinakin aikoina kojuja, joista voi ostaa käsitöitä, kuten meripihkakoruja. Niitä kannattaa suosia, sillä rahat menevät juuri heille, jotka tuotteet tekevätkin.

Myös Pietarinkirkon ympäristössä on varsin paljon kojuja ja erilaisten tavaroiden myyjiä, mutta siellä saattaa, varsinkin vilkkaina aikoina, olla tavallista korkeampia hintoja. Līvu laukumson on toinen merkittävä historiallinen aukio, jossa on myyntikojuja. Myös sen lähistöllä on kujia, joilta löytyy valtavasti pieniä, lähinnä paikallisia tuotteita tarjolla pitäviä liikkeitä. Vanhakaupunki on alueena kuitenkin pienehkö, ja putiikkeja löytyy joka suunnalta samalla, kun tutustuu alueeseen ja katselee sen arkkitehtuuria. Vanhassakaupungissa toki voi tehdä monenlaisia ostoksia, mutta monet sen liikkeistä on suunnattu turisteille, ja parempia hintoja sekä myös tuotteita löytää keskustorin ympäristöstä tai tavarataloista ja ostoskeskuksista, kuten:

  • Tavaratalo Stockmann
  • Tavaratalo Origo
  • Ostoskeskus Galleria Riga
  • Ostoskeskus Galerija Centrs

Tehtaanmyymälöitä ja outlet-keskuksia löytyy keskustan uusien osien muotimekasta, Outlet Bazaarista, jonka osoite on Brīvības iela. Outlet Bazaarista voi löytää edullisesti monien tunnettujen brändien tuotteita jopa useiden kymmenien prosenttien alennuksilla. Mikäli taas käsilaukut kiinnostavat, kannattaa valita vierailupaikaksi Una Vita osoitteessa Lāčplēša iela 87B, myös keskustan uudella puolella. Se sijaitsee lähellä Riian rautatieasemaa, mutta on vähän syrjemmässä. Jos taas haluaa tutustua paikalliseen naisten muotiin, sitä on tarjolla liikkeessä nimeltä Latvian Fashion Store, osoitteesssa Jēkaba iela 20/22. Latvian Fashion Store on melko lähellä ruutitornia ja muita vanhankaupungin nähtävyyksiä ja sen ympäristössä on myös muita putiikkeja. Lukemattomien vertailujen mukaan Riika on Suomea selvästi edullisempi. Useimmat tuotteet maksavat vain puolet Suomen hinnasta, ja jotkut tuotteista ovat vieläkin halvempia. Erityisen edullista suomalaisten näkökulmasta on alkoholi, elintarvikkeet, monet paikalliset perustuotteet ja tupakka, vaikkakaan eivät enää lähelläkään sitä hintaa kuin vuosikymmen sitten. Alkoholi on yleensä alhaisimmissa hinnoissa tavallisten suurien valintamyymälöiden tarjouksissa. Kaupat ovat hyvin avoinna, ja ostoksia voi tehdä aamusta iltaan seitsemänä päivänä viikossa. Ostoskeskukset ovat usein avoinna kello 10–21. Sunnuntaisin ja juhlapyhinä aukiolo on lyhyempi. Valintamyymälät ovat pääsääntöisesti arkisin avoinna kello 8–22. Vanhankaupungin pienissä putiikeissa kannattaa asioida jo päivällä.

Kahvila- ja ravintolakulttuuri Riiassa

Riian vetovoimaa lisää eloisa kahvilakulttuuri, joka tarjoaa turistille aina vain viehättävämpiä kahviloita. Vanhassakaupungissa majaansa pitävä Sweetday on kodikas ja konstailemattomasti sisustettu, ranskalaistyylinen kahvila, jossa väsynyt shoppailija voi nauttia muun muassa paikan päällä leivotuista herkullisista juustokakuista, täytetyistä croissanteista sekä kiitettävästä valikoimasta erikoiskahveja. Paikalliseen tapaan vastaleivottua leipää ja pullaa pääsee maistamaan kahvila Rigensissa. Bergan kauppakorttelissa sijaitsee perinteinen latvialainen kahvihuone Kanēla konditoreja, jonka pavlova- ja macaron-leivokset ovat makuelämys vailla vertaa. Kannattaa myös poiketa Riga Black Magic -kahvilassa, jossa tarjoillaan kuuluisaa Riian ”kansallisjuomaa”, mustaa balsamia, jonka resepti on pysynyt samana jo 250 vuotta. Liköörin valmistukseen käytetään 24 erilaista yrttiä.

Riika tarjoaa vieraanvaraiseen tyyliinsä myös monipuolisen valikoiman herkullisia ruokapaikkoja, joissa pääsee maistelemaan perinteistä latvialaista makumaailmaa. Kattava valikoima paikallisia erikoisuuksia on tarjolla keskustorin kauppahalleissa, ja vanhassakaupungissa kannattaa muistaa, että letut ovat suurinta herkkua. Paikallisia makuja tarjoaa Alus seta –ravintola aivan vanhankaupungin sydämessä. Toinen erinomainen mahdollisuus paikallisten makujen kokeilemiseen on ravintola Vermanitis, joka löytyy Elizabetes-kadulta. Maistettavaksi suositellaan muun muassa pieniä, useimmiten pekonilla ja sipulilla täytettyjä Piragi-nyyttejä. Kannattaa kokeilla myös Zupaksi kutsuttuja keittoja, kuten kala- tai punajuurikeittoa.

Sklandrausis-vihannespiirakalle, joka usein saa peruna- sekä porkkanatäytteen, ja joka tarjoillaan suussa sulavan, hunajalla ja vaniljalla terästetyn hapankerman sekä kanelin kera, kannattaa myös antaa mahdollisuus. Riian erilaisissa ruokaravintoloissa voi nauttia paitsi perinteisiä latvialaisia ruokia, myös vaikkapa aidon keskiaikaisen illallisen tai armenialaisia makuja. Elegantin ja autenttisen keskiaikaisen illallisen nauttimiseen paras paikka on Rozengrals, joka löytyy vanhankaupungin sydämestä, osoitteessa Rozena 1. Ravintolan sisustus on rustiikkia ja keskiaikainen teema näkyy kaikkialla ravintolassa tarjoilijoita ja tietenkin menua myöten. Venäläisestä ruokakulttuurista pitävä voi nautiskella tyylikkäästi sisustetussa ravintolassa nimeltä Arbat. Bergs-ravintola puolestaan lukeutuu Riian parhaisiin fine dining – ravintoloihin. Bergsin menuun mahtuu yhtä lailla klassisia kuin uusia makuja, mutta aina herkullisina ja tyylikkäästi tarjoiltuna. Tämä tasokas ravintola on hotelli Bergin rakennuksessa Elizabetes-kadulla.

Čemodāns on ravintola, jolla on osaavat kokit. Čemodānsin ruokalistalta löytyy latvialaisen ruuan lisäksi ranskalaisia, italialaisia ja espanjalaisia makuja, jokaiselle jotakin. Lapsiystävällinen perheravintola Mielotava on auki niin lounasaikaan kuin iltaisinkin. Mielotava-ravintolassa Čiekurkalnsin korttelissa lähellä Riian historiallista osaa voit nauttia monenlaisia ruokia. Intialainen Singh's löytyy vanhankaupungin välittömästä läheisyydestä. Samosa, tikka, pakora, masala and korma ovat tietenkin ruokalistalla, samoin jälkiruoat gulab jamun and rasmalai. Equus-ravintola puolestaan kertoo virkistävänä vaihteluna tarjoavansa modernia latvialaista ruokaa, samoin Ferma-ravintola. Riian esikaupungissa Mežaparksissa on viihtyisä Hercogs-niminen koko perheen ravintola, jonne voi poiketa esimerkiksi matkalla eläintarhaan tai sieltä tullessa.

Yhteenveto

Latvian pääkaupunki Riika on tuhatvuotisen historiansa aikana nähnyt ihmisten menevän ja tulevan, ja siksi osaa toivottaa turistit tervetulleeksi. Vivahteikas vanha arkkitehtuuri leikittelee kaupungissa modernin ajan parhaiden osaajien luomusten kanssa. Lukuisat puistot ja nähtävyydet odottavat arvokkaasti ihailevia katseita, mihin ne ovat tottuneet. Rentouttava risteily on loistava tapa aloittaa loma Riikassa, ja laivan erinomaiset antimet ovat kuin alkusoitto Riian monipuoliselle ravintolatarjonnalle. Mikäli ei halua retkeillä tai shoppailla Riiassa omin päin, voi osallistua Tallink Silja Linen organisoimille retkille Riikaan tai sen lähistölle lisämaksusta. Retket toteutetaan aina suomenkielisen oppaan johdolla. Ne ovat informatiivisia ja kiinnostavia, ja ne alkavat suoraan satamasta ja myös päättyvät sinne. Kaikkiaan risteily on varteenotettava ja vaivaton vaihtoehto Riikaan matkustamiselle.