Parhaat risteilyt Tallinnaan

Minkälaista matkaa olet etsimässä?

Tutustu tarkemmin:

Irtaudu arjesta Tallinnan risteilyllä

Risteily Tallinnaan on loistava tapa hemmotella läheisiäsi ja itseäsi. Se on piristävä irtiotto arjesta, jossa voi yhdistää huvin ja hyödyn. Laivalla voit rentoutua ja nauttia viihdetarjonnasta sekä korkeatasoisista kulinaristisista herkuista. Tallinna kutsuu hemmottelemaan kampaajalle, kauneussalonkiin ja day spahan, ja samalla voi varata ajan hammaslääkärin vastaanotolle. Laivamatka sopii erinomaisesti juhlistamaan merkkipäivää, valmistujaisia tai pikkujouluja.

Laivayhtiöt järjestävät eri pituisia matkoja Helsingistä Tallinnaan. Päiväristeily on suosittu tapa ottaa kaupunki haltuun nauttien samalla merimatkasta. Matka Helsingistä Tallinnaan kestää noin kaksi tuntia, mutta tulevaisuudessa reitille on suunniteltu jopa puolessa tunnissa kulkevia pika-aluksia. Ne, jotka haluavat nauttia laivamatkasta valitsevat hitaamman risteilyaluksen. Eri yhtiöillä ja matkatoimistoilla on runsaasti erilaisia vaihtoehtoja tutustua naapurimaan kiehtovaan kaupunkiin.

Laivat ja palvelut

Helsingistä Tallinnaan risteilyjä tekeviä laivayhtiöitä ovat Eckerö Line, Viking Line ja Tallink-Silja. Matkaa varatessa on hyvä huomioida viikonlopun korkeammat hinnat sekä sesonkien, kuten syysloman, vaikutukset. Risteilymatkojen suosio on kuumimmillaan juhannuksen ja koulujen aloituksen välisenä aikana, jolloin hinnatkin ovat korkeammat. Viikolla risteilyjen hinnat ovat usein edullisia, jolloin on mahdollista panostaa laivan ja Tallinnan palveluihin. Tallinnan risteilijät poikkeavat toisistaan, ja pienen tarkastelun jälkeen on helppo tehdä valinta, mikä alus sopii risteilylle, ostosmatkalle tai pelkälle nopealle siirtymiselle maiden välillä. Kiireisimmän sesongin, eli kesäkuukausien aikana, laivoja ja katamaraaneja liikkuu Helsingin ja Tallinnan välillä jopa parikymmentä päivässä.

Risteilyyn panostajille laivan tarjoamat palvelut ovat pääosassa. Risteilyillä on mahdollista nauttia buffet-aamiainen ja -illallinen tai kokeilla laivan ravintolan á la carte -tarjontaa. Buffet-pöytien hinnat vaihtelevat ajankohdan ja risteilijöiden mukaan. Lapset aterioivat yleensä puoleen hintaan ja perheen pienimmät ilmaiseksi. Mukavuutta risteilyyn saa valitsemalla tasokkaan hytin, kun taas säästöbudjetilla on mahdollista varata edullinen hytti ilman mukavuuksia. Moni panostaa Tallinnan hemmottelupalveluihin, mutta myös risteilijöiden tarjoamissa spassa, saunassa ja kauneushoitoloissa merimatka kuluu mukavissa merkeissä. Laivoilla on runsaasti teemaohjelmaa, kuten erilaisia ruokaviikkoja ja suosittuja esiintymisiä.

Perheen nuorimpia viihdyttävät lastenorkesterit ja matka sujuu mukavasti pallomeressä ja leikkimaailmassa. Omat odotukset risteilyn suhteen määrittävät sen, mikä laivoista on paras. Kun tarkoitus on nauttia risteilyn tunnelmasta ja viihteestä, on paras valinta risteily johon ei kuulu maissa käyntiä Tallinnassa. Toinen vaihtoehto on hidas risteily jossa matka Helsingistä kestää 3,5 tuntia. Jos risteilyyn halutaan yhdistää tutustuminen Tallinnaan, on järkevää varata risteily, jossa matkoihin kuluu vähemmän aikaa ja maissa olemiseen enemmän. Parhaan laivan valintaan vaikuttaa myös saatavilla olevat lisäpalvelut ja erityistarpeet. Erityistarpeisten matkustajien kohdalla on huomioitava, onko laivassa huomioitu esteetön liikkuvuus ja onko allergiahyttejä niitä tarvitseville. Liikematkalaiset valitsevat mielellään business-loungen sisältävän yhteyden, jolloin ylimenon voi hyödyntää työskennellen. Tässä tiivistettyä tietoa risteilyistä:

 • Tallink Shuttle on nopein yhteys Tallinnaan, matka-aika 2h
 • Tallink Star klo 7.00 on aamun ensimmäinen lähtö Helsingistä ja Megastar klo 22.30 illan viimeinen
 • Pisimmät maassaoloajat Tallinnassa ovat 7 tuntia, paitsi sunnuntaisin Viking Linella 9 tuntia
 • Viking Line Miniristeily taas ei sisällä lainkaan maissa käyntiä Tallinnassa
 • Risteilyt ja niiden lisäpalvelut löytää edullisesti tarjouksia seuraamalla. Kanta-asiakkaille hinnat ovat normaalia alhaisempia.

Tallinnaan voi suunnata myös omalla autolla. Autopaketteja voi tiedustella kaikilta laivayhtiöiltä, ja usein autopaikan hinta korvautuu mahdollisuudella liikkua vapaasti Tallinnassa ja sen ympäristössä. Varaajan tulee huolehtia asiakirjat kuntoon ja olla ajoissa paikalla ennen laivan lastausta. Auto kulkee kätevästi laivassa samaan aikaan, kun risteilyporukka rentoutuu laivan palveluita hyödyntäen. Perillä satamassa edessä odottaa yksi Euroopan parhaiten säilyneimmistä keskiaikaisista kaupungeista ja Viron tutkimattomat muut kohteet, joihin on helpointa liikkua omalla autolla, itselle sopivan aikataulun puitteissa. Viron liikennekulttuuri poikkeaa hieman suomalaisesta, joten varsinkin ensikertalaisen on syytä olla tarkkana. Mielenkiintoinen Viro on helppo ottaa haltuun autoillen!

Eckerö Lines – Tallinnaan kolmesti päivässä

Eckerö Lines on yksi edullisimmista vaihtoehdoista Tallinnan risteilyä ajatellen – ja samalla monipuolisin. Eckerö Linesin M/s Finlandia liikennöi kaupunkiin viikonloppuisin jopa kolmesti päivässä, ja laivayhtiön iltapäivälähdöt tarjoavat pääkaupunkiseudun ulkopuolelta saapuville sopivasti liikkumatilaa aikataulujen saralla. Autolla matkustavia varten soveliain ja edullisin vaihtoehto on laivayhtiön M/s Finbo Cargo, joka liikennöi Vuosaaren ja Tallinnan Muugan välillä. Edullisimmillaan Tallinnaan pääsee yhtiön laivalla sesongin ulkopuolella vain 10 euron hintaan. Eckerö Linesin kautta on mahdollista varata erilaisia paketteja, riippuen risteilyn tarkoituksesta. Yhtiön melko uusi laiva M/s Finlandia sopii erinomaisesti myös niille, jotka haluavat nauttia laivamatkan tarjoamista palveluista ilman käyntiä Tallinnassa.

Eckerö Linesin kautta voi varata pelkkiä yhdensuuntaisia matkoja ja mukaan saa halutessaan myös auton. Uusi autoramppi satamassa nopeuttaa siirtymisiä molemmissa satamissa. Päivä Tallinnassa -risteilyille startataan joka aamu, ja matkustajille jää aikaa tutustua kaupunkiin seitsemän tuntia. Sen aikana voi nauttia kaupungin upeasta historiallisesta miljööstä, kylpylä- ja kauneuspalveluista, taiteesta ja ostosmahdollisuuksista. Tallinnan monipuolisen ravintolatarjonnan ansiosta jokainen löytää mieleisensä paikat – etniset ja virolaiset ravintolat sekä suussa sulavat konditoriat. Miniristeilylle voi osallistua kahdesti päivässä, joko aamulähdölle tai iltapäivälähdölle. Sen aikana ei vierailla Tallinnassa, vaan nautitaan laivan antimista. Miniristeilyyn voi yhdistää nautinnollisen ja maistuvan aamiais- tai illallisbuffetin vaikkapa ystäväporukan kanssa. Kaikille matkustelu Tallinnan ja Helsingin välillä ei ole pelkkää huvia. Business-matkailijoita ajatellen sopii erinomaisesti Lounge-vuoro perjantai-iltaisin. Loungessa voi tehdä töitä ja nauttia samalla tarjolla olevia virvokkeita. Työ ja huvi yhdistyvät asianmukaisen työtilan, hyvän palvelun ja miellyttävän merimatkan muodossa. Eckerön ryhmämyynnistä voi tiedustella retkipaketteja ryhmille esimerkiksi Merikeskukseen, Tallinnan TV-torniin, oopperaan tai Viron kansallismuseoon. Pikkujouluja ajatellen laivamatka sopii loppuvuoteen erinomaisesti.

Tallinnan Raatihuoneen joulutori odottaa jouluttelijoita, ja M/s Finlandialla nautitaan jouluisista mauista ja kuunnellaan viihdetaivaan tunnetuimpia esiintyjiä. Kulinaristien kannattaa seurata laivayhtiön teemaviikkojen tarjontaa, joiden joukossa ovat esimerkiksi syksyiset riistaviikot ja kesäiset saaristolaisviikot. Usein matkustavien kannattaa hankkia edullisia sarjalippuja ja hyödyntää S-etukortilla saatavat bonukset matkoista ja laivatuotteista. Liikematkalaisia ja yritysryhmiä varten laivalla järjestetään tilauksesta kokouksia hyvin varustetuissa tiloissa. Kokoustilan varanneiden kesken on mahdollista varata laivan oma viinimaistelutuokio, jossa käydään läpi viinin valmistusta, maistamistekniikkaa ja ruokien yhteensopivuutta eri viinien kanssa. Eckerön kautta voi varata myös hotellipaketteja Tallinnaan ja muualle Viroon. Laivayhtiön tarjonnassa on useita Tallinnan keskeisiä, hyvätasoisia hotelleja, joista käsin on helppo tutustua kaupungin kohteisiin. Risteilyllä matkustajat voivat piipahtaa laivan pop up -kaupassa, jossa on vaihteleva tarjonta trendikkäitä asusteita, kelloja ja koruja. Matkustajien on mahdollista tilata tiettyjä tuotteita ennakkotilauksen avulla.

Tallink Silja – tasokkaasti ja nopeasti Tallinnaan

Tallink Silja on luotettava laivayhtiö, jonka monipuolinen risteilytarjonta takaa sen suosion niin lapsiperheiden, nuorten kuin myös liikematkalaisten kestosuosikkina. Tallinkin nopeilla yhteyksillä kulkevat liikematkalaiset, kun taas isoissa viihdekeskuksissa viihtyvät merimatkasta nauttivat perheet hyvien palveluiden ansiosta. Bileväelle taas sopivat parhaiten lyhyet 22 tunnin risteilyt, joilla esiintyvät huippuartistit. Nopein tapa siirtyä Tallinnaan on yhtiön shuttle-aluksilla, Megastarilla ja Starilla. Ne liikennöivät päivittäin kaupunkiin vain kahdessa tunnissa. Shuttle-aluksista uusin eli Megastar omaa osteltavaa omastakin takaa, mutta ostosreissut nopeilla aluksilla jättävät matkustajille viisi tuntia aikaa Tallinnassa päiväreissun aikana. Usein matkustavien kannattaa hankkia Tallink Siljan sarjalippuja edullisempia matkoja varten.

Rennot iltaristeilyt sopivat kaveriporukan irtiottoon. Tallink Siljan Europa lähtee kuudesti viikossa iltaisin Helsingistä ja Tallinnassa vaihdetaan nopeaan shuttle-alukseen, jonka kyydissä matka sujuu nopeasti takaisin kotisatamaan. Huviristeilyn nimellä kulkevat reissut ovat 22 tunnin matkoja, joissa voi yhdistää sopivasti juhlaa ja ostoksia, risteilyä ja Tallinnaa. Iltaisin starttaavilla aluksilla nautitaan viihdemaailman huippuartisteista ja seuraavana aamuna tutustutaan Tallinnaan noin neljän tunnin ajan. 22 tunnin risteily antaa vaihtoehtoja matkustajille, aamupäivä Tallinnassa on sopiva aika nauttia paikallisia herkkuja kahvilassa, tutustua vanhaankaupunkiin, tehdä ostoksia satama-alueen läheisyydessä tai varata hoito johonkin kaupungin suosituista day spa -kylpylöistä. Mennen tullen jää runsaasti aikaa nauttia Tallink Silja Europan tarjonnasta.

Automatkustajien kannattaa suosia ostosristeilyjen järjestelyjä, jolloin tilatut tuotteet toimitetaan suoraan autokannelle. Tallinnassa pidempään viihtyvien kannattaa tutustua Tallinkin hotelleihin, jotka ovat korkeatasoisia. Laivamatkan ja hotellipaketin saa monesti edulliseen hintaan, erityisesti sesonkipiikkien ulkopuolella. Budjettimatkailijan kannattaa suosia viikkolähtöjä ja koulujen lomien ulkopuolisia aikoja. Tallink Express -hotelli sijaitsee hyvällä paikalla ja se on pelkistetty vaihtoehto niille, jotka eivät vietä paljon aikaa hotellilla. Tasokkaampaa palvelua ja hemmottelua tarjoaa Tallink Spa ja Conference -hotelli. Virukeskuksen vieressä sijaitseva Tallink City -hotelli taas sopii niin bisnesmatkustajille kuin perheillekin hyvien palveluiden ja tasokkuuden ansiosta. Tallinkin kautta on mahdollista varata etukäteen myös kylpyläpaketteja.

Tallinnan risteilyillä nautitaan buffet-pöydän antimista, pikaruuasta tai á la carte -listan erikoisuuksista. Tallink Europalla buffetissa on kolme kattausta ja shuttle-vuoroilla kaksi. Europalla matkustajat voivat valita buffetin lisäksi grilliruokaa tarjoilevan tai italialaisen ravintolan valikoimasta. Asiakkaita hemmotellaan myös hyvällä kahvilla. Shuttle-laivoilla voi suunnata merimatkan kruunaavaan buffet-pöytään tai á la carte -ravintolaan. Megastar on tunnettu letkeästä menosta, jossa ruoka valmistetaan avokeittiössä, ja kiireisimmät suunnistavat Burger King -hampurilaisravintolaan. Usein matkustavien on syytä tutustua Club One -kanta-asiakasetuihin, joista kertyvillä bonuspisteillä voi päästä risteilylle lähes maksutta, matkustaa aamuvuoroilla edullisemmin, korottaa hotelli- tai hyttiyöpymisen tasoa tai nautiskella pisteistä laivan ravintoloissa.

Viking Line – viihdetarjonnan ammattilainen

Viking Linen XPRS-alus matkaa Tallinnaan kahdesti vuorokaudessa. Viking Line tarjoaa valmiita risteilypaketteja, mutta sen kautta on helppoa varata myös itse räätälöity matka, jonka vahvuutena on satamien ja eri laiva-aikataulujen yhdistely. 23 tunnin risteily on eräs Viking XPRS:n suosituimmista vaihtoehdoista. Hytti on käytössäsi koko 23 tunnin matkan ajan ja pääset halutessasi myös vierailemaan Tallinnassa. Toinen perinteinen risteilysuosikki on päiväristeily, jolle startataan Helsingistä lounasaikaan ja takaisin saavutaan illaksi. Matkustajille jää aikaa Tallinnaan 3,5 tuntia. Kesäisin Tallinnassa oloaikaa on runsaammin, perjantaisin 7 tuntia ja sunnuntaisin 9 tuntia. Ruhtinaallisen maissaoloajan voi hyödyntää monin tavoin ja tähän saat helposti vinkkejä suoraan Viking Linelta.

Yksi suosituimpia lisäpalveluita – ja monelle risteilyyn olennaisesti kuuluvana – on risteilyn buffet-ruokailu. Maanantaisin laivoilla on PAF:n kanssa yhteistyössä toteutettu bingoristeily, jossa on mahdollisuus voittaa jopa 500 euron pääpalkinto. Keskiviikkoisin ja torstaisin laivalla laitetaan jalalla koreasti niin tulo- kuin menomatkallakin Suomen tähtitaivaan suosituimpien tanssiorkesterien säestyksellä. Lauantaisilla tähtiristeilyillä kahdesti kuussa lavalle nousevat Suomen huippusuosikit, ja sunnuntaisin sekä maanantaisin lavalla fiilistellään nostalgisissa lavatanssitunnelmissa. Kuukauden yksi viikonloppu omistetaan Viking Linen Tallinnan lähdöillä kauneudelle, jonka aikana saa tietoa eri kauneusmerkeistä ja tarjolla on tuotekokeiluja. Näiden lisäksi Viking Linella järjestetään useita teemaristeilyjä, joiden ajankohtia kannattaa seurata Viking Linen nettisivujen kautta. Niitä ovat esimerkiksi:

 • Samppanjaristeily
 • Natsa klubi goes Viking
 • Paula Koivuniemi -risteily
 • Miss Suomi -risteily
 • Suomenruotsalaisten tanssiristeily
 • Eurovision-risteily
 • Snow and Glow Party -risteily

Piknik-päiväristeily on kuuden tunnin elämys, jossa keskitytään laivamatkailuun. Viking Linen miniristeily puolestaan on erinomainen vaihtoehto hotelliyölle Helsingissä. Miniristeilylle nostetaan ankkurit ylös illansuussa, jolloin on runsaasti aikaa nauttia laivan palveluista syöden, ostoksilla ja tanssien vaikka aamuun asti. Miniristeilyltä palataan takaisin seuraavana aamupäivänä. Päivä Tallinnassa yhdistää Vikingillä kaupunkia ja mahdollisuuden nauttia illasta laivalla. Menomatkalla yövytään laivalla, jolloin matkustajille jää aikaa nauttia illan viihdetarjonnasta. Päivän jälkeen palataan illalla takaisin Helsinkiin, ja paluumatkalla asiakkailla on mahdollista varata itselleen hytti- tai kansipaikka. Piknik-ristelylle pääsee jopa 6 eurolla ja Päivä Tallinnassa -matkan hinnat alkavat 20 eurosta sisältäen kahden hengen hytin.

Viking Linen kautta voi varata itselleen Tallinnan hotellipaketin melko kirjosta. Tarjolla on romanttisia majapaikkoja, perhehotelleita ja budget-matkailijalle sopivia vaihtoehtoja. Kesäaikaan vaihtoehtona on nousta laivaan keskiyön aikaan, jolloin saapuminen Helsinkiin on aamupäivällä. Tämä on kätevä vaihtoehto ajoissa paluuta toivoville, ja niille, jotka eivät halua pulittaa yöpymisestä Tallinnassa vilkkaaseen kesäaikaan. Kesäaikaan Viking Linen laivoilla tapahtuu lasten riemuksi, ja niille rakennetaan Ville Vikingin vetämä seikkailumaailma. Kokousmatkalaisten kannattaa tiedustella pakettihintoja ryhmille, joiden joukossa on myös ryhmäalennuksia Tallinnan hotelleihin. Viking Line Clubilaiset saavat etuja niin maalla kuin merellä, niitä voi hyödyntää uusien matkojen varauksen yhteydessä mutta ei ostoksissa laivalla.

Miten valita itselle sopivin risteily?

Kaikki kolme Tallinnan matkoja tarjoavaa yritystä ovat tuttuja ja turvallisia yrityksiä monille suomalaisille. Niiden kohderyhmät poikkeavat hieman toisistaan, joten matkaa varatessa on hyvä tutustua kunkin yrityksen bonusjärjestelmiin, tarjouksiin, teemaristeilyjen aikatauluihin, laivojen aikatauluihin ja hotellipakettien hintaan. Hiljaisempaan aikaan, eli syksyllä ja keväällä lomien ulkopuolella, saattaa saada risteilyjä todella edullisesti. Budjettimatkailija käyttää rahansa viisaasti, ja tutkii erityisesti Tallinnan pään huokeita majoitus- ja ruokapaikkoja sekä risteilyjen tarjouksia. Ennakkoon varatut ateriat ovat usein edullisempia kuin suoraan laivalta ostetut. Laivamatkaan saa helposti luksusta pienin hankinnoin, kuten varaamalla astetta tasokkaampi hytti näköalalla ja käyttämällä Tallinnan suosittuja kauneuspalveluja.

Eckerö Linesin ohjelma ei ehkä nouse kahden muun tasolle, mutta se kilpailee asiakkaista edullisin hinnoin. Eckerön laivat sopivat hyvin liikematkalaisille, sekä hotellilomille suuntaaville. Itse siirtyminen Tallinnaan onnistuu hyvinkin edullisesti, ellei halua maksaa laivalla palveluista kuten tasokkaasta hytistä, ravintolakokemuksista tai tehdä ostoksia. Varaamalla hyvissä ajoin Eckerö Linesin Päivä Tallinnassa -risteilyn saa arkisin hintaan 10€ per henki. Perjantairisteilyiden hinta on 19€ ja lauantaina matka kustantaa 25€. Eckerö on valinta monelle Tallinnan tuntijalle, jolle tärkeintä on sujuva siirtyminen, eivätkä pääosassa ole laivan palvelut ja viihde. Tallink Silja vetoaa shuttle-aluksillaan liikematkalaisiin, mutta myös perheisiin, jotka arvostavat nopean yhteyden lisäksi uusien alusten palveluita.

Siljan Tallink -laivoilla bailataan ja Viron matkailijoille on tarjolla edullisia hotellipaketteja Tallinkin omiin hotelleihin. Laivayhtiön kautta voi varata myös golf-matkoja, ja muita erikoismatkoja. Kaikilla laivoilla panostetaan suomalaisille tärkeisiin teemoihin kuten pikkujouluihin, kesä- ja syyslomiin sekä kesämatkailuun. Buffet-ruokailu on yksi risteilymatkailun kulmakivistä, ja kaikilla laivoilla on mahdollista nauttia kohtuuhintainen ateriakokonaisuus. Viking Line erottuu muista panostamalla vahvasti viihdepuoleen. Yrityksen esiintyjäkaarti laivoilla on ehdottomasti omaa luokkaansa, ja lähes jokaisella lähdöllä panostetaan viihteeseen. On bingoa, samppanjaa, kauneutta, teemabileitä ja teemaillallisia. Vikingin laivoille tullaan taatusti nauttimaan ensisijaisesti risteilyistä ja hyvästä ruuasta kera korkeatasoisen viihteen ja ohjelman.

Lapsiperheitä ajatellen tärkeintä on ehkä valita oikea vuoro, jossa lapsetkin viihtyvät. Varsinkin koulun lomien aikana panostetaan lasten puuhailuihin. Kaikilla laivayhtiöillä lapset syövät edullisemmin tai ilmaiseksi. Päivävuorot ja viikot voivat olla miellyttävämpiä matkustusajankohtia lapsiperheille, kun taas viikonlopun miniristeilyt iltaisin vetävät puoleensa nuoria viihteestä nauttivia aikuisia. Paras Tallinnan risteily on jokaiselle omien toiveiden kohtaama kokonaisuus. Laivayhtiöiden selkeiltä nettisivuilta saa viime hetken tietoa tulevasta ohjelmasta, ruokatarjonnasta ja hinnoista. Matkailijat voidaan jakaa kahteen joukkoon, joiden tarpeet vuoron ja laivan valinnassa riippuvat päämäärästä; risteilymatkailija arvostaa laivan palveluja, kun taas Tallinnaan suuntaavalle mahdollisimman nopea ja sujuva yhteys on usein tärkeä asia.

Itämeren tunnelmaa

Suomalaiset ovat olleet pitkään yksi Tallinnan tärkeimmistä matkailijaryhmistä. Kaupunkiin saapuminen on helppoa, eikä moni edes ajattele suuntaavansa ulkomaille. Itämerelle lähdetään kaikenlaisissa seurueissa; perheet, kaveriporukat, ystävät, pariskunnat, sukulaiset ja työyhteisöt. Laivojen valmiustaso palvella hyvin erilaisia ryhmiä on huipputasoa, ja hinnat useimmilla vuoroilla kohtuulliset. Kaikkien laivayhtiöiden laivat ovat korkeatasoisia viihdekeskuksia, joissa syödään, tanssitaan, leikitään, työskennellään ja nautitaan. Laivayhtiöt ohjelmistoineen elävät vahvasti trendeissä ja vuodenaikojen vaihtelussa. Laivoilla huomioidaan juhla-ajat, lapsiperheet ja nousevat kiinnostuksen aiheet, niin ruokalistojen kuin ohjelmiston ja ostostenkin saralla. Matkustajille ne tarjoavat mielenkiintoisen miljöön, jossa on aikaa keskittyä olennaiseen: viihtymiseen. Lomailussa aiempaa tärkeämmäksi on noussut itse matkalla olemisen tärkeys, ei ainoastaan päämäärä. Itämeren risteilijöillä se on mahdollista; nautitaan matkasta yhtä lailla kuin kohteesta.