Laivalla Helsingistä Tallinnaan | Halvin Helsinki-Tallinna lautta

Onko sinulla suunnitteilla lauttamatka Tallinnaan? Helsingin ja tämän suomalaisten matkailijoiden suosiman Viron pääkaupungin välillä sahaa parhaimmillaan jopa toistakymmentä lauttaa vuorokaudessa. Vaikka menopelejä siis riittää, saattaa reissua suunnittelevalle iskeä helposti valinnanvaikeus: Mikä laivayhtiö tarjoaa parhaat hinnat, kuka vie perille nopeimmin? Minkä yhtiön aikataulut sopivat juuri oman matkan tarkoitukseen parhaiten? Entä mitä palveluja laivoilta löytyy ja kuinka matkansa saa sujumaan? Lauttamatkoja Helsingin ja Tallinnan välillä järjestää kolme eri yhtiötä, Tallink Silja, Eckerö Line sekä Viking Line. Kaikki laivat lähtevät yhtiöstä riippuen joko Helsingin Kauppatorin kupeesta Katajanokalta tai Jätkäsaaren Länsiterminaalista. Lautat saapuvat Tallinnan päässä satamaan nimeltä Reisisadam. Halvimmillaan Tallinnaan pääsee vain pariksi tunniksi noin muutamalla kympillä tai jopa edullisemmin. Jos matkaan haluaa ripauksen, tai enemmänkin, luksusta, sekin onnistuu. Vaihtoehtoja on siis runsaasti, eli jokaiselle löytyy varmasti jotakin. Alta löydät perustiedot sekä Eckerö Linen, Tallink Siljan että Viking Linen vaihtoehdoista Tallinnaan matkustaville.
Valitse suosikkisi

Miksi valita tämä?

Helsinki-Tallinna lautta on nopein tapa matkustaa Tallinnaan
Eckeröline kuljettaa sinut vaikka joka päivä Tallinnaan
Voit ottaa myös auton mukaan matkalle
Matkusta nopeasti Tallinnaan

Valitse sinulle sopiva matka alapuolelta:

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:

Paljonko Helsinki-Tallinna lautta maksaa?

Lauttamatkojen hinnoista ei ole olemassa yhtä yleispätevää totuutta, sillä kuten kaikessa muussakin matkailussa, myös lauttamatkojen hinnat vaihtelevat rajustikin sesonkien mukaan. Sekä risteilyjä että reittimatkoja saa yleisesti ottaen edullisimmin talvisesongilla eli lokakuusta huhtikuuhun. Lauttamatkojen hinnat nousevat kesää kohden, ja kaikkein kallein aika matkustaa lautalla Helsingistä Tallinnaan lienee loppukesä juhannuksesta elokuun puoleen väliin. Lauttamatkaa suunnitellessa kannattaa kuitenkin ottaa huomioon erilaiset tarjoukset, joita on tyypillisesti saatavilla vuoden ympäri. Matkan hintaan vaikuttaa myös, onko kyseessä reittimatka vai vuorokauden mittainen risteily.

Helsingin terminaalit

Suurin osa Tallinnan-lautoista lähtee Helsingin Länsisatamasta, jossa on kaksi terminaalia. Tallinnan-lauttoja lähtee sekä Terminaali 1:stä että Terminaali 2:sta. Terminaali 1:stä lähtee lauttoja Tallinnan lisäksi esimerkiksi Pietariin ja Riikaan. Terminaaleista löytyvät muun muassa Tallink Siljan ja Eckerö Linen palvelupisteet, ravintoloita, kahvila, säilytyslokeroita matkatavaroille sekä pankkiautomaatteja. Terminaalit ovat auki päivittäin lauttojen lähtö- ja tuloaikataulujen mukaan. Julkista liikennettä käyttävä pääsee Länsisatamaan kaikkein kätevimmin raitiovaunulla. Perille vievät raitiolinjat 7 ja 6T, joihin voi ostaa lippuja HSL:n lippuautomaatista tai HSL:n mobiilisovelluksella. Raitiovaunuilla pääsee muun muassa Helsingin Rautatieasemalle, joka sijaitsee 3,5 kilometrin päässä. Raitiovaunulla 7 pääsee myös pitkänmatkan linja-autoihin Kampin bussiterminaaliin 2,4 kilometrin päähän. Autolla saapuville matkustajille Länsisatamassa on tarjolla runsaasti maksullista pysäköintitilaa. Autoilijoiden kannattaa kuitenkin varata matkaan ylimääräistä aikaa, sillä Länsisataman ja Jätkäsaaren alueen liikennejärjestelyt ovat kesken ja ruuhkia voi syntyä. Myös Helsingin alueen muut tietyöt voivat aiheuttaa ajoittaisia ruuhkia varsinkin arkiaamuisin ja -iltapäivisin.

Viking Linen Tallinnan-lautat lähtevät Helsingin Katajanokan terminaalista. Samasta terminaalista liikennöivät myös lautat muun muassa Tukholmaan. Katajanokan terminaalista löytyvät esimerkiksi Viking Linen palvelupiste, ravintola ja kahvila, matkatavaroiden säilytyslokerot, pankkiautomaatti sekä rahanvaihtopiste. Kuten Länsisatamaankin, myös Katajanokan terminaaliin on kätevin kulkea raitiovaunulla. Raitiolinja 4 kulkee päivittäin 150 metrin päähän terminaalista pysäkille Vyökatu. Linja 5 liikennöi terminaalille joka päivä laivojen lähtö- ja saapumisaikoina. Sillä pääsee helpoimmin jatkoyhteyksille Rautatieasemalle, jonne on Katajanokalta matkaa 2,5 kilometriä, tai Kampin bussiterminaaleihin 3,2 kilometrin päähän. Autoille Katajanokan terminaalin lähellä on tarjolla parkkipaikkoja vain hyvin rajallisesti. Pysäköinti on maksullista ja parkkialueet vartioimattomia. Jos auton haluaa jättää vartioituun parkkihalliin, sen joutuu jättämään hieman kauemmas Katajanokalta. Lähimmät pysäköintihallit ovat EuroParkin Helsinki P-Kluuvi (sisäänajo Kaisaniemenkadulta ja Fabianinkadulta) ja P-Tähtitorninvuori (sisäänajo Laivasillankadulta). Jos autokin on tarkoitus ottaa lautalle mukaan, autolähtöselvitys henkilöautoille sekä tyhjille busseille löytyy portilta C ja kuorma-autoille sekä rekoille portilta B.

Eckerö Line

Eckerö Linen kaikki matkat Helsingin ja Tallinnan välillä kuljetaan samalla M/S Finlandia -laivalla. Eckerö Linen laivat lähtevät aina Länsisatamasta ja saapuvat Tallinnan päässä A-terminaaliin. Eckerö Line myy reittimatkoja joko yksisuuntaisena tai meno-paluuna. Yhtiö tarjoaa useita päivittäisiä lähtöjä, ja matkaan voi lähteä joko omalla autolla tai ilman. Perjantaisin reittimatkasta on mahdollista tehdä entistä miellyttävämpi varaamalla Helsinki-Tallinna -välille lounge-paikan. Loungessa matkustaminen tuo lauttamatkaan ripauksen luksusta, sillä siellä matkustajaa odottaa oma, rauhallinen istumapaikka, ja tarjolla on kahvia, virvoitusjuomia sekä pientä suolaista ja makeaa syötävää. Reittimatkojen lisäksi Eckerö Linen valikoimiin kuuluu myös päiväristeily, jossa matkailijalla on seitsemän tuntia aikaa tutustua Tallinnaan. Eckerö Line myy myös miniristeilyjä, mutta matkailijan on hyvä huomata, että nämä risteilyt eivät sisällä maihinnousua Tallinnassa. Eckerö Linen lauttamatkoille voi halutessaan tulla omalla autolla. Henkilöautoilijat pääsevät nauttimaan uudesta autorampista, joka nopeuttaa jopa 15 minuutilla niin laivaan ajamista kuin myös sieltä autolla pois pääsyä Helsingin päässä.

Eckerö Line tarjoaa asiakkailleen kaksi lähtöä Helsingistä viikon jokaisena päivänä. Päivittäiset lautat Tallinnaan lähtevät Helsingin Länsiterminaalista terminaali 2:sta kello 9.00 ja 12.00. Lisäksi sunnuntaista perjantaihin tarjolla on kello 21.40 lähtevä lautta. Matka-aika pääkaupunkien välillä on kaksi tuntia ja 15 minuuttia, joskin poikkeuksena matka Tallinnasta Helsinkiin kello 18.30 kestää vartin pidempään eli kaksi ja puoli tuntia. Matkustajien kannattaa saapua terminaaliin lähtöselvitykseen vähintään tuntia ennen lautan lähtöä. Lähtöselvitys päättyy 30 minuuttia ennen lähtöaikaa. Lautat takaisin Helsingistä Tallinnaan lähtevät päivittäin kello 12.00 ja 18.30. Maanantaista lauantaihin on tarjolla myös aikainen kello 6.00 lähtevä lautta. Eckerö Linen omistuksessa on myös M/s Finbo Cargo -rahtialus, jolla pääsee Helsingin Vuosaaresta Tallinnan Muugaan. Matka rahtialuksen kyydissä on mahdollinen ainoastaan autolla matkustaville. Matka Helsingistä Tallinnaan M/s Finbo Cargo -rahtialuksen kyydissä kestää hieman kauemmin kuin risteilyaluksella, kaksi tuntia ja 45 minuuttia. Rahtialus lähtee Helsingistä Tallinnaan maanantaista perjantaihin kello 11.00 ja maanantaista perjantaihin sekä sunnuntaina kello 19.15

M/S Finlandialla palveluita moneen makuun

Eckerö Linen M/S Finlandia -laivalla on tarjolla runsaasti erilaisia ruokailuvaihtoehtoja aamusta iltaan. M/S Finlandiaan mahtuu kuusi ravintolaa ja baaria, jotka tarjoavat matkustajille kaikenlaista kuohuviinistä karaokeen ja luomukaurapuurosta live-musiikkiin. Laivan notkuvassa buffetissa tarjoillaan kolme kattausta päivittäin. Kesäkaudella M/S Finlandialla on myös 400-paikkainen aurinkoterassi. Bar Laituri on rakennettu sillä ajatuksella, että auringosta voi nauttia myös tuulisella säällä. Bar Nosturissa taas kuullaan live-musiikkia tiistaista sunnuntaihin. Ostoksista kiinnostuneelle matkailijalle M/S Finlandia tarjoaa kolme eri vaihtoehtoa: juomia ja makeisia myyvä Eckerö Market, laatukosmetiikkaan keskittynyt Parfymeria sekä vaatteita ja asusteita koko perheelle myyvä PopUp Shop. Tarvittaessa M/S Finlandialta löytyy myös puitteet ryhmämatkan järjestämiseen. Laivalla voi pitää työporukan kokouksen, virkistyspäivän tai vaikkapa järjestää syntymäpäiväjuhlat tai sukukokouksen. Pikkujoulukaudella Eckerö Line tarjoaa pikkujouluristeilyjä. Yhtiö auttaa myös Viron päähän liittyvissä ryhmämatkan järjestelyissä tarjoamalla golfmatkoja vähintään kymmenen hengen ryhmille. Matkat sisältävät esimerkiksi laivamatkat, majoitukset Tallinnassa tai Pärnussa, green feet ja kuljetukset kentälle.

Eckerö Linen hinnat eivät huimaa päätä. Päiväristeilyn perushinta M/S Finlandialla on 19 euroa aikuiselta. Suosituimmat lähdöt, esimerkiksi lauantait ja loma-ajat, ovat hintavampia. Jos matkaan pääsee kuitenkin suosituimpien päivien ulkopuolella, Eckerö Linelta voi löytää myös varsin edukkaita kampanjoita eikä ole epätavallista, että päiväristeilystä joutuu pulittamaan vain kymmenen euroa. Alle 6-vuotiaat lapset matkustavat M/S Finlandian päiväristeilyllä ilmaiseksi ja 6-17-vuotiaat lapset kymmenellä eurolla. Henkilöauton saa matkalle mukaan 38 eurolla ja polkupyörän kymmenellä eurolla. Paketti- ja asuntoautolle tulee hintaa 118-178 euroa. Miniristeilyn hinta on aikuiselta kymmenen euroa ja 6-17-vuotiaalta lapselta yhdeksän euroa. Lauantailähdöt ovat hiukan kalliimmat. Miniristeilyllä laiva ei pysähdy Tallinnan satamassa, vaan jatkaa matkaansa suoraan takaisin Helsinkiin. Se on hyvä vaihtoehto, jos tarkoituksena on esimerkiksi käydä vain nauttimassa merellisestä tunnelmasta ja tehdä ostoksia M/S Finlandin tax free -myymälöissä. Laivalle on mahdollista jättää myös ennakkotilaus, joka toimitetaan suoraan autolle. Auton saa mukaan laivaparkkiin parhaimmillaan ilmaiseksi.

Matkavarauksen yhteydessä voi varata myös oheispalveluita, joiden ansiosta matka sujuu vielä miellyttävämmin. M/S Finlandialla aamiaisbuffetin hinta on 14 euroa aikuisilta ja kahdeksan euroa 6-17-vuotiailta. Päivällisbuffet maksaa aikuisille 28 euroa ja 6-17-vuotiaille 14 euroa. Alle 6-vuotiaat syövät muun seurueen kanssa ilmaiseksi. Matkalle voi varata myös oman hytin, johon pääsee esimerkiksi jatkamaan keskeytyneitä yöunia tai lepuuttamaan Tallinnan loputtomien mukulakivikatujen ja viehättävien pikkuputiikkien jäljiltä särkeviä jalkoja. Hinnat vaihtelevat 49 ja 59 euron välillä. Lisäluksusta matkalle tuova lounge-paikka maksaa maanantaista torstaihin 20 euroa ja perjantaista sunnuntaihin 25 euroa henkilöltä yhtä suuntaa kohden. Eckerö Linella voi kerryttää myös S-bonusta, jota saa sekä matkoista että laivalla tehdyistä ostoksista. Muut Itämerellä liikennöivät risteilyalukset eivät tarjoa tätä etua. S-etukortin tiedot voi liittää Eckerö Linen asiakastiliin, jonka jälkeen matkoja voi varata automaattisesti asiakasomistajahintaan. Kortin voi esittää myös lähtöselvityksessä. Bonuksen lisäksi asiakasomistajille on tarjolla runsaasti vaihtuvia tarjouksia esimerkiksi Eckerö Marketissa.

Tallink Silja

Tallink Siljan matkat Tallinnaan lähtevät Helsingin Länsiterminaalista. Tallink Silja tarjoaa sekä nopeita reittimatkoja sekä pidempiä risteilyjä Tallinnaan, ja voisikin sanoa, että yhtiöllä on tarjota jokaiselle jotakin. Tallink Siljalla on useita lauttoja, jotka liikennöivät Helsingin ja Tallinnan väliä. Lähtöjä on runsaasti. Simppeleiden Helsingin ja Tallinnan välisten reittimatkojen lisäksi tarjolla on 22 tunnin risteily Helsingistä Tallinnaan sekä Päivä Tallinnassa -risteily. Europa-laivalla tehtävä 22 tunnin huviristeily Tallinnaan lähtee Helsingin Länsisatamasta terminaali 1:stä joka päivä kello 18.30. Laiva saapuu Tallinnan satamaan kello 22.00 ja matkustajat viettävät yönsä laivassa. Maihin pääsee aamulla ja aikaa Tallinnassa on nelisen tuntia. Laiva lähtee takaisin Helsinkiä kohti kello 12.30. Hinnat vaihtelevat muun muassa matkustuspäivän ja hytin mukaan huomattavasti noin 15 eurosta 240 euroon. Myös Tallink Siljalla viikonloppujen ja loma-aikojen lähdöt ovat kalliimpia kuin arkipäivien lähdöt. Henkilöauton ottaminen mukaan laivalle parkkiin maksaa 45 euroa. Aamiaisbuffet laivalla maksaa 12-17,50 euroa hengeltä ja päivällisbuffet 26-34 euroa. Tallink Shuttle -laivat, Star ja Megastar ovat keskittyneet reittimatkoihin. Nämä laivat lähtevät Helsingin Länsiterminaali 2:sta Tallinnaan joka päivä, ja matka-aika on ainoastaan kaksi tuntia. Päivän ensimmäinen vuoro lähtee Helsingistä kello 7.30, jonka jälkeen lähtöjä on kello 10.30, 13.30, 16.30, 18.30 ja 19.30. Viimeinen lautta Tallinnaan lähtee kello 22.30. Tallinnasta Helsinkiin lautat lähtevät samoihin aikoihin. Yksinkertaista reittimatkaa Helsingistä Tallinnaan kaipaavat voivat hyödyntää myös Tallink Siljan Sea Wind -rahtialuksen matkan Helsingin Vuosaaresta Tallinnan Muugaan. Ehdot rahtilaivalle pääsemiseen ovat samat kuin Eckerö Linella, eli matkustajan on oltava liikkeellä omalla autolla. Kansipaikan hinnalla 10 euroa henkilöltä matkustaja saa liikkua vapaasti laivan yleisissä tiloissa. Tallink-Silja suosittelee kuitenkin varaamaan hytin matkalle. Kaikissa hyteissä on kerrosvuode kahdelle henkilölle ja suihku sekä WC-tilat. Ajoneuvo maksaa 20 euroa henkilöautolta. Laivamatka Vuosaaresta Muugaan kestää Sea Wind -rahtialuksella kolme ja puoli tuntia. Laivassa voi nauttia buffet-ravintolan tarjonnasta ja ostaa erilaisia juomia.

Kahdessa tunnissa Tallinnaan

Tallink Siljan shuttle-laivoilla Starilla ja Megastarilla pääsee Tallinnaan vain kahdessa tunnissa. Aika laivoissa ei ehdi käydä matkustajille pitkäksi, sillä kummallakin aluksella tekemistä on runsaasti. Nälkäiset voivat nauttia aamiais- tai päivällisbuffetin. Halukkaille on tarjolla myös á la carte -ravintola tai pienempää purtavaa ja juotavaa kahviloissa ja baareissa. Lasten matka sujuu kätevästi leikkihuoneissa. Ostoksia voi tehdä alusten tax free -myymälöissä, joista löytyy runsaasti esimerkiksi alkoholi-, kosmetiikka- ja makeistuotteita. Tallink Silja tarjoaa myös erityistä viiden tunnin ostosristeilyä Megastarilla, jonka lähtöhinta on 20 euroa henkilöltä. Jos ostoksia on tullut tehtyä enemmän, Tallink Siljan henkilökunta toimittaa ne suoraan lautalla parkissa olevaan autoon 30 euron lisähinnalla. Tallink Silja tarjoaa myös usein Helsingin ja Tallinnan väliä matkustaville sarjalippuja, jotka tulevat yksittäisiä matkoja halvemmiksi. Kymmenen matkan sarjalippu maksaa Star-luokassa 220 euroa ja on voimassa 12 kuukautta. Comfort-luokan sarjalippu on 400 euroa ja Business Lounge -lippu 650 euroa.

Jos Tallinnassa on tarkoitus viettää vain yksi päivä tai muutama tunti, Päivä Tallinnassa -risteily tulee reittimatkoja halvemmaksi. Hinnat vaihtelevat päivän ja lauttojen lähtöaikojen mukaan. Päiväristeilyn saa noin 21-26 eurolla henkilöä kohden. Alle 11-vuotiaat lapset matkustavat ilmaiseksi ja 12-17-vuotiaat puoleen hintaan. Tallink Siljan reittimatkojen hinnat vaihtelevat sesongin ja kellonajan mukaan noin 17 eurosta 49 euroon yhtä aikuista kohden ja yhteen suuntaan. Alle 11-vuotiaat lapset matkustavat jälleen ilmaiseksi ja 12-17-vuotiaat puoleen hintaan. Henkilöauton ottaminen lautalle mukaan maksaa 34-40 euroa yhdeltä suunnalta. Tallink Siljakin tarjoaa matkustajilleen lisämukavuuksia. Laivan aamiaisbuffetista pääsee nauttimaan 12 eurolla ja Delight Buffetista 26 eurolla. Hytin saa 40-50 eurolla ja paikan Comfort Loungessa 19 eurolla henkilöä kohden. Business Loungeen pääsee 65 eurolla. Comfort Loungessa on tarjolla oman rauhan lisäksi välipalaa sekä langaton nettiyhteys. Business Loungessa hintaan kuuluu näiden lisäksi laajempi ruoka- ja juomatarjoilu. Tallink Siljan matkoilta on mahdollista kerryttää Plussa-pisteitä.

Viking Line

Helsingin Katajanokalta liikennöivä Viking Line tarjoaa Tallinnaan suuntaaville matkailijoille sekä risteilyjä että reittimatkoja. Kaikki matkat seilataan Viking XPRS -lautalla, joka kulkee useimpina päivinä Helsingin ja Tallinnan väliä kahteen otteeseen. Viking XPRS seilaa Helsingistä Tallinnaan maanantaista torstaihin sekä lauantaisin kello 10.30 ja 20.30. Tallinnasta Helsinkiin alus lähtee kello 7.00 ja 17.00. Matka-aika on kaksi ja puoli tuntia. Perjantaisin ja sunnuntaisin lähtöajat hiukan poikkeavat. Perjantaisin lähtöjä on kolme, ja Viking XPRS lähtee Helsingistä kohti Tallinnaa kello 7.45, 14.15 ja 21.00 sekä Tallinnasta kohti Helsinkiä kello 10.45, 17.30 ja lauantaiaamuna kello 4.15. Tälle lauantaiaamun aikaiselle lähdölle tosin otetaan kyytiin ainoastaan rahtiyksiköitä ja niiden kuljettajia, joten sitä ei kannata yrittää Viking Linen ajanvarausjärjestelmästä etsiä. Sunnuntaina lähtöjä on Helsingistä Tallinnaan kello 10.30 ja 19.00 sekä Tallinnasta Helsinkiin kello 15.30 ja 22.15. Viking XPRS matkaa vielä sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Tallinnasta Helsinkiin kello 1.00, mutta tällekään matkalle ei oteta matkustajia kyytiin.

Päiväristeily Tallinnaan Viking XPRS:llä pyörii suunnilleen samoissa lukemissa muidenkin laivayhtiöiden kanssa, sillä se maksaa 20 euroa aikuiselta. Viikonlopuilta ja muilta suosituilta matkustusajoilta Viking Linekin veloittaa hiukan ylimääräistä. Alle 12-vuotiaat lapset matkustavat ilman veloitusta ja 12-17-vuotiaat nuoret puoleen hintaan. Auton saa Viking XPRS:llekin mukaan. Henkilöauton pysäköinti laivalle maksaa 30 euroa. Jos sen haluaa ajaa Tallinnassa ulos laivasta, hinta nousee 64-74 euroon auton koosta riippuen. XPRS:n hyttivalikoima on laaja ja perustasoisen hytin saa 30 eurolla. Hinta nousee mukavuuksien lisääntyessä ja näköalan parantuessa, joten premium-tasoisesta ja merinäköalalla varustetusta hytistä saakin pulittaa jo 120 euroa. Ruoka- ja juomapaketteja Viking Line tarjoaa runsaasti jo etukäteen varattaviksi. Aamupalabrunssi laivalla maksaa 22 euroa aikuisilta ja 9,5 euroa 12-17-vuotiailta lapsilta. Päivällisbrunssin hinta on aikuisille 26 euroa ja 12-17-vuotiaille lapsille 13 euroa. Lisäksi matkalle voi varata esimerkiksi mansikoita ja kuohuvaa 14 eurolla tai lasten oman lounaslaatikon 5,50 eurolla. Viking Line Clubin jäsenille matkojen hinnat ovat hiukan matalammat.

Teemaristeilyitä joka makuun

Kuten Tallink Siljan laivat sekä Eckerö Linen M/S Finlandia, myös Viking Linen XPRS tarjoaa matkustajilleen runsaasti tekemistä laivalla. Kurnivan vatsansa saa varmasti täyteen laivan ravintoloissa ja kahviloissa. Shoppailusta innostuneille on tarjolla paljon ostosmahdollisuuksia Viking XPRS:n tax free -myymälöissä. Viking Line on myös panostanut varsin paljon matkustajiensa viihdyttämiseen, sillä matkoilla on tarjolla laaja valikoima erilaisten artistien esityksiä sekä tekemistä, kuten bingoa. Lapsimatkustajat on huomioitu Viking Linella hyvin ja tekemistä riittää. Mukana kulkee myös Viking Linen maskotti, laivakissa Ville Viking. Varsinkin kesällä ja muina loma-aikoina lasten leikkimahdollisuuksiin on panostettu. Esimerkiksi tänä kesänä Viking Linen laivoilla on avattu lapsille Adventure Island -seikkailusaaret, jotka ovat täynnä puuhaa perheen pienimmille. Viking XPRS:llä tehtyä laivamatkaa varten lapsille voi myös ostaa Ville Viking -rannekkeen, joka on voimassa koko risteilyn ajan. Ranneke on tarkoitettu 0–11-vuotiaille lapsille ja sillä saa muun muassa jäätelöpuikon, yllätyslahjan ja Ville Viking -lasin. Rannekkeen hinta on 8,50 euroa.

Viking Line tarjoaa XPRS-laivallaan myös runsaasti erilaisia teemaristeilyjä. Oman suosikkinsa voi valita esimerkiksi lasten kanssa matkustaville suunnattujen Ville Viking -perheristeilyjen, shampanjaristeilyjen, erilaisten bileristeilyjen ja vaikkapa tanssiristeilyjen joukosta. Vaikka tavallisten miniristeilyjen hinnat alkavat 38 eurosta hytiltä, useiden teemaristeilyjen hytit voi saada hieman halvemmallakin. Juhlatunnelmaa Viking Line hakee varsinkin viikonloppujen miniristeilyihin. Perjantai- ja lauantailähdöillä XPRS:llä risteillään joko aina teemahengessä tai biletetään livebändien säestyksellä tai DJ:n tahtiin. Miniristeilyt lähtevät Helsingistä maanantaista torstaihin ja lauantaisin kello 20.30, perjantaisin kello 21.00 ja sunnuntaisin kello 19.00. Matkustajat nukkuvat yönsä laivan seistessä Tallinnan satamassa. Helsingissä Viking XPRS on taas seuraavana aamuna kello 9.30. Miniristeilyyn ei sisälly ollenkaan maihinnousua Tallinnassa. Auton saa parkkeerattua miniristeilyn ajaksi lautalle alkaen 30 eurolla. Jos risteilyltä haluaa ostaa tuliaisjuomia, ne voi tilata ennakkoon, jotta laivalla säästyisi enemmän aikaa muuhun huviin. Kuten Eckerö Linellakin matkustavat, myös Viking Linen asiakkaat voivat saada matkoistaan S-bonusta.

Matkustajan muistilista

Kun olet varannut ja maksanut matkan, sinun täytyy enää huolehtia siitä, että saat siitä kaiken ilon irti. Muista varata matkalle mukaan tarvittavat matkustusasiakirjat sekä kaikkien matkustajien henkilötodistukset. Henkilöllisyyden voi todistaa voimassa olevalla passilla tai henkilökortilla. Ajokortti ei kelpaa matkustusasiakirjaksi. Maihinnousu on sallittu vain rajavartioiden työaikojen puitteissa. Myös matkustajat, jotka eivät nouse Tallinnassa maihin, tarvitsevat mukaansa passin tai henkilökortin. Auton kanssa matkustavan täytyy ilmoittaa auton rekisteritunnus matkaa varattaessa. Autossa täytyy olla kansallistunnus, eli esimerkiksi tarra tai EU-rekisterikilvet. Muista varmistaa myös vakuutusyhtiöstäsi ennen matkaa, että auton vakuutukset ovat voimassa Vironkin puolella. Myös paperinen rekisteriote kannattaa tulostaa mukaan, jos autolla aikoo ajaa Virossa. Jos auto on vain parkissa laivassa, paperinen rekisteriote ei ole välttämätön. Autolla matkustavan kannattaa olla lähtöselvityksessä 1,5 tuntia ennen laivan lähtöä. Lähtöselvitys tulee olla tehtynä puolta tuntia ennen lähtöaikaa. Ilman kulkuneuvoa tulevien matkustajien kannattaa saapua lähtöselvitykseen tuntia ennen lähtöä.

Lemmikkieläimet

Lemmikkieläimet ovat tervetulleita mukaan matkalle kaikilla kolmella lauttayhtiöllä. Eckerö Linella lemmikit matkustavat ilmaiseksi. Viking Linella ja Tallink Siljalla lemmikeistä peritään opas- ja avustajakoiria lukuun ottamatta pieni maksu. Jos lemmikki matkustaa autossa, sen matka ei maksa mitään. Omistajan täytyy kuitenkin ottaa huomioon, ettei hänellä ole pääsyä autokannelle matkan aikana. Omistajan täytyy myös huolehtia, että lemmikillä on mukana tarvittavat asiakirjat ja että sen rokotukset sekä loishäädöt ovat asianmukaiset. Lemmikkieläinpassi on pakollinen koirilla, kissoilla ja freteillä kaikissa EU-maiden välisissä kuljetuksissa.

Liikunta- ja toimintarajoitteet

Laivayhtiöt ovat ottaneet hyvin huomioon myös liikunta- tai toimintarajoitteiset matkustajat. Ne tarjoavat liikuntaesteisille matkailijoille avustajapalvelua, kunhan tämä on ilmoittanut tarpeestaan etukäteen. Lähtöterminaalissa avustaja saapuu terminaalin kutsupisteelle kutsun saatuaan, avustaa lähtöselvityksen tekemisessä ja saattaa laivaan. Laivoilta löytyvät liikunta- ja toimintarajoitteisille omat WC:t sekä kohtaamispaikat, joiden kautta saa avustajan apua. Terminaalien ja laivayhtiöiden avustajapalvelut ovat niin sanottua yleisavustamista, joten esimerkiksi ruokailussa, nostamisessa tai wc-käynneillä apua tarvitsevilla kannattaa olla mukana henkilökohtainen avustaja.

Ikäsäännöt

Laivayhtiöillä on hieman toisistaan poikkeavia sääntöjä matkustajien ikärajojen suhteen. Risteilyillä alle 18-vuotias matkustaja saa matkustaa ainoastaan täysi-ikäisen seurassa, mutta reittimatkoille voi päästä nuorempikin ilman holhoojaa. Viking XPRS:n reittimatkoille pääsee yksin 16 vuotta täyttänyt ja Tallink Siljan päiväreittimatkoille ja -risteilyille 15 vuotta täyttänyt, kunhan tällä on huoltajan allekirjoittama matkustuslupa mukanaan. Eckerö Linella matkustusluvan kanssa saa matkustaa yli 16-vuotias nuori. Myös nuorisoryhmille, joissa on vähintään kymmenen alle 18-vuotiasta, on olemassa omat valvojasääntönsä.

Alkoholin matkustajatuonti Virosta

Suurta osaa Viroon suuntaavista matkustajista houkuttelee Tallinnan kauniin vanhan kaupungin lisäksi myös Suomea halvemmat alkoholivalikoimat. Suomeen saa tuoda alkoholijuomia omaan käyttöön tai lahjaksi. Yksi matkustaja saa tuoda kerralla enintään yhteensä 110 litraa olutta, 90 litraa viinejä ja käymisteitse valmistettuja siideri- ja long drink -juomia, 20 litraa enintään 20-prosenttisia alkoholijuomia sekä kymmenen litraa väkeviä tai tislattuja alkoholijuomia. Juhlia varten juomia voi tuoda enemmänkin, mutta tällöin Suomen Tullille on pystyttävä todistamaan, että juomat tulevat omaan käyttöön.

Järjestyssäännöt

Laivayhtiöt haluavat huolehtia sekä kaikkien matkustajiensa että oman henkilökuntansa turvallisuudesta, joten laivoilla noudatetaan tarkkoja sääntöjä. Tupakointi on sallittu ainoastaan sille merkityissä paikoissa ja kielletty esimerkiksi hyteissä. Päihtyneet, huumaavien aineiden vaikutusten alaiset tai muuten järjestyssääntöjä rikkovat voidaan toimittaa laivoissa siihen erikseen tarkoitettuihin säilöihin ja poistaa laivasta seuraavassa satamassa. Omien alkoholijuomien nauttiminen on kielletty laivan yleisissä tiloissa, joten tuliaisten korkkaaminen kannattaa aloittaa vasta kotona. Nukkuminenkaan ei ole pääsääntöisesti sallittua muualla kuin hyteissä.

Yhteenveto laivayhtiöistä

Eckerö Line, Tallink Silja ja Viking Line tarjoavat siis rutkasti vaihtoehtoja Tallinnaan haluaville matkustajille. Kaikilla yhtiöillä on tarjolla suunnilleen samat lisäpalvelut ja puitteet, eikä hinnoissakaan ole merkittäviä eroja. Itselleen sopivimman vaihtoehdon löytää vain vertailemalla, mikä käy kätevästi esimerkiksi netin vertailusivujen kautta. Myös laivayhtiöiden omilla sivuilla kannattaa vierailla, sillä sieltä voi bongata odottamattoman hyvän tarjouksen tai vaikkapa suosikkiartistinsa esiintymisen laivalla juuri sinä päivänä, jona on ajatellut muutenkin matkustaa. Valitsipa minkä yhtiön tahansa, valinta tuskin menee pieleen.

Matkat muualle Viroon

Tallinna ei ole suinkaan ainoa vaihtoehto Viroon suuntaaville laivamatkustajille, vaikka siellä riittääkin nähtävää, ostettavaa ja hyvää ruokaa. Tallinnasta pääsee helposti joko omalla tai vuokra-autolla tai julkisilla kulkuneuvoilla esimerkiksi Pärnuun, Tarttoon tai Saarenmaalle, joissa riittää nähtävää ja koettavaa niin kauniin luonnon ystäville kuin heillekin, jotka haluavat lomallaan lähinnä rentoutua. Tai miten olisi lauttamatka muualle Baltiaan, siis Latviaan tai Liettuaan? Esimerkiksi Tallink Silja liikennöi myös suoraan maiden pääkaupunkeihin Riikaan ja Vilnaan.

Yhteenveto

Oli matkasi sitten pelkkä risteily laivan antimista ja tarjoamasta viihteestä nauttien, päivämatka kauniissa Tallinnassa tai pidempi loma, et varmasti tule katumaan. Laivayhtiöt ovat tehneet matkustamisen helpoksi ja viihtyisäksi jokaiseen tarpeeseen. Niiden monipuoliset vaihtoehdot takaavat sen, että sinulla on, mistä valita. Hinnatkaan eivät ole päätä huimaavat, joten vaikkapa useampi lyhyt Tallinnan-matka voi olla vaihtoehto pidemmälle ja kalliimmalle lomalle. Sinulle sopivimman matkan ja sen lisäpalvelut pääset valitsemaan ja varaamaan vaikka heti yhtiöiden nettisivujen kautta.