Tupakkaturismi Baltiaan voi säästää merkittävästi rahaa -- hintavertailu 2020

Suomessa tupakkatuotteiden hintaa pidetään savuttelevan kansanosan keskuudessa hyvinkin korkeana. Etelänaapurin hinnat houkuttelevat.

Tässä artikkelissa tutkimme tupakkatuotteiden hintoja Baltian maissa ja pohdimme, onko tupakkaturismi kannattavaa.

Kannattaako tupakan takia lähteä Baltiaan asti?

Suomessa tupakka kallistuu tänäkin vuonna. Tavoitteena on, että kymmenen vuoden päästä Suomi olisi savuton maa. Tupakkaveroa nostetaan peräti neljä kertaa tämän ja ensi vuoden aikana. EU-maista vain Irlanti verottaa tupakkaa Suomea ankarammin. Tilastokeskuksen viimeisimmän julkaistun hintavertailun mukaan, joka sijoittuu kevääseen 2018, Suomen tupakkatuotteiden hinta oli 17 prosenttia yli EU:n keskiarvon.

Vaikka Viro aikoo myös nostaa tupakkatuotteiden verotusta asteittain vuonna 2020, saa tupakkatuotteita sieltä edelleen halvemmalla kuin Suomesta. Ero vielä halvempaan ja myös kaukaisempaan Latviaan on hieman suurempi. Kannattaako siis ajaa Tallinnasta Latviaan asti? Tämä riippunee ostosten määrästä ja toki myös tuotteista, joita on ostamassa. Hintaerot ovat kuitenkin merkittäviä.

Baltian maista kaukaisimpaan eli Liettuaan ei tupakan perässä kannata ajaa, sillä Latvian ja Liettuan välinen hintaero esimerkiksi Marlboro-askissa on vain viitisen senttiä. Edullisesti Baltiasta joka tapauksessa saa paikallisia tai venäläisiä tupakkatuotteita, jos niistä pitää. Valikoimissa on myös eroja. Esimerkiksi Tallinnan SuperAlkossa on laajempi valikoima kuin Latvian SuperAlkossa.

  • Baltiassa tupakan hinta on Suomea edullisempaa.
  • Baltiasta saa halvalla paikallisia tai venäläisiä tupakkatuotteita.
  • Tallinnan SuperAlkossa on laajempi valikoima kuin Latvian SuperAlkossa.
  • Ero Suomen hintoihin on merkittävä, mutta Liettuaan asti ei tarvitse lähteä.

On hyvä huomioida, että tupakkatuotteita ei saa tuoda rajattomasti Suomeen. Jollei pakkauksesta löydy laissa vaadittavia kuvallisia varoitusmerkintöjä sekä suomeksi että ruotsiksi, niitä ei saa tuoda toisesta EU-maasta Suomeen kuin korkeintaan 200 savuketta. Määrä ei siis ole kovin suuri. Pakkausmerkintöjen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä niitä ei yleensä ole Baltiasta ostetuissa tuotteissa.

Tupakkatuotteita Virosta

Jo matkailunnäkökulmasta on kiinnostavaa hakea savukkeet naapurimaista. Viroon on helppo matkustaa ja laivavuoroja sinne on useita päivittäin, joten Virosta tupakkatuotteiden ostaminen on helppoa. Ostospaikkoja on useita ja valinnanvaraa siten löytyy. SuperAlko lienee tunnetuin ostospaikka tällaisille tuotteille, mutta myös lukuisia muita vaihtoehtoja löytyy erikoiskaupoista tavallisiin ruokakauppoihin. Enemmänkin ongelmaksi voi muodostua suuri tarjonta.

SuperAlkon lisäksi suosittuja tupakan ostospaikkoja ovat muut Tallinnan sataman pienkaupat ja erikoismyymälät. Myös Prismasta ja muista ruokakaupoista voi tehdä ostoksia. Hinnat luonnollisesti vaihtelevat tuotteittain. Suomessa tupakka-aski maksaa yleensä noin reilun 7 euroa. Virosta tupakka-askin saa ostettua noin 4-5 euron hinnalla riippuen tuotteesta. Säästöä siis kertyy olennaisesti Suomenlahden eteläpuolella.

On kyseessä sitten Marlboro, L&M tai jokin muu tunnettu tuote, on hinta askilta siis selkeästi edullisempaa Virossa. Myös kartongeittain ostettuna säästöä kertyy vajaa puolet Suomen hintoihin verrattuna. Laivamatkan kustannukset saa siis helposti katettua vaikka Viroon lähtisi pelkästään tupakkaa ostamaan. Toki verotuksessakin tapahtuu muutoksia myös tulevina vuosina.

Tupakan maahantuontisäännösten takia Virossa matkailun säästö ei kuitenkaan ole niin suuri, jos lähtee yksin matkalle. Toisaalta jos matkaseurueessa on myös muita henkilöitä ja tarkoitus on ostaa matkalta myös muita Virossa edullisempia tuotteita, voi säästöä kertyä paljonkin. On siis tapauskohtaista, että miten kannattavaa Viron matkailu tupakoiden takia on.

Entä sitten Latvia ja Liettua?

Latviaan ja Liettuaan matkustaminen vaatii jo hieman enemmän vaivaa kuin Tallinnan matkailu. Latviassa hinnat ovat Viroa hieman edullisemmat ja säästöä voi kertyä tupakka-askia kohden noin 0,5-1 euroa Viroon verrattuna. Tupakkakartonki voi olla noin 4-10 euroa edullisempi Latviassa. Hinnat ovat riippuvaisia ostopaikasta sekä tuotteesta. Kannattaa siten itse tehdä vertailua ennen matkaa.

Koska Latviassa tupakan hinta on siis hieman Viroa edullisempaa, on hyvä tarkastella matkaa kokonaisuutena. Jos tarkoituksena on hakea ainoastaan tupakkaa, niin todennäköisesti Viro on edullisempi ostospaikka, kun huomioidaan myös matkan kustannukset. Toisaalta jos matkalla on tarkoitus ostaa muutakin, voi tilanne olla toinen. Toki myös omalle ajalle kannattaa antaa arvoa.

Merta edemmäs ei kuitenkaan todennäköisesti kannata lähteä kalaan. Liettuassa tupakan hinta on vain joitakin senttejä tai kymmeniä senttejä edullisempi kuin Latviassa. Täten jos jälleen huomioidaan myös matkakustannukset, ei Liettuaan asti todennäköisesti kannata lähteä pelkän tupakan takia. Toisaalta Liettua on monelle suomalaiselle vieraampi paikka, ja matka voi olla kiinnostavampi muista syistä.

Tupakan ostaminen Baltiasta on siis vaihtoehto, ja Suomeen verrattuna siinä voi säästää selvää rahaa. Maahantuontisäännökset on hyvä huomioida. Jos tarkoitus on ostaa alle 200 savuketta, voi Viro olla ostospaikkana houkuttelevin. Tilanteet kuitenkin vaihtelevat, ja siten oma tilanne on syytä aina arvioida tapauskohtaisesti ja huomioida myös muiden matkustajakavereiden tilanne.

Tupakat voi ostaa myös Tallinnan laivalta

Mantereelle asti ei tarvitse välttämättä edes lähteä, sillä tupakkaa voi ostaa myös Tallinnan laivalta. Vaihtoehto voi itse asiassa olla houkutteleva myös sen takia, että pakkausmerkinnät sallivat jopa suuremman määrän ostamisen. Tämä toki kannattaa aina itse tarkistaa ennen ostosten tekemistä. Tupakan ostaminen laivalta on itse asiassa myös helpointa.

Kun tupakat ostaa laivalta, ei niitä tarvitse kantaa mukanaan niin paljoa kuin mantereelta matkustettaessa. Tupakan hinta laivalla on samaa hintatasoa kuin Virossa, joten hinnallisesti eroa ei ole merkittävästi. Joissakin tuotteista hinta Virossa voi olla hieman edullisempi. Joka tapauksessa Suomen hintoihin verrattuna säästöä varmasti kertyy helposti ja melko vaivattomasti.

  • Baltiassa ja laivalla hinnat ovat edulliset Suomeen verrattuna.
  • Latviassa ja Liettuassa hinnat ovat vielä Viroa edullisemmat.
  • Laivalta tupakan ostaminen on silti helpointa.
  • Tupakkaa voi ostaa laajalti erikoiskaupoista ja marketeista.

Kun edellä mainittuja vaihtoehtoja vertailee, niin laivalta ostamista puoltavat sekä hintataso että myös rajattomammat tupakan ostomäärät. Sekä tupakkaa että alkoholia voi tuoda omaan käyttöön ja lahjaksi. Jos tupakkatuotteista löytyvät terveyshaitoista kertovat pakkausmerkinnät suomeksi ja ruotsiksi, voi niitä tuoda enemmänkin Suomeen. Tämä on hyvä asia erityisesti tupakan suurkuluttajille.

On hyvä huomioida, että suurempia määriä tupakka- ja alkoholituotteita ei kuitenkaan kannata tuoda matkalta. Jos ostosten määrä on suurempi kuin mitä omaan käyttöön voi olettaa olevan, voi tullissa joutua todistamaan omaa käyttöä ja pahimmassa tapauksessa maksamaan tullimaksuja. Jos tiedossa on juhlat, tulee voida osoittaa myös juhlien tarjoilu.

Huomioi myös muut ostokset matkaa suunnitellessa

Pelkkää tupakkaa ei tietenkään tarvitse Baltiasta tai laivalta tuoda, vaan useita muitakin tuotteita saa matkalta halvemmalla. Täten reissu Baltiaan voi olla kannattava, kun laskee yhteen kaikki matkan aikana tapahtuvat säästöt. Toki matkatkin maksavat, mutta monesti risteilyiden hinnat ovat hyvin edullisia. Siten pelkän tupakan ostaminenkin voi olla kannattavaa.

Baltiassa on tunnetusti moni muukin tavara Suomea edullisempaa, ja siten asiaa kannattaa siis tarkastella kokonaisvaltaisesti. Jos suunnitelmissa on ostaa esimerkiksi alkoholia, rakennustuotteita tai muita edullisempia tuotteita, voi säästöä kertyä huomattavasti. Myöskin kosmetologien palvelut ja ravintolaruokailut ovat Baltiassa Suomen hintatasoa olennaisesti edullisemmat. Kokonaisuudesta voi siten tulla hyvinkin merkittävä.

On hyvä myös huomioida, että Suomessa ja Baltiassa valikoima on usein erilainen. Tupakkatuotteiden osalta Marlboro ja L&M sekä vastaavat tuotteet ovat samoja kaikissa maissa, vaikkakin pakkausmerkinnät voivat olla erilaisia. Valikoima voi kuitenkin olla erilainen ja esimerkiksi venäläisiä tupakkatuotteita löytyy helpommin Baltian maista. Omat tarpeet on siten hyvä suhteuttaa tarjontaan.

Suurimmat suomalaisten kysyntätuotteet lienevät kuitenkin tyypilliset ja tunnetut tupakkamerkit. Siten laivalta tuotteiden ostaminen on helppo ja käytännöllinen ratkaisu, mutta myös Viro voi olla hyvä vaihtoehto. Toki myös Latviasta ja Liettuasta tuotteita voi käydä ostamassa, jos siellä muutenkin haluaa vierailla. Automatkailu on helpohko valinta, ja se mahdollistaa myös suuremmat tuontimäärät.

Yhteenveto

Baltiasta ja laivalta tupakkatuotteet saa ostettua Suomen hintoja selvästi edullisemmin.

Tupakan hintoja vertailtaessa kannattaa huomioida myös matkakulut ja muut ostokset.