Tallinnasta Riikaan bussilla -- koe ja ihastu!

Tallinna on ollut jo vuosikymmeniä suomalaisten vakiomatkakohde. Viime vuosina myös toinen Baltian maa, Latvia, ja sen pääkaupunki Riika ovat kasvattaneet suosiotaan tasaiseen tahtiin. Toiset lähtevät Suomesta kohti etelää laivalla ja henkilöautolla, toiset lentäen. Ratissa hikoilun ja lentokentillä odottelun voi kuitenkin välttää mainiosti valitsemalla aivan muun kulkuvälineen: miksi et matkustaisi Tallinnasta Riikaan bussilla?

Itä-Euroopassa ja Baltiassa linja-auto on hyvin suosittu matkustusmuoto. Tämä näkyy vilkkaana bussiliikenteenä eri maiden välillä ja myös useina luotettavina kansainvälisinä liikennöitsijöinä. Lippujen hinnat ovat edulliset, sillä Tallinnan ja Riian edestakaisesta matkasta selviää helposti parilla kympillä. Lisäksi bussilla pääsee yllättävän nopeasti Tallinnan ja Riian lukuisten nähtävyyksien ja ostospaikkojen keskelle.

Miksi Riikaan ja miksi linja-autolla?

Ei ole sattumaa, että Riika on näinä päivinä yhä useamman suomalaisen matkakohteena. Riika on baltialainen suurkaupunki, jossa asuu yli 700 000 ihmistä ja näin ollen iso osa Latvian asukkaista. Suomalaisen näkökulmasta maassa on alhainen hintataso ja mikä näppärintä, valuuttana käyvät Suomen tapaan eurot. Paras aika vierailla on toukokuusta syyskuuhun, sillä eteläisen sijaintinsa vuoksi ilmat ovat keväällä ja alkusyksylläkin miellyttävän lämpimät. Kaupungilla on kiehtova ja rikas historia: Latvian pääkaupunki on perustettu jo vuonna 1201 ja se on ollut osana useita eurooppalaisia valtakuntia aikojen saatossa. Kiitos historian pyörteiden katukuvassa voi ihastella useiden eri aikakausien arkkitehtuuria.

Kaupungissa, jota ei turhaan kutsuta Baltian Pariisiksi, on tekemistä ja nähtävää helposti useiksi päiviksi. Etenkin lyhyttä visiittiä suunnittelevan onkin hyvä suunnitella hieman etukäteen, mihin runsaasta tarjonnasta aikansa haluaa käyttää: nähtävyyksiin, museoihin, kulttuurielämyksiin, tapahtumiin, ostoksiin vai kenties makuelämyksiin. Ostosmatkailijalle kaupunki tarjoaa useita kauppakeskuksia ja toreja sekä luonnollisesti vanhan kaupungin pieniä liikkeitä ja putiikkeja, joista voi löytää matkamuistomassan seasta uniikkeja paikallisia käsitöitä ja meripihkaesineitä. Makujen perässä matkaava voi tutustua itäisten ja läntisten vaikutteiden värittämään ruokakulttuuriin ja maistaa kaupungin vahvaa nimikkojuomaa, Riian mustaa balsamia. Kulttuurimatkailijoille on tarjolla elämyksiä aina kevyestä viihteestä korkeakulttuuriin.

Ani harva matkustaa Suomesta Tallinnaan lentokoneella, sillä laivamatka on järkevä niin ajallisesti kuin rahallisesti. Sen sijaan moni ajattelee, että Riikaan pääsisi helpoimmin ja halvimmin lentämällä. Totuus on kuitenkin toinen, sillä Tallinnasta on helppoa ja edullista suunnata kohti Riikaa linja-autolla. Ajallisestikaan ei häviä mitään: bussimatkaan käytetty aika on varsin verrattavissa aikaan, joka kuluu lähtöselvityksiin sekä lentojen ja matkatavaroiden odotteluun. Oman stressinsä lentomatkailuun tuovat myös lentojen perumisten ja myöhästymisten aiheuttamat ongelmat. Bussimatkailu on yksinkertaisesti sanottuna huoletonta: matkatavarat kulkevat koko matkan lähellä ja hajonnut auto on helppoa vaihtaa uuteen. Syitä matkustaa bussilla ovat

  • kilpailukykyinen matkustusaika
  • helppo matkustaminen ilman lentokenttiä ja epävarmuustekijöitä
  • edullinen hinta
  • matkan helppo järjestely netissä.

Bussimatkaa edeltävät toimet eivät vaadi kummoistakaan aikaa ja vaivaa. Käsimatkatavaroiden tarkat ohjeet saa unohtaa lentokentille. Ylipäänsä alle 30 kilon matkatavaroista ei tarvitse maksaa erikseen, joten mukaansa saa varmasti pakattua kaiken tarvitsemansa ja tilaa jää vielä tuliaisillekin. Matkan voi halutessaan tilata ulkopuoliselta matkanjärjestäjältä, sillä Suomessa useat matkatoimistot järjestävät valmiita bussimatkoja Tallinnasta Riikaan erilaisina paketteina. Halutessaan kaikki bussilipuista hotelleihin ja ruokailuista kiertoajeluihin saa varattua samasta osoitteesta. Matkan voi tietenkin järjestää myös täysin itse. Omatoimimatkaajan bussimatkalle Tallinnasta Riikaan on tarjolla eri liikennöitsijöitä. Hintoja ja palveluita kannattaa vertailla löytääkseen juuri itselleen parhaimman bussimatkan.

Ecolines ja Lux Express

Kansainväliset bussiyhtiöt Ecolines ja Lux Express tarjoavat useita kertoja päivässä suoran yhteyden Tallinnasta Riikaan. Lippujen ostaminen sujuu molempien firmojen kanssa kätevästi netissä. Molempien yritysten verkkosivut saa nimittäin vaihdettua suomenkielisiksi ja sivujen ulkoasut on suunniteltu erittäin selkeiksi ja helppokäyttöisiksi. Palvelut eivät myöskään vaadi rekisteröitymistä tai kirjautumista, kunhan asiakkaalla on käytössään sähköpostiosoite, johon ostetut liput voidaan toimittaa. Jos kuitenkin innostuu matkustamaan useammin, rekisteröityminen kannattaa: sekä Ecolinesilla että Lux Expressillä on olemassa etuohjelma kanta-asiakkaille. Yhtiöissä on myös jonkin verran eroja, minkä ansiosta Baltiassa bussimatkaileva voi valita yhtiön makunsa mukaan: liikkeellä voi olla säästölinjalla tai maksimaalista matkustusmukavuutta vaatien.

Tarkan markan matkaajalle Ecolines on varma valinta, sillä yhtiö pyörii markkinoiden halvimmilla hinnoilla. Yhdensuuntaisen matkan hinta on kalleimmillaan äkkilähtijälle 17 € ja edullisimmillaan ennakkoon ostettuna vaivaiset 5 €. Taksimatkan aloitusmaksua vastaavalla summalla pääsee siis matkaamaan mukavasti kahden maan välillä. Luonnollisesti alennuslippuja ei voi vaihtaa tai palauttaa ja ne voi ostaa vain yhtiön verkkokaupasta. Ostettavien lippujen määrä on myös rajattu kolmeen asiakasta kohden. Käsimatkatavaroiden lisäksi lipun hintaan kuuluu yhteensä 30 kiloa matkatavaraa yhdessä tai kahdessa laukussa. Ecolinesin autojen varusteluun kuuluvat ilmastointi ja WC ja useimmissa autoissa on lisäksi Wi-Fi, sähköpistoke ja henkilökohtainen multimediaruutu.

Lux Express erottuu kahdesta vaihtoehdosta edukseen taatulla palvelutasollaan. Tämä näkyy jonkin verran lippujen hinnoissa, sillä ne ovat yleisesti hieman kalliimmat kuin Ecolinesilla. Perusliput maksavat Lux Expressillä kalleimmillaan parikymmentä euroa. Tarjouslippuja on vähemmän tarjolla ja ne kannattaa ostaa hyvissä ajoin. Lisäksi tarjousliput koskevat vain tiettyjä vuoroja tiettyinä päivinä, joten matkan hintaa viilatessa täytyy olla tarkempi. Jos tuuri on käynyt ja olet löytänyt sopivan lähdön, on tarjouslipun hinta halvimmillaan 9 €. Kalliimmalla hinnalla saa kuitenkin rahoilleen vastinetta: Lux Expressin kaikki autot on varustettu ilmastoinnilla, medianäytöillä ja ilmaisella Wi-Fi -yhteydellä. Lisäksi autojen kahviautomaateista saa hakea kuumaa juomista matkan aikana.

Valitsipa kumman tahansa liikennöitsijän, matkakustannukset eivät kohoa korkeiksi. Lapsille, nuorille ja ikäihmisille linja-autoilu on vieläpä erityisen kannattavaa, sillä heille on omat alennusryhmänsä kansainvälisilläkin bussiyhtiöillä. Esimerkiksi Lux Express antaa alle 7-vuotiaille 80 prosentin alennuksen ja alle 16-vuotiaille 40 prosentin alennuksen. Alle 26-vuotiaille nuorille aikuisille sekä yli 60-vuotiaille alennus on 10 prosenttia. Ecolinesin vastaavat alennusryhmät ovat alle 12-vuotiaat lapset, alle 19-vuotiaat nuoret ja opiskelijat sekä yli 60-vuotiaat seniorit, joille kaikille alennus on 27 prosenttia. Linja-autolla Tallinnasta Riikaan pääsee siis edullisesti paitsi itsekseen matkalle yksin niin myös isomman kaveri-, harrastus- tai sukulaisporukan kanssa.

Ennen matkaa ja Tallinnan linja-autoasemalla

Bussimatka Riikaan alkaa lippujen ostolla valitun liikennöitsijän verkkosivulla. Viisas matkaaja katsoo lippujen hintoja molempien aiemmin esiteltyjen firmojen sivuilta hyvissä ajoin. Vaikka äkkilähdötkin onnistuvat, varautuminen muutamaa viikkoa etukäteen kannattaa etenkin taloudellisesti. Liput saa kätevästi talteen matkapuhelimeen tai ne voi tulostaa, jos puhelimen akun loppuminen tai muu vika huolettaa. Luonnollisesti kotoa pitää ottaa mukaan myös passi. Ilman sitä matkustaja ei pääse Tallinnan linja-autoasemaa pidemmälle. Matkustusasiakirjat tarkistetaan Tallinnassa, eikä ilman passia päästetä edes istumapaikalle. Lippujen ja passin lisäksi ei kotoa tarvita mukaan muuta kuin istumalihaksia ja niskatyyny, jotta matkustaminen sujuu mahdollisimman mukavasti.

Matkaa ja lähtöaikaa valitessa kannattaa ottaa huomioon Tallinnaan saapuminen. Jos Suomen sisäinen matka tai laivamatkat ottavat voimille, on hyvä varata hieman aikaa levolle ja ruokailulle jossakin Tallinnan lukuisista ravintoloista. Mukavinta matkustusta toivova tulee Suomesta Tallinnaan yölaivalla, jotta ennen bussimatkaa on ehtinyt nukkua yönsä Suomenlahden aalloilla. Halutessaan voi tietysti yöpyä Tallinnassakin ja jatkaa matkaa kohti Latviaa vasta seuraavana päivänä. Toisaalta Tallinnaan saapumisen jälkeen voi suunnata Riian bussille nopeallakin aikataululla. Jos matkatavaroita ei ole liikaa voi Latvian busseille rientää jopa kävellen: esimerkiksi Tallinnan linja-autoasema sijaitsee vain reilun puolen tunnin kävelymatkan päässä laivaterminaaleista.

Tallinnasta Riikaan vievän bussin kyytiin voi hypätä useammasta eri paikasta, mutta muulle kuin paikalliselle helpoin lähtöpiste on juuri Tallinnan linja-autoasema. Asema on viroksi "bussijaam" ja se sijaitsee parin kilometrin päässä Tallinnan ydinkeskustasta. Jos ei halua tutustua Tallinnan keskustaan ja kulkea asemalle kävellen, pääsee bussiasemalle kätevästi myös raitiovaunulla tai bussilla numero 2, jonka kyytiin on helppo nousta satamasta tai Tallink City Hotelin edestä. Molemmilla kyydeillä matkustajan tulee jäädä Autobussijaam-pysäkille. Kiireisimmille matka hoituu parhaiten taksilla. Bussiasemalle ohjeistetaan saapumaan hyvissä ajoin eikä tästä kannata lipsua. Lähtöä odotellessa voi ja kannattaa tutustua esimerkiksi aseman palveluihin.

Tallinnan linja-autoasema on hyvin varusteltu ja siellä on helppo hoitaa viime hetken syömiset, juomiset, matkaeväiden ostamiset ja vessassa käynnit. Asemalla on ravintola, useampi kioski ja yleistä istumatilaa matkaa odottaville. Hyvällä säällä linja-autoa voi toki odotella myös ulkona. Kun bussi saapuu lipussa ilmoitetulle laiturille, matkustajilta kerätään ruumaan menevät matkatavarat. Matkatavaransa antaneita tai pelkillä käsimatkatavaroilla kulkevia pyydetään esittämään passit ennen autoon astumista. Passit ja liput kannattaakin ottaa jo autoa odotellessa käsille, jotta ei synny turhaa jonotusta. Paikoilleen istumisen jälkeen ei tarvitse muuta kuin nauttia mukavasta matkasta ja kauniista maisemista matkalla Riikaan.

Suoraan Riian kaupungin sykkeeseen

Matka Tallinnasta Riikaan kestää noin neljä tuntia. Vaikka linja-autossa lentokoneiden ja henkilöautojen tavoin aktiviteettimahdollisuudet ovat rajalliset, sujuu matka ulkomaan kamaralla nopeammin kuin voisi kuvitella. Perinteisemmistä ajanvietteistä kiinnostuneet voivat pitää katseensa maisemissa matkan aikana, sillä autosta saa mainion näkymän Viron ja Latvian kauniisiin maaseutuihin. Kaupunkien ulkopuolella kumpikin maa näyttää parhaat puolensa ja tarkkasilmäinen voi havainnoida ympäristöstä mielenkiintoisia eroja ja yhtäläisyyksiä esimerkiksi suomalaiseen arkkitehtuuriin. Tien tasolta saa myös näkymän molempien maiden kauniiseen luontoon, jota ei lentokoneesta pääse lähietäisyydeltä näkemään. Matkustustavan ainutlaatuiset hyödyt on osattava löytää, jotta niistä voi ottaa ilon irti!

Jos ulkomaailman seuraaminen ei kiinnosta eikä nukkuminen autossa ota sujuakseen, on edessä olevaan penkkiin asennetusta multimedianäytöstä varmasti apua matkan taittamiseen. Näyttöjen kieli on vaihdettavissa suomeksi ja niissä on valmiiksi ladattuna niin pelejä, tv-sarjoja kuin elokuviakin. Tarvitset vain omat kuulokkeet, jotka kiinnitetään näytön pistokkeeseen ja pääset nauttimaan haluamastasi viihteestä. Näytöissä on myös USB-portit, joista voit ladata omaa puhelintasi ja näin ollen voit nauttia myös omasta viihdesisällöstäsi, kuten suosikkimusiikistasi ja -äänikirjoistasi. Wi-Fi -yhteys takaa myös, ettet tuhlaa tärkeää datapakettiasi, joka useissa puhelinliittymissä on ulkomaita varten. Kun yhdistät tähän vielä eväiden syömisen, olet huomaamattasi jo saapunut Riikaan. Neljä tuntia bussissa tarjoavat:

  • kahden maan kauniit maaseutumaisemat
  • pelejä, tv-sarjoja ja elokuvia
  • wifi-yhteyden
  • edullisen ja ympäristöystävällisen matkan

Nopeasti sujuneen matkan loppuvaiheessa metsä- ja maalaismaisema muuttuu yhtäkkiä kaupungiksi. Se ei kuitenkaan tarkoita, että päätepiste olisi vielä lähellä. Riika on suuri kaupunki, ja kansainvälinen linja-autoasema sijaitsee aivan Riian ydinkeskustassa. Matkalla asemalle ehtii jo katsella kaupunkia ja virittäytyä hyvin tunnelmaan. Riian kansainvälinen linja-autoasema on suuri ja pääteasema näyttäytyykin tulijalle bussien merenä, jonka takaa voi havaita itse asemarakennuksen. Ensimmäisenä matkan jälkeen kannattaa suunnata suoraan juuri asemarakennukseen, jonka kautta poistuminen kohti kaupunkia on helpointa. Bussiaseman lävitse kulkemalla löytää tiensä helposti oikeaan suuntaan ja muutaman askelen päästä löytääkin itsensä Riian kauniista ytimestä.

Riian lentokenttä sijaitsee kymmenen kilometrin päässä keskustasta, mutta linja-auto tuo matkailijan suoraan keskustaan. Joillekin käveleminen on kaikista houkuttelevin liikkumisvaihtoehto bussissa istumisen jälkeen etenkin, kun aseman välittömässä läheisyydessä sijaitsevat kaunis keskustori, kauppahalli, Riian vanha kaupunki ja kauppakeskuksia. Toiseen kaupunginosaan tai suoraan hotellille mielivän tai runsaiden matkatavaroiden kanssa tuskastelevan avuksi tulevat sen sijaan paikallisbussit ja raitiovaunut. Niitä kulkee aivan linja-autoaseman edustalta ja lippuja niihin voi ostaa näppärästi aseman automaateista. Lisäksi aseman edustalta saa helposti otettua taksin. Julkisessa liikenteessä tai taksin penkillä kaupunkiin tullut matkaaja saa välittömästi silmäyksen kaupungin menosta ja vilinästä.

Pikavinkit ja säästöarvio bussimatkailijalle

Kestipä Baltian matkasi päivän, pitkän viikonlopun tai viikon verran, on Riiassa muutamia kohteita, joita ei kannata mistään hinnasta sivuuttaa. Parhaat ja uniikeimmat ostospaikat sijaitsevat vanhassa kaupungissa aivan linja-autoaseman vieressä. Kaupunginosa on autoton, joten siellä liikkuminen on miellyttävää ja kulkea saa aivan omaan tahtiin. Vanhaan kaupunkiin pääsee asemalta parhaiten kulkemalla autoteiden alta tunnelia pitkin. Vanhassa kaupungissa sijaitsevat myös lukuisat hallintorakennukset, kirkot, näköalatornit ja muut vanhat rakennukset, joita kannattaa käydä ihailemassa ja kuvaamassa. Vanhasta kaupungista siirtyminen muualle keskustaan käy parhaiten ja nautinnollisimmin puistoalueiden kautta. Niissä voi istua, ihmetellä ja nauttia olostaan rennosti.

Riian keskustassa on useita kauppakeskuksia, joissa hinnat voivat olla paljonkin halvemmat kuin kotimaassa. Tunnetuin ja näyttävin Riian kauppakeskuksista, Galerija Centrs, on osa vanhaa kaupunkia ja sen ympäriltä löytää helposti suuren määrän eri liikkeitä. Lähempänä linja-autoasemaa sijaitsevat kotimaastakin tuttu Stockmann ja Origo, joka sijaitsee samassa rakennuksessa rautatieaseman kanssa. Samassa ryppäässä ovat myös aiemmin mainitut keskustori ja kauppahalli, joista löytyy varmasti mielenkiintoisia löytöjä niin käsitöiden kuin ruuankin ystäville. Kiertelemään uskaltautuminen palkitaan varmasti! Vanhan kaupungin ja aseman ympäristössä saa kulumaan vaikka kokonaisen päivän, eikä uudempaan keskustaan tarvitse ostosten perässä vaivautua ellei välttämättä halua.

Linja-autolla liikkumisen edullinen hinta ja paikallinen hintataso varmistavat sen, että Riikaan voi hyvillä mielin jäädä muutamaksikin päiväksi. Lentojen hinnat Helsingistä Riikaan ovat tällä hetkellä halvimmillaan sadan euron luokkaa. Henkilöautolla matkan hinta-arvio on auton kulutuksen mukaan vaihdellen samoin satasen luokkaa, vaikka laskisi tankkiin Latviassa aavistuksen halvempaa polttoainetta. Linja-autolla matkustaminen on siis selkeästi molempia edullisempaa, ja tarjouslippuja on tarjolla ajoissa ostaville matkailijoille. Jos esimerkiksi kolmen hengen ryhmä maksaa edestakaisesta bussimatkasta Ecolinesilla kolmekymppiä kolmensadan euron lentojen sijaan, jää kolmikolla 270 euroa ylimääräistä vaikkapa parempaan huoneeseen tai hotelliin, useampaan yöhön kaupungissa tai ylimääräisten ostosten tekemiseen.

Riika, jota myös Baltian helmeksi kutsutaan, on ehdottomasti kaupunki, johon kannattaa tutustua. Halutessaan ja aikataulujen salliessa Suomesta matkustava voi ottaa samalla reissulla haltuunsa sekä Riian että Tallinnan parhaat nähtävyydet ja pisteenä i:n päälle tulevat vielä bussimatkan kauniit maaseutumaisemat. Toisaalta Tallinna-Riika on hyvä aloitusetappi pidemmällekin matkalle: kovasti innostuva matkailija voi suunnitella itselleen vaikka kokonaisen kierroksen muualla Baltiassa tai kulkea esimerkiksi Puolan kautta Saksaan tai syvemmälle Itä-Eurooppaan Tallinna aloituspisteenään. Omalla autolla ajaminen ympäri Eurooppaa ei ole kaikkien juttu, ja useammalla lentoyhteydellä seikkailu vie huomattavasti aikaa ja rahaa. Bussilla matkustamiseen sen sijaan saa uusia näkökulmia.

Yhteenveto

Tallinnasta pääsee matkustamaan mukavasti ja vaivattomasti Riikaan joko Ecolinesin tai Lux Expressin linja-autoilla. Molemmat palvelevat asiakkaitaan verkossa suomeksi. Liput ja niihin liittyvät maksut voi hoitaa kätevästi ennen matkaa pankin kautta tai luottokortilla. Ecolinesilla halvimmat tarjousliput maksavat viisi euroa ja Lux Expressillä yhdeksän euroa. Ostetut liput pysyvät tallessa sähköpostissa tai tulostettuna.

Matka Tallinnasta Riikaan kestää nelisen tuntia ja matka sujuu rattoisasti joko oman älylaitteen, bussin multimedianäytön tai maisemien katselun merkeissä. Riiassa matkailija laskeutuu bussista suoraan kaupungin ytimeen. Linja-autolla matka Baltian Pariisin taittuu helpommin kuin uskoisi, ja mikä parasta, taskuun jäävät lentolipuista ja bensoista säästyneet rahat, jotka voi käyttää omaan viihtymiseen ja uusiin elämyksiin!