Tallinnan joukkoliikenne ei jätä ketään kyydistä!

Tallinnassa et tarvitse omaa autoa, sillä joukkoliikenne vie sinut perille.

Helppokäyttöinen ja luotettava verkosto toimii aamusta iltaan ja kattaa kaupungin kaukaisimmatkin kolkat.

Mitä Tallinnan julkiseen liikenteeseen kuuluu?

Matkustaminen Tallinnan julkisilla liikennevälineillä on vähintään yhtä helppoa ja vaivatonta kuin Suomessa. Julkisen liikenteen tarjonnan muodostavat bussit, johdinautot, raitiovaunut, junat ja taksit. Julkinen liikenne kattaa erinomaisesti koko kaupungin, joten niin keskustaan kuin kaupungin reunamille suuntaava löytää varmasti kulkuvälineen allensa.

Tallinnan julkinen liikenne on tunnettu erityisesti luotettavuudestaan, täsmällisyydestään ja suomalaisille ilahduttavan edullisista hinnoistaan. Bussit, johdinautot ja raitiovaunut ovat tuttu näky Tallinnan kaupunkialueella ja keskusta-alueella liikuttaessa ne ovatkin helppo ja varma valinta, olipa sitten päivävisiitillä tai pidemmällä vierailulla.

Myös taksimatkustaminen on edullisten hintojen ansiosta erittäin varteenotettava vaihtoehto Tallinnassa. Taksimatkustajan kannattaa kuitenkin pitää silmänsä auki huijareiden varalta: vaikka lain mukaan takseissa tulee olla hinnasto, turisteja yritetään silti säännöllisin väliajoin vedättää hinnoittelussa. Seuraavat seikat huomioimalla voi taksiinkin hypätä huoletta:

  • Tutustu etukäteen suositeltuihin taksifirmoihin
  • Sovi matkan hinta etukäteen
  • Pyydä matkan päätteeksi kuitti
  • Harkitse Uber-sovellusta.

Bussien, johdinautojen, ratikoiden ja taksien lisäksi Tallinnan alueella kulkee myös lähijunia. Junamatkaa suunnittelevan on tärkeintä huomata, etteivät samat maksutavat käy junissa ja muussa paikallisliikenteessä. Juniin tulee hankkia joko Elronin matkakortti tai vaihtoehtoisesti lipun voi ostaa suoraan konduktööriltä.

Tarjolla on erilaisia lippuja

Tallinnalaisilla on käytössään etu, josta me suomalaiset voimme vain unelmoida: Tallinnassa vakituisesti asuvat saavat käyttää julkista liikennettä täysin ilmaiseksi. Turistit eivät ole aivan yhtä onnekkaassa asemassa, mutta joukkoliikenteen lippujen hinnat ovat heillekin moneen muuhun pääkaupunkiin verrattuna varsin kohtuulliset.

Maksaminen on helppoa ja vaivatonta. Lipun voi ostaa suoraan kuljettajalta, QR-koodin voi ennen matkaa lunastaa kännykällä Tallinnan joukkoliikenteen näppärällä appilla tai matkan voi maksaa matkakorttiin ladatulla arvolla. Uusimpana maksutapana matkan maksaminen onnistuu myös debit- tai credit-kortin lähimaksuominaisuudella.

Kortin lähimaksuominaisuuden käyttö sopii erityisen hyvin satunnaiselle Tallinnan matkailijalle, joka ei tunne lippuautomaattinen tai lipunmyyntipaikkojen sijaintia. Lähimaksuun soveltuvat lipunlukijat on tavallisesti asennettu kuljettajan puoleisen oven lähelle ja niihin on liimattu tarra, jossa on hyväksyttyjen maksukorttien symbolit.

Lähimaksun nurjana puolena on mahdollisuus ostaa vain tunnin lippu eikä esimerkiksi opiskelija- tai eläkeläisalennusta pysty hyödyntämään. Jos kuitenkin matkustaa useamman matkan saman päivän aikana, osaavat lukijalaitteet muuntaa lipun automaattisesti päivälipuksi ja pitävät huolen siitä, ettet maksa turhaan ylimääräistä.

Mitä matkat maksavat?

Bussien, johdinautojen ja raitiovaunujen lippuvaihtoehdot ovat kattavat. Lippuja on tarjolla monenlaiseen tarpeeseen ja alennusryhmätkin on huomioitu hienosti. Vaikka lipun hankkimisesta ja maksamisesta on tehty helppoa, tarkan markan matkustaja hyötyy etukäteisvalmisteluista. Suomen tapaan lipun ostaminen kuljettajalta on nimittäin kallein vaihtoehto.

Lähimaksulla, QR-lipulla tai matkakortilla maksettaessa tunnin kertalipun hinta on 1,5 €. Mikäli teet vuorokauden aikana useita matkoja, maksaa 24 tuntia voimassaoleva lippu puolestaan 4,5 €. Lipunlukijalaitteet muuntavat useamman lähimaksulla maksetun matkan automaattisesti päivälipuksi, joten etukäteen ei tarvitse tietää, kumpi lippu olisi parempi vaihtoehto.

Mikäli viihtyy Tallinnassa pidempään tai usein, on matkakortin hankkiminen hyvä vaihtoehto. Matkakortille voi kerta- ja päivälippujen lisäksi ladata 3, 5 tai 30 päivän lippupaketin. Lisäksi matkakortille voi ladata alennusryhmien lippupaketteja. Alennusryhmiin kuuluvat muun muassa eläkeläiset, opiskelijat ja yli kolmen lapsen huoltajat.

Huomionarvoista on myös se, että alle 3-vuotiaan lapsen kanssa matkustava saa käyttää Tallinnan julkista liikennettä täysin ilmaiseksi. Toisin kuin monissa suomalaisissa kaupungeissa lapsen ei tarvitse Tallinnassa olla vaunuissa tai rattaissa, vaan pelkkä lapsen läsnäolo oikeuttaa aikuisen matkustamaan maksutta.

Mikä on Tallinn Card?

Tallinn Card on kätevä ja edullinen lippuvaihtoehto, joka on suunnattu erityisesti Tallinnassa vieraileville turisteille. Sen lisäksi, että Tallinn Cardilla voi maksaa matkansa kaikissa Tallinnan kaupunkialueen busseissa, ratikoissa ja johdinbusseissa, se tarjoaa sisäänpääsyn moneen muuhun kaupungin kohteeseen sekä lukuisia alennuksia.

Tallinn Cardeja on saatavilla yhdeksi, kahdeksi ja kolmeksi vuorokaudeksi. Vuorokauden voimassaoleva kortti maksaa aikuisille 29 € ja aikuisen seurassa myös kaksi 0--6-vuotiasta lasta saa käyttöönsä samat edut. Alle 17-vuotiaat lapset maksavat lipusta sen sijaan ainoastaan 17 €. Tallinn Cardiin sisältyy muun muassa:

  • sisäänpääsy yli 40 huippukohteeseen ja museoon
  • rajaton matkustusoikeus julkisessa liikenteessä
  • alennuksia retkistä, vapaa-ajankohteista, kaupoista ja ravintoloista
  • ilmainen kartta

Mikäli siis haluaa vierailla useissa kohteissa Tallinnassa ja ottaa kaiken irti Tallinnan loistavasti toimivasta julkisen liikenteen verkostosta, on Tallinn Card ehdottomasti jokaisen euron arvoinen. Se myös helpottaa lomailua säästämällä valtavasti vaivaa, aikaa ja rahaa, joka kuluisi lukuisiin erillisiin lippuostoihin.

Tallinn Cardista on valittavana myös kattavampi PLUS-versio. Tallinn Card PLUS sisältää luonnollisesti kaikki samat edut kuin tavallinen Tallinn Card. Niiden lisäksi PLUS-kortti mahdollistaa myös koko kortin voimassaolon ajan rajattoman ajelun Tallinn City Tour Hop On Hop Off -busseilla.

Mikä lippu sopii juuri minulle?

Tallinnan julkinen liikenne on todella kattava ja maksaminen on tehty äärimmäisen helpoksi: Lipun voi ostaa perinteisesti kuljettajalta tai hoitaa kaiken etukäteen tekniikkaa käyttäen. Liikkeellä voi olla pienellä budjetilla, jota suunnittelulla voi pienentää entisestään. Jokaiselle löytyy juuri täydellinen lipputyyppi seuraavin ohjein.

Jos haluat kaikenkattavan lomaelämyksen Tallinnassa sekä nähdä ja kokea mahdollisimman paljon lyhyen lomasi aikana, on Tallin Card helppo ja varma valinta. Kortti sisältää kaiken matkustamisesta tärkeimpiin nähtävyyksiin ja turistikohteisiin samassa paketissa, joten säästät sen ostolla aikaa, rahaa ja hermoja.

Mikäli taas matkustat vain muutaman matkan bussilla tai ratikalla Tallinnan vierailusi aikana, kannattaa lippu ensisijaisesti hankkia julkisen liikenteen sovelluksesta tai maksamalla kätevästi maksukortin lähimaksuominaisuudella. Varmaa on joka tapauksessa se, että Tallinnassa et jää kyydistä, mikäli sinulla on puhelin tai lompakko matkassa!

Jos kuitenkin kuulut alennusryhmiin tai viivyt Tallinnassa pidempään, on matkakortin hankkiminen varteenotettava vaihtoehto. Matkakortin voimassaolo ei koskaan pääty, joten voit käyttää sitä myös seuraavalla Tallinnan vierailullasi. Kortti ei ole henkilökohtainen, joten sitä voi halutessaan lainata myös kaverille.

Joustavaa ja edullista liikkumista Tallinnassa!

Tallinnan matkaajan kannattaa rohkeasti hyödyntää kaupungin kattavaa ja edullista paikallisliikenneverkostoa.

Liikkuminen Viron pääkaupungissa on helppoa ja hauskaa niin ensikertalaiselle kuin kokoneelle konkarillekin.