Näin pysäköit autosi Tallinnassa edullisesti ja vaivattomasti

Oletko menossa Tallinnaan omalla autolla, mutta et ole varma, mihin voisit pysäköidä sen? Ongelma on yleinen, sillä vieraassa kaupungissa ja vieläpä vieraassa maassa parkkipaikan etsiminen voi olla kovan työn takana ja pysäköinnin maksamiseen liittyvät käytännöt voivat tuntua lähes käsittämättömiltä.

Pahimmassa tapauksessa reissulta saa tuliaisiksi muhkeat parkkisakot. Välttääksesi ongelmat nappaa artikkelimme vinkit siihen, mihin auton voi Tallinnassa pysäköidä ja mitkä ovat kaupungin pysäköintisäännöt. Lue, mitä pysäköinti maksaa ja kuinka maksun saa näppärimmin suoritettua. Kerromme myös, mistä voit etsiä ja löytää täysin ilmaisia pysäköimispaikkoja.

Minne auton voi pysäköidä Tallinnassa?

Auton pysäköinti onnistuu Tallinnassa lähes kaikkialla, mutta yhtä aluetta kannattaa välttää. Vanhakaupunki eli Vanalinn on lähes kokonaan autoton alue, jossa on helpointa liikkua jalan. Ydinkeskustassa, viroksi Südalinn, autolla ajaminen ja sen pysäköiminen on sallittua, kuten myös laajemmalla Kesklinn keskusta-alueella.

Pysäköintialueista löytyy kätevä kartta netistä. Virallisten pysäköintipaikkojen lisäksi auton voi jättää minkä tahansa kadun varteen, mikäli paikalla ei ole liikennemerkkiä, joka kieltäisi pysäköinnin. Älä pysäköi liian lähelle julkisen liikenteen pysäkkiä ja jätä vähintään metrin turvaväli raitiovainukiskoihin. Pidä 5 metrin etäisyys suojatiestä, pyörätiestä tai pyöräilykaistan ja ajoradan risteyksestä.

Paljonko pysäköinti maksaa?

Pysäköinnin hinta vaihtelee Tallinnassa paljon sen mukaan, mihin osaan kaupunkia olet autosi jättämässä. Kaupunki on jaettu kolmeen vyöhykkeeseen: Vanhaankaupunkiin, ydinkeskustaan ja keskustaan. Näistä ylivoimaisesti kallein on vanhakaupunki, jossa pysäköinti maksaa 6 €/h ja pysäköinti on maksullista kellon ympäri kaikkina viikonpäivinä.

Ydinkeskustassa maksu on aina 4,8 €/h. Keskustan alueella pysäköinti maksaa 1,5 €/h arkisin klo 7--19 ja lauantaisin klo 8--15. Muina aikoina pysäköinti keskustassa on ilmaista. Kellonaikojen kanssa on syytä olla tarkkana, sillä Tallinnassa tuulilasiin täytyy jättää tarkka saapumisaika, ei puolen tunnin tarkkuudella toimivaa pysäköintikiekkoa kuten Suomessa.

Miten pysäköinti maksetaan?

Kun sopiva pysäköintipaikka on löytynyt ja hintakin on selvillä, on jäljellä enää maksaminen. Se ei ole hankalaa! Pysäköinnin voi maksaa käteisellä pysäköintilippuautomaatilla, josta tulostuu perinteinen paperilippu. Automaattia käyttäessä täytyy valita oikea pysäköintialue ja pysäköinnin kesto.

Voit maksaa pysäköinnin myös lähettämällä numeroon 1902 tekstiviestin, jossa kerrot rekisterinumerosi ja pysäköintialueen. Kun et enää tarvitse pysäköintipaikkaa, soita numeroon 1903. Tarjolla on myös hieman nykyaikaisempi maksamistapa. Voit ladata puhelimeesi ilmaisen sovelluksen (pargi.ee), jolla voit maksaa pysäköinnin luottokortilla. Sovellus on helppokäyttöinen ja auttaa myös sopivan pysäköintialueen löytämisessä.

  • Pysäköintialueet näkyvät kartalla parkimine.ee -palvelussa.
  • Maksa ilmaisella pargi.ee -sovelluksella.

Löytyisikö ilmaista pysäköintipaikkaa?

Pysäköinnistä ei välttämättä tarvitse maksaa maltaita. Voit saada ilmaisen tai vähintäänkin edullisen parkkipaikan, mutta sen etsiminen on syytä tehdä etukäteen netin avulla. Helpointa ilmaisen parkkipaikan löytäminen on sunnuntaisin, jolloin voit pysäköidä täysin ilmaiseksi keskustan vyöhykkeellä. Muina päivinä kannattaa hyödyntää suurten kauppakeskuksien pysäköintialueita, joista ilmaisia ovat Rocca al Mare ja Nautica.

Monet hotellit tarjoavat asiakkailleen ilmaisen pysäköinnin. Satunnaisia ilmaisia pysäköintipaikkoja voi löytyä kaikkialta Tallinnasta, jos pieni kävelymatka ei haittaa. Mikäli omistat sähköauton tai muun lähes hiilidioksidipäästöttömän kulkuneuvon, voit hakea pysäköintimaksun vapautusta ja pysäköidä ilmaiseksi koko Tallinnan alueella.

Yhteenveto

Tallinnassa saa pysäköidä kadun varteen, kunhan noudattaa siihen liittyviä sääntöjä. Pysäköintipaikan voi etsiä valmiiksi netistä. Pysäköinnin hinta määräytyy alueen, viikonpäivän ja kellonajan mukaan. Vanhakaupunki ja ydinkeskusta veloittavat suurimmat pysäköintimaksut, eikä autolla liikkumista muutenkaan suositella Vanhassakaupungissa.

Sunnuntai on paras päivä liikkua autolla keskusta-alueella, sillä silloin pysäköinti on maksutonta. Muinakin päivinä ilmaisia pysäköintipaikkoja löytyy ainakin suurista kauppakeskuksista. Pysäköintimaksun voi maksaa parkkiautomaatilla, tekstiviestillä tai ilmaisen sovelluksen avulla. Kun otat pysäköintiin liittyvistä asioista selvää ennen matkaa, tutustut parkkipaikkakarttaan ja lataat maksusovelluksen valmiiksi, selviydyt varmasti pysäköinnistä ongelmitta ja voit keskittyä nauttimaan vierailustasi Tallinnassa.