Muista sopiva matkustusasiakirja Tallinnan matkalle!

Tallinna on suosittu matka- ja risteilykohde. Siellä on paljon nähtävää ja sinne pääseekin jo muutamassa tunnissa laivalla. Useat laivayhtiöt tarjoavat matkojen lisäksi myös risteilyjä sekä matkapaketteja. Matkustaessa täytyy kuitenkin ottaa huomioon, että mukana kulkevat tarvittavat asiakirjat. Viro ja Suomi kuuluvat molemmat Schengen-alueeseen, joka noudattaa niin sanottua ulkorajavalvontaa. Tällöin yleensä matkustusasiakirjaa ei tarkasteta sisärajaliikenteessä. Tämä ei kuitenkaan ole sama asia kuin passivapaus, joka vallitsee pohjoismaiden välillä. Toisin sanoen voimassa olevan matkustusasiakirjan pitää olla mukana matkustettaessa Tallinnaan. Matkustusasiakirjana Schengen-alueella matkustettaessa voi toimia voimassa oleva passi tai kuvallinen henkilökortti.

Riittääkö ajokortti ja tarkastetaanko passia?

Vaikka viranomaiset eivät Schengen-alueen sisällä matkustettaessa matkustusasiakirjaa tarkastaisivatkaan, matkanjärjestäjä voi kuitenkin tarkastaa sen laivaan noustessa. Joissakin tapauksissa matkustusasiakirja kysytään myös laivalta poistuessa. Jos voimassa olevaa matkustusasiakirjaa ei ole mukana, voi matkanjärjestäjä kieltäytyä ottamasta tällaista matkustajaa kyytiin. Näin myös Tallinnan risteilylle on otettava mukaan passi tai kuvallinen henkilöllisyystodistus, etenkin jos risteily sisältää maihinnousun. Ajokortti ei ole virallinen matkustusasiakirja, eikä sitä näin ollen ei voi ottaa matkustusasiakirjaksi Tallinnan matkalle passin tai henkilökortin sijasta. Passi ja viisumi vaaditaan muun kuin Euroopan jäsenmaan kansalaiselta, ellei matkustaja ole viisumivapaa.

Riittääkö kuvallinen henkilökortti?

Useimmiten Euroopan Unionin jäsenmaan kansalaisen on mahdollista käyttää henkilökorttia matkustusasiakirjanaan. Suomen kansalaisen matkatessa Viroon riittää myöskin henkilökortti. Sen täytyy kuitenkin olla kuvallinen ja asianmukaisen viranomaisen myöntämä. Jotkut henkilökortit eivät kelpaa matkustusasiakirjana, mistä yksi esimerkki on alaikäisen henkilökortti. Matkustukseen sopivaa kuvallista henkilökorttia voi hakea kätevästi poliisin nettisivuilla. Sähköistä hakemusta varten kuitenkin tarvitaan passikuva, jonka saa liitettyä hakemukseen valokuvaamon antaman kuvaustunnuksen avulla. Kuva saa olla enintään 6 kuukautta vanha. Joissakin tapauksissa vaaditaan myös henkilökohtainen käynti poliisin palvelupisteessä. Onnistuneen hakemuksen jättämisen jälkeen henkilökortti toimitetaan 5 - 8 arkipäivän kuluessa.

Riittääkö kuva passista ja kuinka kauan passin pitää olla voimassa matkan jälkeen?

Voi olla hyvä idea ottaa kopio passista tai henkilökortista matkalle lähdettäessä sen varalta, jos se sattuu häviämään. Näin pystyy todistamaan henkilöllisyytensä. Pelkkä kuva passista tai henkilökortista ei kuitenkaan riitä matkustusasiakirjaksi. Matkalle lähdettäessä onkin hyvä varmistaa, että matkustusasiakirja on voimassa ja mukana. Jos matkustaa ilman voimassa olevaa passia tai henkilökorttia, syyllistyy rajarikkomukseen. Mikäli passi on kuitenkin päässyt unohtumaan tai kadonnut juuri ennen matkaa tai risteilyä, väliaikaista passia on mahdollista hakea Helsingin lentoaseman poliisilta. Passin hakeminen kestää noin 10 minuuttia. Yleensä väliaikainen passi myönnetään vain välttämättömälle ajalle. Alla matkustusasiakirjan suositeltu voimassaoloaika matkan jälkeen:

  • Matkan jälkeen 3 kuukautta
  • Risteilyn jälkeen 6 kuukautta

Miten nopeasti saan uuden passin?

Passihakemuksen voi täyttää netissä poliisin nettisivuilla. Sähköistä hakemusta varten tarvitset kuitenkin passikuvan, jonka voi liittää hakemukseen kuvatunnuksella. Passikuva saa olla enintään kuusi kuukautta vanha. Joissakin tapauksissa pelkkä sähköinen hakemus ei riitä, vaan tarvitaan niin sanottu tunnistuskäynti poliisin palvelupisteellä. Tällöin järjestelmä ilmoittaa käynnin tarpeesta. Ajan voi varata netistä, jolloin käynti nopeutuu. Hakemuksen voi täyttää myös poliisin palvelupisteessä, mutta verkossa tehty passihakemus on halvempi. Verkossa itse hakemuksen tekemiseen ei mene kuin muutama minuutti. Onnistuneen hakemuksen jättämisen ja maksun maksamisen jälkeen normaalipassin toimitukseen menee 5 - 8 arkipäivää. Riippuen passin tyypistä toimitus voi olla nopeampaakin.

Yhteenveto

Matkalle lähtiessä on siis syytä varmistaa, että mukana on voimassa oleva matkustusasiakirja. Sen voimassaolo olisi syytä jatkua vielä matkan jälkeenkin. Tallinnaan matkustettaessa passin sijasta kelpaa myös kuvallinen henkilökortti. Ajokortti puolestaan ei kelpaa matkustusasiakirjaksi. Vaikka Tallinnaan matkustettaessa viranomaiset eivät kysyisikään matkustusasiakirjaa, se on syytä olla mukana. Mikäli se puuttuu, voi matka kyseisen matkustajan osalta peruuntua. Helsingin lentoaseman poliisilta voi kuitenkin saada väliaikaisen passin, jos se on päässyt unohtumaan tai kadonnut juuri ennen matkaa. Sen saaminen kestää noin 10 minuuttia. Uuden normaalin passin toimitusaika puolestaan on 5 - 8 vuorokautta.