Voisitko sinäkin säästää pienen omaisuuden ostamalla lääkkeet Virosta?

Terveys on tärkeä asia, ja sen hoitamiseen kannattaa panostaa, mutta silti apteekin kassalla tulee usein mieleen, että ei lääkkeiden ihan näin paljon tarvitsisi maksaa. Lääkkeet ovat Suomessa kalliita, eikä niiden hintaan voi itse mitenkään vaikuttaa, sillä ne ovat samat kaikissa Suomen apteekeissa. Mutta entä, jos ostaisitkin lääkkeet ulkomailta? Virossa melkeinpä kaikki on halvempaa kuin Suomessa, myös lääkkeet. Tämän artikkelin luettuasi tiedät, miten suomalaisella reseptillä saa ostettua lääkkeitä Virosta ja mitä asioita pitää ottaa huomioon ennen lääkeostoksille lähtöä. Tiesitkö, kuinka suurista hintaeroista suomalaisten ja virolaisten apteekkien välillä oikeasti puhutaan?

Voiko suomalaisella reseptillä ostaa lääkkeitä Virosta?

Suomalaiset ostavat Virosta paljon ilman reseptiä saatavia itsehoitolääkkeitä, kuten vitamiineja, ihovoiteita ja flunssalääkkeitä. Nykyään Virosta voi kuitenkin ostaa myös reseptilääkkeitä suomalaisella reseptillä, kunhan se on sähköinen resepti. Ostaminen tapahtuu muuten samalla tavalla kuin suomalaisessa apteekissa, mutta tarvitset virolaisessa apteekissa asioidessasi henkilökortin tai passin. On tärkeää huomata, että Virosta ostaessa Kela-korvausta ei saa heti, vaan sitä täytyy anoa jälkikäteen. Lääkkeiden ostamiseen täytyy siis varata hieman enemmän rahaa kuin Suomessa, ja paperitöissä on aina oma vaivansa. Lopputulos on kuitenkin lääkkeiden ostajalle edullisempi, sillä myös reseptilääkkeet ovat Virosta ostettuina selkeästi halvempia Kela-korvauksen myötä.

Huomio nämä asiat ennen virolaiseen apteekkiin menoa

Ennen kuin säntäät kohti Viroa e-reseptisi kanssa, ota huomioon nämä muutamat asiat. Jotta sähköinen resepti toimisi myös Virossa, on ensin käytävä Omakanta-palvelussa antamassa suostumus siihen, että reseptitietosi voidaan luovuttaa toiseen maahan. Kannattaa myös katsoa tarkkaan, mitä lääkäri on reseptiin kirjoittanut. Suomessa lääkärit määräävät usein lääkettä tietylle ajalle, esimerkiksi vuodeksi. Sellainen resepti ei kuitenkaan kelpaa Virossa, vaan reseptissä täytyy lukea lääkkeen tarkka määrä. Kanta.fi-sivustolta voit tarkistaa, mitä muita rajoituksia resepteihin liittyy. Et esimerkiksi voi ostaa ulkomailta huumausaineiksi luokiteltavia lääkkeitä tai sellaisia lääkkeitä, jotka valmistetaan apteekissa.

Ovatko lääkkeet Virosta ostettuina halvempia?

Ero suomalaisten ja virolaisten lääkkeiden hinnoissa on merkittävä, sillä Virossa hinnat voivat olla jopa 60 % halvempia kuin Suomessa. Tämä koskee sekä itsehoitolääkkeitä että reseptilääkkeitä. Pitäisikö siis jatkossa hoitaa kaikki lääkeostokset Virossa? Ehkä ei sentään kannata suunnata Tallinnaan ihan joka kerta, kun särkylääke tai laastarit ovat loppumassa, sillä matkustuskulut ja mahdollisen majoituksen hinta nostavat kokonaiskustannusten hintaa. Jos taas olet muutenkin käymässä Virossa tai tarvitset kalliita lääkkeitä pitkäksi aikaa, on vain järkevää ostaa reseptilääkkeet sieltä, mistä ne halvemmalla saa. Jotta kaikki sujuu jouhevasti, kannattaa apteekkireissuun valmistautua etukäteen netissä.

Hintavertailua

Virolaisten lääkkeiden hinnat voi selvittää ennen lääkeostoksille lähtöä. Se kannattaa tehdä, sillä aivan kaikki lääkkeet eivät ole automaattisesti halvempia Virossa, vaan jokin yksittäinen lääke voi olla siellä jopa kalliimpi. Pääsääntöisesti Viron apteekit kuitenkin myyvät tuotteita halvemmalla. Esimerkiksi suosittu allergialääke Zyrtec maksaa Suomessa 16,28 euroa ja Virossa 7,91 euroa. Reseptilääke Cirrusta myydään Suomessa hintaan 12,68 euroa, kun Virosta saman pakkauksen saa 4,31 eurolla. Suomessa 13,06 euroa maksavan aspiriinipaketin saa Virosta 7,01 euron hintaan. Hintaeron suuruus vaihtelee eri lääkkeiden kohdalla, mutta yleisesti ottaen Virosta ostetut lääkkeet ovat huomattavasti edullisempia.

Yhteenveto

Sekä itsehoitolääkkeiden että reseptilääkkeiden ostaminen Virosta on usein taloudellisesti kannattavaa. Reseptilääkkeiden hankkiminen Virosta ei ole mitenkään vaikeaa -- siihen tarvitaan vain sähköinen resepti, Omakannassa annettu suostumus reseptitietojen luovuttamiseen ulkomaille sekä henkilökortti tai passi. On syytä huomata, että Kela-korvauksen saa vasta jälkikäteen. Kela-korvauksen anominen on kuitenkin pieni vaiva, jos lääkkeiden ostaminen Virosta on tuonut suuren säästön. Lääkkeet voivat olla Virossa jopa 60 % halvempia kuin Suomessa, joten kannattaa tarkistaa etukäteen netistä, paljonko säästäisit, jos kävisit hakemassa tarvitsemasi lääkkeet Virosta. Samalla reissulla voisi varmasti tehdä paljon muutakin, ja apteekkikäynnistä voisi muodostua jopa hauska miniloma!